Ma nagy hangsúlyt fektetünk a helyes táplálkozásra. Háziasszonyunk Dobai Kitti egy igazán remek cipót sütött nekünk.

Cipó_egész

A gyönyörűséges egész cipó

Hogy készült ez a remekmű?

20 dkg graham lisztet egy műanyag tálba öntöttem. Tettem bele 2 tasak por élesztőt, és 2 dl vizet. Fakanállal összekevertem és letakarva hagytam érni a kovászt. 1-2 órára. Utána tettem hozzá 15 dkg réteslisztet, 15 dkg sima fehér lisztet 1,5 dkg sót, 1 dl étolajat és még egy csomag élesztőt. Annyi vízzel dagasztottam, amennyit felvett, ez kb 1,5 – 2 dl. Duplájára kelesztettem, ami kb. egy óra, majd enyhén lisztezett deszkán cipó alakúra formáztam.

Cipó_szelet

Jó étvágyat!

Ez eddig nem tűnik nehéznek…

Nem is az! – mosolyodik el. (Könnyű neki! Gondoltam magamban. Aki ennyit süt! És milyen finomakat!)  Ezután – folytatja Kitti -, egy kerek jénai tálat kibéleltem sütőpapírral beletettem a cipót vízzel lespricceltem, és egy jó éles késsel, X-et metszettem rá. Rászórtam a magokat és újra pihentettem fél órát. Előmelegitett sütőben 200 fokon sütöttem és közben a jénai tál tetejét is meg-megvizeztem. Mikor elkezdett pirulni levettem a tetőt és 180 fokon tovább sütöttem, amíg elkezdett pirulni. Amikor elkészült rácsra tettem és forrón, lespricceltem vízzel, ismét.