Gyorsan telnek a napok, ismét itt a hétvége, megint felmerül a kérdés mit is főzzünk, hogy mindenki elégedett legyen. Nos elsőnek mindjárt kezdjük egy nagyon finom előétellel a Hortobágyi Húsos palacsintával, őt követi a Stefánia vagdalt, mint főétel, s végül desszertként egy kis Amerika azaz a Csokoládés Brownie fagyival.

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók:  A 8 db palacsintához:

– 4 dl tej – 3 tojás – só – bors – 150g liszt – étolaj

A töltelékhez:

– 4 db csirkecomb – 1 paprika – 1 paradicsom – 1 nagy fej vöröshagyma – 1 kiskanál pirospaprika – 3+1 dl tejföl – 2 evőkanál rizsliszt

A díszítéshez:

– petrezselyemzöld

Kitti_Hort_tal

Elkészítése:

A palacsintákhoz a tojásokat, 1 csipet sót és borsot a tejben elhabarjuk és apránként a liszthez keverjük, csomómentesre. Lefedjük és fél óráig állni hagyjuk. A csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt és jól megmossuk, majd megtörölgetjük. A paprikát és a paradicsomot megmossuk és felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát és kevés sót. Felöntjük 1 dl vízzel és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkecombokat, a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Ha elfőtte a levét vízzel hígítjuk.

Kitti_hortobagy_1

A palacsintákat kevés olajon kisütjük, összesen 8 darabnak kell lennie. Kicsit vastagabb lesz, mint a normál palacsinta. Ha kész, letakarjuk és melegen tartjuk. Ha elkészült a csirke, a combokat kiemeljük a paprikás léből és hűlni hagyjuk. A 3dl tejfölben simára keverjük a rizslisztet és a paprikás levét behabarjuk vele. Sűrű lesz. 2 percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a gázt. A csirkecombokról leszedjük a hőst és aprítógépbe tesszük, hozzáadunk egy kevéske paprikás mártást és ledaráljuk. Krémes masszává áll össze. Egy tálba szedjük. A palacsinták közepére egy-egy húshalmot teszünk, majd batyuszerűen felhajtjuk. Tűzálló tálba helyezzük a batyukat kicsit fedve egymást és középen végigöntözzük a mártással, majd mehet be a sütőbe kb. 12 percre. Átmelegítjük. Miután összemelegedtek, kivesszük a sütőből és tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük. Melegen tálaljuk!

 

Stefánia vagdalt leveles tésztában

Hozzávalók:

1 kg darált hús 6 főtt tojás só, bors majoránna bazsalikom zöldpetrezselyem 1 fej hagyma 3 gerezd fokhagyma 1 tojás 1 cs. leveles tészta

Kitti_stefania

Elkészítés:

A darált húst összekeverjük a fűszerekkel, és a tojással, majd félre tesszük.

Kitti_stefania_1

A leveles tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk. A tészta közepén elsimítjuk a tölteléket, a tetején sorba rakjuk a főtt tojásokat. A tészta széleit mind a két oldalon bevagdossuk, és mint a fonásnál, váltakozva ráhajtjuk a húsra a tésztát.

Kitti_stefania_2

Előmelegített sütőben 200 fokon 40 percig sütjük sütőpapírral bélelt formában. Mikor szép aranyszínű a teteje, akkor elkészült. Mindenképp 40 percig süssük, hogy átsüljön a belseje is rendesen, ha a tészta barnulni kezdene, fóliával takarjuk le. Ha szeretnénk 1 felvert tojással lekenhetjük a tésztát kívülről, így az szép fényes lesz.

Kitti_stefania_3

Csokoládés Brownie fagyival

Hozzávalók:

10 deka csokoládé, 10 deka durvára vágott dió, 10 deka vaj, 12 deka porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 2 evőkanál kakaópor, 10 deka liszt

A bevonathoz:

20 deka csokoládébevonó, 3 evőkanál csokoládéreszelék.

Kitti_fagyi

Elkészítése:

A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját, majd dolgozzuk krémszerű masszává. Ezután dolgozzuk bele a közben vízgőz felett felolvasztott csokoládét és az aprított diót. A kakaóport keverjük össze a liszttel, és adjuk a krémhez. Végül a keményre felvert tojásfehérjéket is keverjük a masszához. Az egészet tegyük sütőlemezre, majd egyengessük el, és mintegy 45 percig süssük közepes lángon. A kész süteménylapot kenjük be a megolvasztott csokoládébevonóval, majd hintsük meg csokoládéreszelékkel. Vágjuk fel 4 centis kockákra, csomagoljuk fóliába, így sokáig eltartható.