Tisztelt olvasók! Ma egy ünnepi menüsort hoztam. Mégpedig Orbán Erika főszerkesztő születésnapja alkalmából. Ezúton is szeretnék neki Nagyon Boldog Születésnapot Kívánni!!! Kedves Erika, még egyszer szeretném megköszönni, hogy lehetőséget kaptam Tőled szárnyaim bontogatására, lehetőséget arra, hogy ételeimet még többen láthassák, és amire a legbüszkébb vagyok, hogy már a kezdetektől Tagja lehetek Az Alkotónők csapatának. Hatalmas megtiszteltetés ez számomra. Erika az egyik legszerethetőbb ember, akit valaha is ismertem. Ő volt az első, aki nem csak felfigyelt rám, hanem azonnal keresett, és megadta nekem ezt a hatalmas lehetőséget, hogy egy ilyen szuper csapat tagja lehetek. Sőt, már az első cikkem megjelentetésekor úgy mutatott be, mint: Az Alkotónők háziasszonya. Nagyon szépen köszönök mindent Erika! Íme, az ünnepi ajánlat, amit első sorban Neked ajánlanék: Tejfölös – kolbászos burgonyaleves gazdagon, Narancsos – mézes csirke salátaágyon, kurkumás-mazsolás rizzsel, Hidegtálcsokor sós kelttésztában, Sütőben sült túrógombóc,Fahéjas almarózsa.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

Leves

Tejfölös-kolbászos burgonyaleves gazdagon

Hozzávalók: – 6 db nagyobb burgonya – sárgarépa – 1 rövidebb szál száraz kolbász – 1 dobozos vagy friss gomba – 1 maréknyi cukorborsó – 1 nagy pohár tejföl – 2 evőkanál liszt – só, bors Egy nagyobb fazékban feltettem főni a levest. Egyszerre mindent a felkockázott burgonyát, a sárgarépát, a szeletelt kolbászt, gombát és a cukorborsót is. Ízesítettem só, bors, ételízesítő (Vegeta) Mikor már minden puhára főtt egy nagyobb dobozos tejfölt két evőkanál liszttel simára kikevertem és ezzel habartam be a levest.

Narancsos

Narancsos-mézes csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1 db csirke darabolva, szárazra törölve – só ízlés szerint – 3 gerezd fokhagyma (zúzott) – 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez) – Az öntethez – 10 dkg vaj (vagy margarin) – 3 ek méz – 2 narancsból nyert narancslé. A megtisztított, szárazra törölt, darabolt csirkét megsózzuk és bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Egy sütőtálat vagy kisebb tepsit vékonyan kivajazunk és belefektetjük a csirkehúsokat. A vajat felolvasztjuk, belekanalazzuk a mézet és hozzáadjuk a narancs levét. Összeforraljuk az öntetet és a húsra öntjük. A sütőedényt letakarjuk alufóliával és 200 fokon 30-35 percig sütjük a csirkét. Ezt követően levesszük az alufóliát, 180 fokra vesszük sütőt, és további 25-35 percig sütjük a húst, de közben gyakran locsolgatjuk a mézes narancsos öntettel.

Kurkumás-mazsolás rizs: – 2 csomag gyorsrizs – 2 késhegynyi kurkuma – 5 dkg mazsola. A mazsolákat beáztattam tejbe. A 2 csomag rizst enyhén sós vízben puhára főztem. Forrón egy tálba öntöttem, rászórtam a kurkumát majd hozzá adtam a beáztatott mazsolát. Alaposan összekevertem, és tálaltam.

Sos

Hidegtálcsokor sós kelttésztában

A tésztához – 2,5 dkg élesztő (friss) – 2,5 dl 2,8%-os tej – 0,5 evőkanál kristálycukor – 40 dkg búzaliszt (BL55) – 1 csapott evőkanál só – 1 dl étolaj Elkészítés: Az összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra) Mikor a tészta megkelt egy csokor virágot formáztam belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, illetve abban készítettem. Lekentem egy felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem, míg szépen megbarnult. Miután kihűlt szalámival, sajttal és salátával díszítettem, amolyan hidegtál szerűen formáztam.

Gombóc

Túrógombóc sütőben

Hozzávalók 50 dkg túró, 12 dkg búzadara, 1 citrom lereszelt héja, 3,5 dl tejföl, 4 tojás, 8 dkg porcukor. A túrót villával törjük át, keverjük el a búzadarával, a citrom reszelt héjával, egy csipet sóval és 2 tojás sárgájával. Pihentessük egy órát, hogy a dara megszívja magát. A 2 tojás fehérjét verjük fel habnak, keverjük óvatosan a túróhoz. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Formázzunk gombócokat, helyezzük tűzálló tálra. A tejfölt keverjük el a porcukorral, a maradék két tojással, öntsük a gombócokra, tegyük az előmelegített sütőbe sülni 30 percre.

Rózsa

Fahéjas almarózsa

Hozzávalók: – 1 csomag vajas-leveles tészta (fagyasztott) – 3 db nagyobb alma – 5 evőkanál cukor – 2 teáskanál őrölt fahéj – 1 teáskanál reszelt citromhéj – 4 csésze víz – 3 evőkanál cukor – 2 evőkanál citromlé Elkészítés: Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg. A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelyemetszővel. Megszórjuk a cukor – fahéj – citromhéj keverékkel, majd még egyszer végig hengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben. A csíkokat jobbról balra kirakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk. A végét kissé nedves ujjal odacsíptetjük az oldalához (én fogpiszkálóval is megtűztem), sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 220 fokon sütjük 25 percig – a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja – majd miután kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.