“Ne kövesd a terndeket, és ne engedd, hogy a divat uraljon téged. Dönts el, hogy ki akarsz lenni és hogy mit akarsz kifejezni és öltözködj az életmódodnak megfelelően. „

Gianni Versace

A divat változik… Minden szezonban más és más trendek jelennek meg. A nagy divatcégek üzleteinek kirakatai folyamatosan megújulnak. Gyakran könnyen el tudjuk dönteni, hogy az új divat vonzó-e számunkra, ránézésre elbíráljuk. Szinte minden nővel előfordult már, hogy a divat és a trendek áldozatává vált. Egy rossz döntés, pillanatnyi elgyengülés, egy magunkban alkotott fantáziakép letérit minket a józan gondolkodás útjáról és máris egy trend veszedelmes csapdájába sétálunk.

Divat_be_2

Ahhoz, hogy el tudjunk kerülni egy esetleges divatkatasztrófát biztosnak kell lennünk magunkban.  Ismernünk kell szín világunkat és őszintén fel kell tudnunk mérni alkati adottságainkat. Vannak, akik ilyenkor túlzottan az általuk problémásnak vélt vagy valóban problémás területekre koncentrálnak. Ellenben mások teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket a területeket.  Fontos, hogy azt emeljük ki, ami előnyős, ami szép és vonzó rajtunk. Van, akinél ez a dekoltázs, van, akinél ez a hát rész…

10 fontos szabály a divatkatasztrófák elkerüléséhez

#1 Ismerd a színeidet és ragaszkodj hozzájuk.

#2 Ha különböző mintákat szeretnél párosítani, akkor azok feltétlenül harmonizáljanak színeikben.

#3 Ismerd a testalkatodat és ragaszkodj az alakodhoz illő vonalvezetésű darabokhoz.

#4 Figyelj a kényelmere is. Amennyiben egy ruhadarab csak akkor áll jól rajtad, ha mereven tartod magad akkor az már pár óra viselésnél is gondot fog jelenteni. Fontos, hogy szabadon tudj mozogni bármi is legyen rajtad.

#5 Soha ne a méretezés alapján vásárolj. Mindent próbálj fel és ha kell válassz megszokott méretednél eggyel kisebb vagy akár nagyobb darabot. Ne feledd, hogy a címkékre nyomtatott számok csak iránymutatásra szolgálnak. Megengedett egy méreten belül akár másfél centiméter eltérés is.

#6 A fehérnemű választás rendkívül fontos. Angolul úgy nevezzük ezen darabokat, hogy foundation wear, vagyis valami, ami megalapozza öltözékünket. Egy rossz méretű melltartó, vagy egy nem megfelelő szabású alsónemű problémákat okoz. Nem csak kényelmi szempontból, de olyan vonalakért és bevágásokért felelősek, amik teljesen elrontják az összhatást.

Elegans

#7 A cicanadrág nem nadrág. Bár fantasztikus találmány és szinte minden nő ruhatárában fellelhető ettől még nem nadrág. Aranyszabály melyet oly sokan megszegnek, a legginggel viselt felső legalább fenék alá kell, hogy érjen.

#8 Zokni, cipő, nadrág… Az általunk viselt zokni színe mindig harmonizáljon nadrágunk és lábbelink színével, még akkor is ha bakancsot vagy csizmát viselünk. Szandálhoz és belebújós cipőkhöz (balerina flats) nem viselünk zoknit.

#9 A harisnya elbújtatja a lábakat, de ha egy rövidebb ruhával vagy szoknyával viseljük akkor felhívja a figyelmet azok formájára. Egy vastag fekete harisanyanadrág szinte mindig jó megoldás, bár vannak olyan darabok, melyek mellet végzetes hiba, például egy könnyedebb anyagból készült nyári ruha társításaként. A harisnyanadrág színe, mintája és anyagának vastagsága harmonikusan illeszkedjen öltözékünkhöz.

#10 Kiegészítőid mindig legyenek összhangban egymással. Előző cikkemben már írtam a kiegészítők fontosságáról, de itt is megemlítem őket, mivel a kiegészítők vagy megkoronázzák viseletünket vagy keresztre feszítik azt. Stílusukban és szín világukban feltétlenül egymás tárai kell, hogy legyenek, és bár nincs kötött szabály arra, hogy mind a cipő, mind a táska és az öv ugyan azt az üzenetet hordozza, de minden körülmények között törekedjünk a harmonikus összhatásra.

A trendek követésének legbiztonságosabb módja a 3:5 szabály. Ez azt jelenti, hogy ruhatárunkba behozunk 3 új trendi ruhadarabot és 5 új trendi kiegészítőt melyeket harmóniába hozunk a már meglévő trend független, klasszikus kedvenceinkkel. Ezeket a trendi darabokat jól ki tudjuk használni egy szezon alatt és igy sosem érezzük majd azt, hogy feleslegesen költöttünk rájuk.

Divat_be

Minden általunk kiválasztott darab ugyan azt trendet kövesse. Feltétlenül legyen közöttük valami, amit fel tudunk venni egy jó szabású farmerral, egy ruha mely önállóan is markánsan képviseli az adott trendet, a kiegészítők választásánál pedig ragaszkodjunk praktikus darabokhoz úgymint kendők, egy táska, öv, egy pár cipő és az adott trendek által vezérelt divatékszerek.

Ha egy adott szezonban több terendet is követünk, akkor a fenti szabályt alkalmazhatjuk minden különálló trendnél. Fontos, hogy ne keverjük a terendeket.