A Lavazza a konyhaművészet terén is innovatív szemléletet követ. Szerintük a kávé nemcsak ital formájában fogyasztható, hanem édes és pikáns ételek alkotórésze is lehet, meglepetést okozva ezzel magunknak és a vendégeknek. A Lavazza Oktatóközpont 25 éve tanítja a kóstolási technikákat és dolgozik a kávékultúra elterjesztésén. 1998-ban külön termékkísérleti divíziót hozott létre, amely folyamatosan kutatja a kávé élvezetének és értelmezésének új módjait, többek között egészen különleges receptekkel is kísérletezik. Itt a bizonyíték, hogy a kísérletező csapat intuitív ötletei alapján hogyan lehetséges a kávé élvezetének egy új formája!

TOJÁS, GOMBA SPENÓT ÉS KÁVÉ

HOZZÁVALÓK 4 főre

Elkészítési idő 1-1,5 óra

  • 4 adag eszpresszó (a legjobb Lavazza Crema e Gusto vagy Lavazza Qualità Rossa)
  • 300 g tuskó gomba (más hasonló fajta is jó)
  • 300 g csiperkegomba
  • 300 g róka gomba
  • 2 sallotta hagyma
  • 1600 g friss spenót
  • 4 tojás
  • 200 g vaj (jó minőségű)
  • só és bors

A szószhoz

  • 400 g csiperkegomba
  • 80 g vaj
  • 400 ml tej
  • só és bors

 Lavazza_kaja

ELKÉSZÍTÉS

Apróra vágjuk össze a hagymát és szeleteljük fel mindhárom gombafajtát. A vajat lassan melegítsük fel egy serpenyőben, az apróra vágott hagymát tegyük bele és lassú tűzön pirítsuk meg. Adjuk hozzá a szeletelt gombát és 6-7 percig dinszteljük. Amikor a gomba és a hagyma kész, öntsük hozzá a lefőzött, kész kávét és óvatosan keverjük össze.  Egy másik serpenyőben vajon dinszteljük meg a spenótot, sóval, borssal ízesítsük. Közben készítsük el lágy tojást: Kb. 4 perc alatt főzzük meg a tojásokat, majd folyó víz alatt szedjük le a héját úgy, hogy a tojások fehérje egyben maradjon és ne sérüljön. (Adhatunk a forrásban lévő vízhez egy csipet durva sót és ecetet, így könnyebben le lehet szedni a tojáshéjat.)

MÁRTÁS

Olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a csiperkegombát, és kb. 5 percig pirítsuk. Öntsük hozzá a tejet, sóval és borssal ízesítsük, majd kicsi hőfokon lassan 6-7 percig főzzük. Ha szükséges, tehetünk hozzá egy kis vizet. Amikor a gomba szinte teljesen magába szívja a tejet és megfő, kézi mixelővel turmixoljuk össze, hogy egy lágy, krémes szószt kapjunk.

 TÁLALÁS

A tálalás nagyon fontos része az étel elkészítésének, a fotó ebben segítségünkre lehet! A csiperkegomba mártást öntsük a tányérra, majd a közepébe öntsük a spenótos szószt egy kis mélyedést készítve a tojásnak. Rendezzük el a gombát a mélyedés körül, borssal és egy kis olívaolajjal ízesíthetjük. Óvatosan helyezzük bele a tojást!