Mindannyian ismerjük azt a gyomorszorító érzést, amely egy-egy állásinterjú előtt lepi meg az embert. Mert bár megnéztük az összes felkészítő videót a Youtube-on és elolvastuk az összes releváns szakmai tanácsadói oldalt és blogot, élesben mégis elkaphat a vizsgadrukk.

Se szeri, se száma a neten felkutatható interjúztatási technikáknak: ember legyen a tűsarkúján, aki elsőre ki tud igazodni közöttük. Mélyinterjú, stresszinterjú, csoportos interjú, és akkor az esetleges próbafeladatok tömkelegét még számításba sem vettük. Ebben siet az álláskereső, karrierirányt változtatni vágyó vagy a sikeres munka-család harmóniájára törekvő hölgyeknek a Jobline Női Karriernap május 21-én a Millenárison.

Előadások és szemináriumszerű meetupok mellett egyéni ingyenes tanácsadáson is részt vehetnek az érdeklődők, ahol többek közt megtudhatják, mi a teendő, ha egészen váratlan vagy netán jogilag aggályos témákat firtató kérdéseket szögeznek nekik az állásinterjún. A HRN standjánál, előzetes regisztráció után, szakértők adnak hasznos tanácsot az ilyen meghökkentő és váratlan kérdések kezelésére.

No_3

Friss házas? Mikorra terveznek kisbabát?

Jóllehet, logikusnak tűnhet a potenciális munkáltató érdeklődése, elvégre a kieső munkaerőt pótolni kell, mégsem ítélheti meg ez alapján a pályázót. Kulcsár Zita, a HRN Talent igazgatója a következőket javasolja arra az esetre, ha mégis a terítékre kerülne ez a „forró téma”: „Amennyiben az adott szervezetről közismert, hogy rugalmas a hozzáállása az atipikus foglalkoztatási formákhoz és több családbarát kezdeményezést is felkarolt, úgy a pályázó nyíltan beszélhet gyermekvállalási terveiről. Ilyenkor a bizalomépítés céljából érdemes hangsúlyozni, hogy időben szólni fog és otthonról is támogatni fogja a vállalatot.” Ha azonban nagyon negatív hozzállást tapasztal, a humor eszközéhez lehet folyamodni: „ha ismerné a hátteremet, fel sem tenné a kérdést”.

Kisgyerekes? Egyedülálló? Ki vigyáz akkor Petikére, ha túlórázni kell?

Szomorú igazság, hogy több munkáltató úgy retteg a kisgyermekes anyukáktól, mint sokan a tűztől. Elfelejtik, hogy az anyukák többsége, ez igazolt tény, hálás munkatárs, bizonyítani szeretne és sokkal lojálisabb a céghez. Fontos tudni, hogy a magánéleti kérdéseket nincs joga firtatni az interjúztatónak, úgyhogy érdemes semleges válasszal kitérni a kíváncsiskodás elől, esetleg „elpasszolni” azzal, hogy ez milyen értelemben fontos a betöltendő pozíció kapcsán?

Nagyon fontos, hogy hasonló helyzetekben ne alakuljon ki konfrontáció az interjúztató és a pályázó között. Az alapos felkészültség növeli a magabiztosságot és segít a jelöltnek a kellemetlen szituációk kezelésében.

Hm… Pontosan hány éves is ön?

Kifejezetten diszkriminatív, ha valaki életkor alapján szűri meg a potenciális jelölteket. Sok esetben sújtja hátrányos megkülönböztetés a negyven pluszos korosztályt, de a fiatal pályakezdők helyzete sem könnyű. Kulcsár szerint kivédhető az erre irányuló kérdés, ha az álláskereső azt válaszolja, hogy az önéletrajzából kirajzolódó karrierútból és a tanulmányaiból kikalkulálható az életkora, amiből egyben kiderül, hogy releváns szakmai tapasztalattal rendelkezik a megpályázott álláshoz.

No_4

Jézus vagy Buddha?

Talán elsőre furcsának hathat, de még akár vicc formájában is előkerülhet a vallási meggyőződés kérdése. Hacsak nem felekezethez, egyházhoz vagy egyéb vallási intézményhez kívánunk pályázni, észben kell tartani, hogy a vallás szigorúan magánügy.

Jobb vagy bal?

Egy politikailag olyannyira túlfűtött országban, mint Magyarország, megjegyzések, félmondatok formájában is akarva-akaratlan kiderülhet, milyen meggyőződést preferál  vagy vár el az adott cég képviselője. Semmiképp se menjünk bele, könnyedén üssük el azzal, hogy nem érdekel bennünket a politika.

Mi a csillagjegye? Miért sárga a taxi?

Az interjúztató habitusától és szakmaiságától függően belefuthatunk igazi hajmeresztő kérdésekbe is. Egy hölgy arról panaszkodott, hogy azért néztek rá negatív szemmel, mert a csillagjegye Ikrek, és az nem illik a potenciális főnöke aszcendenséhez. Egy másik fiatal szakembert azzal borítottak ki, hogy oda nem illő kérdésekkel bombázták percen át: ön szerint miért sárga a taxi? Kutya- vagy macskapárti-e ön? Hova szeret ülni az asztalnál?

Ilyen és ehhez hasonló meghökkentő kérdésekre is válaszolnak a HRN tanácsadói a Jobline Női Karriernapon.

Regisztráljon időben itt!