Furcsa dolog az énkép, főleg ha vannak zavarai, de még furcsább a tükör, viszont a legdurvább a fénykép. Onnan az néz vissza rád, aki vagy, abban az adott pillanatban. Ha hülye arcot vágsz, ha bandzsítasz, ha kócos a hajad, akkor a fotón ez látszik. Emellett megvannak a hurkák és a ráncok is. De mi van, ha mégsem?

A modellek testátalakító photoshopjáról számtalan alakalommal rántották már le a leplet… Tíz deka mínusz a combból, kikerekített, vagy éppen lelapított popsi, kisebb orr, vagy fül, és természetesen tükörsima, hibátlan bőr, sötét karika nélküli szemek, sehol egy stria vagy seprűvéna. Hej, pedig dehogynem! Láss csodát, ez a kórkép mostanra nem csak a címlaplányok kiváltsága, mára már mindenki számára elérhető. Nekem nincs olyan jó telefonom, mondhatnám, hogy okos, de azért nem annyira… Vagy legalábbis nem érdekelnek a különböző alkalmazások, eggyel azonban most mégis, hogy úgy mondjam: összetűzésbe keveredtem.

Barátnőm nyomkodta kicsit a mobilját, majd a kezembe adta.

– Csinálj egy szelfit! Felülről, és akkor nem látszik a tokád! (kösziii! :))

Már a képernyőről is egy szép nő nézett vissza rám. Olyan, mint az újságokban. Sehol egy folt, egy ránc, a jó öreg karikáim semszep_be látszottak. Olyan frissnek és üdének tűntem, mint három éves koromban, egy alapos délutáni alvás után.

– Ugye milyen szép? – kérdezte.

– Szép! – mondtam zavartan. – De ez nem én vagyok!

– Dehogynem!

– Nem, nem! Hol vannak az apró kis ráncaim a szemem környékén?

– Szépítő alkalmazás! – vágta rá vigyorogva.

Szépítő alkalmazás? A fényképről valóban nem én néztem vissza, ott egy nő volt, akit mintha viaszból formáztak volna, élénk kék szemei szinte vakítottak, de hiányzott belőlük az a kis zöldes fény, amit apám génjeiből szedtem össze. Sokkal inkább hasonlított a kék lagúnás csaj tekintetére, semmint az enyémre. Az apró kis szeplőim az orrnyergemen szintén eltűntek, de a pici mosolygós szemráncaim sem voltak meg.

Szép volt, de nem úgy, ahogy én szép akarok lenni. Úgy volt szép, ahogy egy szobor, vagy egy bábu. Szép volt, de élettelen. Élettelen, mert nem volt igaz.