Egyszerű, nagyszerű vitaminforrás a sóskafőzelék, főleg, ha gyönyörű leveles tésztában sült tojással tálaljuk! Friss sóskából és fagyasztottból is készíthetjük.

Kitti_1

Hozzávalók:

50 dkg sóska (tisztított, szár nélküli) 1 evőkanál sertészsír 3 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 6 evőkanál kristálycukor 1 kávéskanál só 500 ml víz 800 ml házi tej

Elkészítés:

A sóskát, ha friss meg kell tisztítani, el kell távolítani a szárát, ha öreg, akkor a középső vastag eret is. Majd jól át kell mosni és kinyomkodni. Ha fagyasztott, akkor ki kell olvasztani. Ha friss akkor zsíron megfonnyasztjuk, ha fagyasztott, akkor 1/2 ek. zsíron átmelegítjük, míg forrni kezd. Félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Majd megszórjuk a cukorral és sóval, szintén elkeverjük, visszatesszük a tűzre. Felöntjük folyamatos keverés mellett a vízzel és jól összeforraljuk. Öt percet főzzük így, közben kavargatjuk

Apránként, mindig elkeverve hozzáadjuk a tejet. Összeforraljuk, főzzük kb. 10 percet, amíg a keletkezett hab eltűnik, majd megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük cukorral. Egy szűrön átpasszírozzuk, hogy a megmaradt ereket eltávolítsuk belőle, vagy botmixerrel alaposan turmixoljuk össze. Rántott, sült hússal vagy akár tükörtojással kínáljuk.

Kitti_2

A leveles tésztát vékonyra kisodorjuk és kb 8×8-as négyzetekre vágjuk. Fém kosárkaformát kivajazunk, beletesszük a tésztát.