Még tombol a nyár de én most két oylan receptet hoztam, melyek felüdülést hoznak a forró nyári napokban.

Egy kis madártejet valaki?

 

Másfél liter tej,

2 csomag vaníliás cukor, Madartej

5 db tojás…

1 púpos evőkanál liszt

fél citrom leve

cukor ízlés szerint

A tejet közepes méretű fazékba öntjük és elkezdjük melegíteni, a tojások fehérjét a citrom levével kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadunk a langyos tejből 2-3 merőkanállal és a lisztet, majd egyenletesen kikeverjük. A már meleg tejbe egy kanállal szedjük a fehérje habot és mindkét oldalon fél percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük.

A kikevert tojások sárgáját hozzáadjuk a tejhez és főzzük kb. 5 percig amíg elkezd sűrűsödni. Ezután lehúzzuk a tűzről, tetejére halmozzuk a kifőzött habot és hagyuk kihűlni.

 

Túrós rózsa

Kelt tészta: 60 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 3 ek cukor, 1 teáskanál só 1 tojás 1,3 dl olaj, 2 ek tejföl

Túrótöltelék: 50 dkg túró (áttörve) 2-3 ek. cukor ,1 csomag vaníliás cukor, 1 egész tojás.

Rozsa_1A tésztát duplájára kelesztjük. lisztezett deszkára borítjuk. 7-8 dkg-os részekre osztjuk majd kis bucikra gyúrjuk őket és 20 percet pihentetjük. Minden kis bucit bő tenyérnyi méretűre nyújtunk, kör alakúra. 4 helyen kb 2-3 cm hosszan bevágunk, úgy, hogy a közepén legyen hely a tölteléknek. Miután belekerült a töltelék a szirmokkal körbe öleljük. Mindig a szemközti szirmokat hajtsuk egymásra.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük őket, a sütőt melegítsük elő 180 fokra addig a rózsák hadd pihenjenek még. tetszés szerint egy-egy szem gyümölcsöt is tehetünk a közepükbe, tetejüket tojássárgájával kenjük le. Sütési idő 35-40 perc.