Nagy Szaffina vegán táplálkozási szakértő és életmód tanácsadó. Kitanulta az ősi, keleti regenerációs filozófiát, a tudatos egészséges életmódot, és elsajátította a nyers, vegán táplálkozást, és ő maga is 2007 óta vegánul étkezik. A gyógyító ételekről, a vega életmódról faggattuk Szaffinát, aki annyi érdekes és hasznos információt nyújt át olvasóinknak, hogy egy interjúba bele sem fért.

Hogyan, mikor és miért kezdtél el foglalkozni magával a táplálkozással? És hogyan lett ebből végül nyers vega étrend?

Nagy SzaffinaNagyon érdekes, mert már fiatal korom óta érdekelt a másabb, az egészségesebb, a reformtáplálkozás. Akkoriban, amit csak tudtam újságokból, könyvekből kimásoltam, eltettem magamnak, és azokat alkalmaztam… ami persze közel sem volt olyan egészséges, mint most. Például tartottam gyümölcsnapokat, rizs, tejnapokat, akkoriban is rendszeresen sportoltam… Aztán nekem is lettek rossz szokásaim a zsúfolt üzleti munkáim során, mint az éttermek, gyorsbüfék, egyre kevesebb mozgás… és jó adag stressz…

Nálam is kialakultak kisebb és egészen komoly betegségek, férjemnél is akadoztak a ”mérők”…és éreztük változás kell! Az embert a változásra vagy a fájása, vagy a vágya viszi… a fájdalom néha egy óriási pofon az élettől, ami rendesen oda vág: „hé, figyelj magadra jobban!”

A vágy, amikor tudatosan kívánod élni az életedet, és tisztán, önmagadra, sőt befelé figyelve, elcsendesedve, és böjtökkel, tiszta nyers ételekkel megemelni a rezgésszintedet. Nekünk mindegyik volt, fájás is, és erős vágy is keletkezett, mert közös utunkon még erősebbé vált a spirituális fejlődésünk, és ez még fontosabbá tette azt, hogy tiszta testben, ép, tiszta szellem és lélek.

Férjemmel, kitanultuk a keleti ősi regenerációs filozófiát, ami az öt elem tanára épül, szervek, szervrendszerek, ízek, színek és ételek összekombinálásán alapszik, és a megfelelő energiaellátáson.

Később bejött életünkbe a testkontroll, vegetáriánusság, majd egy orvosi kutatás eredményeképpen a tejet, tojást is teljesen elhagytuk. Már nagyon sok zöldséget fogyasztottunk, amikor elmentünk egy nyers ételes előadásra és kíváncsi voltam mi új lehet még a nap alatt. És rengeteg újdonságot hallottunk!

A Hippokratész Intézet facilitátora Nagy László tartott előadást, lenyűgözött minket a vitalitása, és azok a gyógyulások, amelyekről az intézetben beszámolt, pusztán a búzafű és több más zöldség és gyümölcs nyers evése, ivása hatására, nem beszélve a csírák szuper erőiről! Akkor döntöttük el, ez kell nekünk! Másnap kipakoltam a konyhát…. és a döntésünk azóta is nyers vegán étrend! Ez 2007 óta van így. 2005 óta nincs alkohol, cukor, tej, sem semmilyen állati származék az ételünkben.

Milyen előnyős hatásai vannak ennek az étkezésnek: Itt leginkább az érdekelne, hogy a nők számára miért előnyös?

Vegán ételSzinte csak előnye van! Az első és legfontosabb, hogy jóval kevesebbet kell lennünk a konyhában! J Ez már egy jó dolog! Itt is elkészítjük az ételeket, akárcsak főzésnél, tehát idő, csak hogy itt megtudjuk tenni, hogy több fogást készítünk több napra, és mivel a nyers étkezésnél jóval kevesebb is elég a gyomornak, mint a főtt ételekből, ezért tovább is elég az étel… amúgy pedig a legtöbb nyers menü 20-30 perc alatt elkészíthető.

Tudatosságot igényel, pl: beáztatni előre a magokat, de megtanulható. Egészségügyi szempontból, pedig szinte egy csoda! Bár anatómiailag azonos a felépítésünk, eltérőek lehetnek a tapasztalatok, de általánosságban elmondható, hogy a haj, a körmök erősebbé, fényesebbé válnak, a fogak, a rágóizmok szintén erősödnek, fizikai és szellemi képességeink aktívabakká válnak, sport, edzés területén fejlődés várható, de ami szinte minden hölgy számára a legfontosabb, hogy bizony átalakul a test, méghozzá a fogyás irányába!

A nyers étkezéssel is lehet hízni, ha sok magvas, olajos ételt eszünk, ezért azt mondanám, ha megfelelően táplálkozunk, mozgunk rendszeresen, akkor beállítja az optimális testsúlyt! Ami nem azonos a modell súlyokkal! És felhívnám mindenki figyelmét, hogy a természetes testsúlyt állítja be, ami az ő saját testének megfelelő, ez pedig teljesen egyéni!

Gyógyulások is történnek, ízületi, migrénes, allergiás, diabéteszes, candidázis, megfázások, fertőzések, gyulladások, daganat, és még sorolhatnám a sort… Egyszerű a módja, mivel természetes eledelt veszünk magunkhoz, a szervezet elkezd tisztulni, elkezd átállni a tiszta ételekre, így megkapja az ásványok és vitaminok mellett az enzimeket is. Amelyek töltenek minket életenergiával. Ez egy úgynevezett életelixír. J A főtt ételekben alig van tápanyag, enzim pedig egyáltalán nincs, mert azok 45 fok fölötti hevítésnél elpusztulnak.

Ezért főtt ételekből jóval többet kíván a szervezet, azt mondja:”még, még, még” mert noha szétdurran már a pocak, tágulás következik be… ezáltal még több és még több fér el bele… raktározódik a zsírdepókban a fölösleg… ennek hatása az elhízás…, no de még sem lakott jól a szervezet, mert érzi hiánya van tápanyagokból.

A nyers gyümölcsökben, zöldségekben található táplálék lebontó enzim, ami már előre elkezdi lebontani az ételt, megkönnyítve ezzel számunkra az emésztést, pl: ilyen eset mikor bebarnulnak a gyümölcsök, zöldségek. Ez az érettség teszi számunkra lehetővé, hogy még könnyebben lebomoljon és hasznosuljon a szervezetben. Hölgyek számára van még egy fontos dolog, a gyermekáldás! Több olyan esetről is tudunk, ahol a nyers étkezés hatására tisztult a szervezet és sikerült a fogantatás, olyan hölgyeknél is, akik évekig nem tudtak áldott állapotba kerülni. Hölgyeknek a szépség, a vonzó külső, a fiatalság, rugalmasság és vitalitás megtartása, és legfőképp az egészség megőrzése, amit kiemelnék.

Mikor kezdted el tanítani és miért?

Nagy Szaffina oktatóanyagOktatással foglalkoztunk, szellemi iskolánk volt, mellette üzleti szférában is tevékenykedtünk, és nagyon sokszor közös meetingek alkalmával megkérdezték: „ti mit esztek?” Végül már azt kérdezték: „akkor mit nem esztek?” J Egyre többen érdeklődtek az életmódunk iránt, recepteket kértek, kis összegyűlésekre hívtak, mini előadásokat tartani baráti társaságban, és mivel egyre több kérdés lett, egyszerűbbnek láttuk, ha létrehozunk egy blogot, ahol minden információt megtalálnak. Aztán létre hoztunk egy tanfolyamot, ahol mindent összeszedtünk, lépésről lépésre, olyan kérdésekkel, ami bennük is megfogalmazódott, akkor még ilyen összeszedett anyag nem volt Magyarországon a nyers vegán életmóddal kapcsolatban.

Receptes könyveink jelentek meg, ételkészítő videók, és előadások, és már nem csak baráti társaságoknak, hanem a nyilvános pódium számára is elérhetőek lettünk. Fontosnak tartom az emberi jó szándékot, hogy segítsünk másoknak. Hogy felnyissuk az emberek szemét milyen manipulációnak és tudatmódosításnak vagyunk kitéve nap, mint nap. Ez a táplálkozás, nem csak nyers étkezés, ez egy életmód! Nem egy divathóbort, amit csinál az ember egy ideig, hanem egy életstílus, ami magával ragad, és amivé válsz! A jellemed, a személyiséged, a hitrendszered, a spirituális éned, a fizikai és szellemi teljesítőképességed. Nyers vegánként környezet, és állatvédők is vagyunk, teszünk a Föld védelme és lakosai érdekében, hogy tisztább életet tudjunk élni itt mindannyian!

(folyt. köv.)