A „bakancslista” elnevezést az idestova tíz éve készült nagy sikerű ugyanezen a címen futó film honosította meg a tudatomban. A hollywoodi mozi közül számomra kiemelkedő alkotás nem egy klasszikus szirup, de nem is a szokásos horror-terror akció. Két, a halál küszöbén álló idős férfiról szól a történet, akik megvalósítják mindazt, amit eleddig kihagytak életükből. Lehetséges, hogy nem csak az én szókincsemben köthető össze a szomorkás vígjáték és a bakancslisták népszerűsége, hiszen egy ideje nincs olyan nap, hogy ne kerülne elő valamelyik műsorban vagy cikkben. A bakancslista egyébként nem más, mind azon vágyaink, álmaink, terveink összessége, amit mindenképpen szeretnénk megtenni mielőtt eltávozunk az élők sorából.

andi_1

Alvós baba 🙂

Az új év beköszöntével előkerülnek a fogadalmak (amiket persze soha nem tart be senki) és a bakancslisták is aktuálissá válnak. Távoli, egzotikus országokba eljutni, pandát vagy delfint simogatni… Ilyen és ehhez hasonló tételek szerepelnek az álomkosárban, mert ugyebár bakancslistája akár papíron, vagy fejben mindenkinek van. Nincs is ebben semmi különös, ahogy a lottó főnyereményt is elköltjük képzeletben, akár többször is, úgy annak gondolatával is eljátszunk, mi mindent tennénk meg, ha megtudnánk, hogy csak néhány hónap vagy hét van hátra az életünkből. Mi az, ami nélkül semmiképpen nem szeretnénk meghalni?

Nekem is megvannak a vágyaim, egyszer majd biztosan eljutok Izlandra, esetleg kiadják egy könyvemet is… de anyaként más dimenzióban látom a „bakancsokat”. Pillanatok alatt állítottam össze napi bakancslistámat. Mi az, amit anyaként minden nap szeretnék átélni, ami nélkül egy este sem szeretném bakancs nélküli lábaim vízszintesbe helyezni?

1. Megölelni őket, és néhány percig (jó-jó, nem túlzok, inkább másodpercig) nem tenni semmi mást, csak élvezni érintésük minden pillanatát. – Imádom a reggelt, amikor félálomban még hagyják magukat igazán szeretni. Csak fogom őket és engedem, hogy átjárjanak az őszinte érzelmek.

2. Nevetni látni és hallani a gyerekeim. – A gyerekek esetében a nevetés még nem egy vicc vagy beszólás következménye, számukra a nevetés az öröm jele. Márpedig melyik szülő ne szeretné boldognak látni a gyerekét?

andi_2

Nevetős baba 🙂

3. Elhasalva egymás mellett, és mesélni valami szépet. – Van, hogy grimaszolok, amikor látom, hogy már megint ugyanazt a könyvet hozzák, de aztán elmúlik arcomról a fintor. Nekem már nem számít, hogy mit és hányszor olvasok, ha érzem a figyelmet, és ezzel együtt a megnyugvást is. Ilyenkor otthon vagyunk egymás lelkében.

4. Minden nap elmondani nekik, hogy szeretem őket, és büszke vagyok rájuk. – Mert ezt nem lehet eleget mondani.

5. Elmerengeni szépen kisimult arcukon, amint alszanak. – Nem csak azért, mert nyugalom és csend borul a házra, és már a saját gondolataim is hallom, hanem mert tudom, minden rendben van. Biztonságban, jó helyen vannak, a közelemben.