Élt Alexandriában egy gyermektelen pogány király. A bálványaitól remélt gyermeket, de hiába. Egy bölcs tanácsára aztán az  egy Istennek képét öntette ki aranyból és áldozott előtte. A királyné megfogant,  majd a megszületett gyermek  a Katalin nevet kapta (IV. sz.). Katalin híres volt szépségéről, műveltségéről, okosságáról. Egy alkalommal a császár Alexandriába látogatott, Katalin pedig elé lépett, és keresztet vetve értésére adta, hogy ő keresztény. A császárnak tetszett Katalin bátorsága, mégis áldozat-bemutatásra akarta kényszeríteni. Katalin ezt megtagadta és arra kérte a császárt, hogy tudományos vitában védhesse meg hitét. Így az Alexandriába érkezett ötven tudóssal kellett „megmérkőznie”. Úgy tartják, a  bölcselők egymás után hajoltak meg Katalin érvelése előtt. Sajnos vesztükre, mert a császár dühében máglyára küldte őket.

 Katik
A császár ezután megkérte Katalin kezét (annak ellenére, hogy már nős volt), de Katalin egyértelműen visszautasította az ajánlatát. Ezután az „emberséges” uralkodó megostoroztatta majd börtönbe vettette, de nem tört meg. Az ott töltött időt térítésre használta föl. Nemsokára maga a császárné jött el hozzá, hogy esetleges  riválisát megnézze, ám Katalin olyan hatással volt rá, hogy a császárné  kétszáz katonájával együtt keresztény lett. Ekkor a császár  készíttetett egy speciális kínzó szerkezetet – egy hangos, késekkel szabdaló masinát, Katalin azonban  ekkor sem rémült meg. A késes-kerekes kínzógép széthullott.  Amikor a császárné mérsékletre intette a férjét, a császár őt is megkínoztatta, majd a testőrtiszttel és a kétszáz  kereszténnyé lett katonával  egyetemben lefejeztette, s kiadta a parancsot, hogy Katalint is fejezzék le.

A legenda szerint, amikor feje lehullott, testéből nem vér, hanem tej folyt. Majd angyalok jöttek, fölemelték a testét és elvitték.

Templom

Népi hiedelmek Katalin napjával kapcsolatban: Férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódnak a nevéhez. Ha a vízbe tett gyümölcsfa ága („Katalin ág”) kizöldül Karácsonyig, akkor a lány hamarosan férjhez megy. Katalin napja női dologtiltó nap volt. A Katalin napi időjárásjóslás szerint pedig: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog”. Mivel Katalin napja közvetlenül az Advent kezdete előtti napokra esik, utána már sem lakodalmat, sem táncmulatságot nem tartottak. Szent Katalin a filozófusok, a házasulandó lányok, a molnárok és kerékgyártók védőszentje.

Híres Katalinok (a teljesség igénye nélkül):

Kate Middleton, vagyis Katalin hercegnő talán a leghíresebb ma élő Katalin. Ő a brit királynő, II. Erzsébet unokájának, Vilmos hercegnek a felesége.

Kovács Katalin, magyar kajakozónő, aki sportágában már háromszoros olimpiai bajnok.

Catherine Zeta-Jones, walesi származású, Oscar-és BAFTA-díjas színésznő.

A francia színésznő, Catherine Deneuve már számos César-jelölést tudhat magáénak, és a Paramount Pictures filmstúdió szinkronrendezője.

Katharine Hepburn 1907-ben született, és 2003-ban hunyt el. 12-szer jelölték Oscarra, amiből négyet díjra is váltott – ezzel rekordot állított fel, amelyet, azóta is tart.

A legendás Karády Katalin 1910-től 1990-ig élt, és ő az egyik valaha élt leghíresebb magyar színésznő.