Hamarosan itt vannak az ünnepek.  Gondoltam megörvendeztetlek benneteket egy finom és mutatós menüsorral. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Leves

Tyúkhúsleves

Hozzávalók: – fél tyúk – 2-3 szál fehérrépa – 4-5 szál sárgarépa – 1 csokor petrezselyemzöld – 1 csokor zellerzöld – 1 közepes szem burgonya – fél kisebb zellergumó – 1 kisebb karalábé – só – őrölt bors – pár szem egész bors – ételízesítő Elkészítés: A tyúkhúst megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd vízbe téve kis lángon elkezdjük főzni. Ízesítjük sóval és párt szem egész borssal. Fontos, hogy a levest kis lángon főzzük végig, mert így elkerülhetjük, hogy a leves zavaros/habos legyen. Ha ez mégis megtörténik, szűrővel könnyen leszedhetjük a habot a leves felületéről. Mikor a hús félig megfőtt, beletesszük a levesbe a belsőségeket. Én ekkor szoktam csipetnyi ételízesítővel – illetve, ha még szükséges -, sóval és őrölt borsossal ízesíteni az ételt. Ezután beletesszük az összes zöldséget is. Van, aki karikákra vágva szereti használni a répát és zöldséget, van, aki egészben teszi bele őket a levesbe Azt is kiválaszthatjuk, hogy a zöldség zöldet csokorba vagy pedig darabolva tesszük a levesbe Miután minden hozzávaló belekerült a levesbe, szintén alacsony lángon készre főzzük. A levesbetétként használt tésztát én külön sós vízben kifőzöm, és tálaláskor igény szerint lehet belőle szedni. A tyúk nagyobb részeit pirítottam, mellé sült krumpli volt a köret.

sonka

Húsvéti sonka

A sonkát este beáztattam annyi vízben, ami bőven ellepte. Áztatás után a sonkát tiszta vízzel öntjük fel, s fedő alatt lassan főzzük. A vízbe tehetünk hagymát, fokhagymát, gyökérzöldségeket, borsot, babérlevelet is. Legalább 2-3 órán át főzzük. A sonka levében főzhetünk tojást is mellé. Mi tormával ettük.

Fonott

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók: – 80 dkg liszt – 3 dkg élesztő – 8 dkg vaj – 5 dl tej – 5 dkg cukor – 1 db tojás – csipet só Elkészítés A lisztet mély tálba tenni, közepébe mélyedést csinálni. Cukros tejbe elkevert élesztőt /kevés tej/ beleönteni a mélyedésbe, kevés lisztet keverni hozzá, és letakarva hagyjuk kelni. Ha megkelt a kovász, hozzáadni a felvert tojást, tejet, sót és dagasztani, közbe lassan hozzáadni a felolvasztott vajat. Ha kész 1 órát meleg helyen keleszteni. Utána átgyúrni és két részre osztani. Mindkét részből 3 rudat formázni és összefonni. /2 db kalács lesz/ Tepsit zsírozni vagy sütőpapírral bélelni és a 2 fonott kalácsot egymás mellé helyezni benne. 40 percig keleszteni, majd tojássárgájával kenni. Tetejét megszórhatjuk tetszés szerint mákkal vagy szezám maggal. Sütőt előmelegíteni 200 fokra, majd 170 fokon 45 percig sütni.