A tésztához

50 dkg finomliszt 10 dkg vaj (vagy margarin) 2 dl tej 3 dkg élesztő 0.5 teáskanál cukor 1 kk só 2 kk fahéj 1 db tojás

A tetejére

10 dkg olvasztott vaj (vagy margarin) 5 ek cukor

Kalacs

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, és beletesszük az élesztőt és a cukrot. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a fahéjjal, a tojással, sóval együtt az egészet összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel. Kb. 1 órát kelesztjük, majd vékonyra kinyújtjuk, és egy pohár vagy nagyobb, kb. 6 cm-es pogácsaszaggató segítségével köröket készítünk. Ezek lesznek a szirmok. Az elkészült szirmokat kenjük meg olvasztott vajjal. Az első kört, vagyis a szirmot összecsavarjuk, majd egymás után eltolással ráhajtogatjuk a szirmokat úgy, hogy egy rózsára hasonlítson. Egy rózsához kb. 10 szirom kell. Az elkészült rózsákat muffin formába tesszük, és a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és cukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben arany barnára sütjük.

Sütési hőfok: 180°C sütési mód: alul-felül sütés