„– No, most téged kérdezlek – fordult a legkisebbikhez –, mondjad: hogy szeretsz?

– Úgy, édesapám, mint az emberek a sót! – felelt a kicsi királykisasszony.”

/Részlet A Só című népmeséből/

Habár régóta tudjuk, hogy az emberek szeretik a sót, ennek ellenére szinte boszorkányüldözés folyik ellene. Nem véletlen, hiszen túlzott fogyasztása számos betegség kialakulásában szerepet játszhat. Másrészről viszont a só nemcsak ételeink ízét teszi fenségessé, hanem szervezetünk számára is nélkülözhetetlen, mivel sejtjeink kémiai folyamataiban is szerepet játszik. Ezen kettős megítélése és a nemrégiben kirobbant „sóbotrány” (a nagyobb nyereség elérése érdekében néhány sót hígítottak, így azok kálium tartalma jóval a megengedett felett volt.) csak tetézi a sóval kapcsolatos tanácstalanságot. Vajon mit tehetünk tudatos vásárlóként? Milyen sót használjunk? Megfelelő-e a száz forintot sem elérő jódozott, avagy érdemes körbenézni a drágábbak között?

Hogy mi az igazság? Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy érdemes lenne minél tisztább formában magunkhoz venni ezt a nélkülözhetetlen ásványi anyagot. Amennyiben tiszta sót szeretnénk vásárolni több lehetőségünk is van, az egyik a most már nagyobb áruházlánc polcain is megtalálható Himalája só, de kapható a patikában vegyileg előállított natrium-klorid, illetve biominősítéssel rendelkezik a parajdi kősó, ami Erdélyből érkezik hozzánk. Ez utóbbiról a https://parajdisokincsek.hu/ webáruház háziasszonyával, Szkladányi-Fortuna Erikával beszélgettem.

So_no

Szkladányi-Fortuna Erika

Miért jó a parajdi só?

Ez a kősó Erdélyből származik, jelenleg a világ egyik legegészségesebb és legjobb minőségű sója. Őstengeri iszapot tartalmaz, ennek köszönhetően igen gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban, így sokrétűen támogatja szervezetünk megfelelő működését. Fehérítés nélkül (ennek, és az ily módon benne megmaradt magas értékű őstengeri iszapnak köszönheti természetes, enyhén szürkés színét), kettes fokozaton őrölve kerül a kereskedelem polcaira és a mi raktárainkba. Használatával minden étel sokkal ízletesebbé és zamatosabbá válik, a parajdi só íze sokkal erőteljesebb, mint a megszokott asztali sóé. Külön kiemelném, hogy a lyoni szakács-világbajnokságon a magyar versenyzők parajdi sót használtak.

Milyen alkalmazása lehetséges még a parajdi sónak?

A só felhasználása igen széleskörű, nemcsak ételeink ízesítésére használhatjuk, hanem ugyanígy alkalmas ívókúrához, párologtatáshoz, sópárnához, sószappanhoz, fürdősóhoz, de készítenek belőle sómécsest, sólámpát és sótéglát is. Az asztmatikus és allergiás megbetegedések és felső légúti gyulladások egyik kiváló ellenszere. Emellett sokan használják ízületi fájdalmak enyhítésére és méregtelenítés céljából is, fürdősó formájában.

Ahhoz, hogy valaki sikeresen értékesítsen egy terméket, neki magának is hinnie kell annak kiválóságában, azaz szívvel-lélekkel eggyé kell válnia vele. Ha jól tudom, személyes tapasztalatotok járult hozzá ahhoz, hogy forgalmazni kezdjétek a parajdi sót.

Pontosan így van. Kislányunk sokat betegeskedett, gyakran köhögött és a mandulagyulladástól a végén horkolt is. Szinte kedves ismerősöknek számítottunk a fül-orr gégészeten, amikor férjem egy vidéki vásárban rátalált a parajdi só termékekre. Ez volt a legnagyobb szerencse, ami akkor történhetett velünk. Először sót párologtattunk kislányunk szobájában, aztán már sópárnán aludt, és esténként méregtelenítő levendulás parajdi sófürdőben pancsolt. Csodák csodájára az éjszakáink kezdtek nyugodtabbak lenni, és a végén a mandulaműtétet is elkerültük. Lassan már minden panaszára volt egy természetes só alapú megoldásunk. Ha a torka fájt, sós ivókúrás oldattal öblögettünk. Ha a füle gyulladt be, akkor pedig már szaladtam is melegíteni a sópárnáját. Ezután döntöttünk úgy, hogy minél szélesebb körben szeretnénk népszerűsíteni, illetve eljuttatni az emberekhez ezt a nagyszerű terméket.

So_tej

“Sós” tej

Hol lehet beszerezni az általatok forgalmazott termékeket?

A https://parajdisokincsek.hu/ honlapon keresztül online vásárlási lehetőséget kínálunk, ezeket a rendeléseket házhoz is szállítjuk. Ezen kívül négy piacon vagyunk jelen: Óbudán, Sashalmon, Újpesten és Biatorbágyon. Ezeken a helyeken megoldható a webáruházban vásárolt áruk átvétele is.

Mi kapható még nálatok?

Gyógyhatású termékeink között megtalálható a sólámpa és a sópárna is, de ezen kívül számtalan termékünk van, amelynek só az alapanyaga, így pl. nagy választékban kapható nálunk fürdősó is. A levendulástól a kénes jódoson keresztül a rózsásig minden megtalálható. Főzéshez is kínálunk mesterséges adalékoktól mentes ételízesítőt, valamint hatalmas választékunk van húsok pácolásához használható fűszersóból is. Ezen kívül széles skálával rendelkezünk a vegyszermentes tisztításhoz nélkülözhetetlen termékekből. Kaphatóak nálunk natúr test és hajápoló szerek, egzotikus olajok, (argán olaj, shea vaj, monoi de tahiti olaj) samponok és tusfürdők, natúr szappanok.

so_zacsi

Meg kell kérdeznem: van kedvenc terméked?

Igen, természetesen van, méghozzá a levendulás sópárna. Csak ajánlani tudom a kisgyermekes családoknak, hiszen sokat segít a felső légúti megbetegedések kiheverésében. Nem tudok róla elfogulatlanul nyilatkozni, hiszen nekünk nagyon sokat segített.

Kedves Olvasóink! Akinek felkeltettük érdeklődését, látogasson el a https://parajdisokincsek.hu/ weboldalra. Azon Kedves Olvasóink között, akik helyesen válaszolnak az Alkotónők nyereményoldalán feltett kérdésekre, egy levendulás sópárnát sorsolunk ki.

So_parna

Só párna