Lehet a mi kis „Magyar Tengerünket” úgy szeretni, mint a Csendes óceánt? Lehet úgy tekinteni rá, mint a szerelmünkre? Bizony lehet! És ezt be is bizonyítja nekünk Tóth Gábor Ákos, aki egy egész trilógiát szánt a Balaton szerelmének bemutatására, mégpedig egy bizonyos T.G.Oaks kanadai magyar szemén keresztül.

Balaton_1

Az említett úr boldogan élte a kanadai magyarok álmosítóan unalmas életét, mígnem egyszer csak ölébe hullt egy ház, nem is akárhol, de a Magyar Tengernél… Emberünk azonnal eldönti, hogy eladja, ezért nagy duzzogva a Balatonhoz utazik, ám a magyar tenger és annak édesvízi mediterrán lüktetése szépen lassan felőröli minden ellenérzését az óhazával kapcsolatban. A tóparti falu különc lakói először ugyan az őrületbe kergetik, de egy jó balatoni halászlé és egy pohár hűs kéknyelű után máris más színben fest az a bizonyos öreghegyi szőlőskerttel körbevett Fenséges Rom, amelyet ráadásul még egy titokzatos legenda is övez.

Balaton_2

A kanadai – francia feleség két hét után követi urát, és ő is megjeleni a Balaton partján. Aztán a lágy esti szélben, a fényló tó partján addig-addig sétálgatnak, amíg minden erejükkel és elhatározásukkal bele vetik magukat a hihetetlen körülmények között megörökölt balatoni kúriájuk felújításba. Mi több hisznek abban, egy szezon alatt nemcsak tökéletes állapotú, vendégseregek fogadására alkalmas palotát építenek, hanem sikeres borászati vállalkozásukat is be tudják indítani. Az édesvízi mediterrán életformába, a szőlőültetvényekbe és a varázslatos Balatonba és természetesen, a nekik új otthont adó falu lakóiba egy életre beleszerető T. G. és Françoise számára nem indulnak zökkenőmentesen a dolgok: nemcsak az egyre jobban elmérgesedő szomszédi háborúskodással és a kúria körüli felújítási hercehurcával, hanem Oaks bogaras édesapjának hazaköltöztetésével is meggyűlik a bajuk. Ám minden nehézség ellenére Oaksék szép lassan ráébrednek, hogy a Fenséges Rommal nemcsak új otthonra, hanem egy szép, nagy családra is szert tettek.

Bővebb információt ITT találhatnak a könyvekről

Balaton_3Kedves olvasó! Én már elolvastam a trilógiát és mondhatom remekül szórakoztam, hiszen a híres toszkán és provence-i élményregényekkel vetekedő történet sodrását hatásosan adagolt sok-sok humorral, gasztronómiai kalanddal és életszeretettel fűszerezi a szerző. A szerző, aki egy interjúban, azt mondja: „… igazából csak akkor leszünk képesek felhőtlenül élvezni a mi Balatonunkat, ha nem csupán egy polcról levehető szolgáltatásként tekintünk rá.  A mikroközösségek zárt világának felfedezése során toleranciából is kapunk némi leckét, a beszélgetés elején említett külföldi aspektus pedig azt sugallja, hogy szeressük egy kicsit jobban magunkat, ami által szerethetőbbek leszünk mások szemében is itt „a világ közepén”. „

Egy olvasónk birtokba veheti a trilógiát, ha a nyereményoldalunkon található kérdésekre beküldik a helyes választ, és Fortuna Istenasszonya is kedvesebb arcát mutatja felénk…