Mutatós és finom sütemény. Vendégségbe készítve nagy sikert arathatunk vele.

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, alma, lekvár és fűszerek.

Elkészítése: 4 adagra számolva 3 nagy almát megpucolunk, kettévágjuk, kimagozzuk, majd felszeleteljük. Egy kis citromlével meglocsoljuk, ez plusz ízt ad neki, de a legfőbb dolog, hogy nem barnul meg tőle az alma. Felöntjük vízzel, amennyi ellepi, majd feltesszük főni. 3 evőkanál cukor, 2 teáskanál fahéjat teszünk a vízbe. Kettő percig elég főzni (forrástól), figyeljünk arra, hogy nehogy széttörjenek.

Alma

Almarózsák

Kiszedjük, majd rácson lecsöpögtetjük. Leveles tészta lapot kinyújtjuk, megkenjük vajjal, cukros fahéjjal megszórjuk, ezt mézzel is helyettesíthetjük, igaz ragadós, de finomabb is egyben (ez csodálatos karácsonyi hangulatot hoz), körülbelül 3 centis csíkokat vágunk belőlük. Hosszát úgy határozzuk meg, hogy ki mekkora rózsát akar készíteni. Ha akarjuk, akkor derelyevágóval is felszelelhetjük, így szép hullámos széle lesz. Tésztára rátesszük az almaszeleteket, majd szorosan feltekerjük. A lényeg, hogy minél szorosabban tekerjük fel, hiszen sütés közben úgyis lazul. Ha túl lazán tekernénk fel, akkor inkább elhervadt rózsa lenne, mint almarózsa. 180 fokon 15-20 perc alatt megsül. Ha biztosra akarunk menni, akkor muffin formába süssük meg, akkor 100% hogy nem fog elhervadt rózsaformát felvenni, hiszen a forma megtartja a rózsa formáját. Amíg forró lekvárral megkenjük (ez ki is hagyható, ha nem akarjuk nagyon édesre), majd tálaláskor porcukorral megszórjuk (ez is kihagyható). Vigyázat! Nagyon hamar elfogy.