E magazin főszerkesztője hívta fel rájuk a figyelmemet. Micsoda lehetőség! Én, aki gyűlölöm a vasalást és igazából időm sincs rá, azonnal felkaptam a fejem magánemberként is. Aztán meg arra gondoltam, hogy erről okvetlenül tudnia kéne másnak is. Ráadásul megtudtam, hogy „Az év anyavállalata” versenyen a közönségszavazat 3. helyezését érték el és négy különdíjat is elhoztak. Az álom megálmodóját és kivitelezőjét Makráné Kádi Nórát faggattam.

Vasalónő

Makráné Kádi Nóra

A vasalás sokaknak nem tartozik a kedvenc elfoglaltsága közé. Nekem sem. Te miért pont ezt választottad?

Tény, hogy sokan utálják, de én úgy látom, hogy legalább annyian szeretik is. Viszont annak is nagyon kevés az ideje, aki esetleg szereti. Vagyis érezhető, és érezhető volt régen is az erős piaci igény – ez volt az egyik ok. Másrészt annak idején, 4 hónapos kismamaként gyorsan váltanom kellett. Ráadásul olyasmire volt szükség, amit kevés költséggel tudtam elindítani és itthonról is végezhettem.

Mit tudhatunk rólad?

Békés megyéből származom, de Budapestről – a férjem munkája révén kerültünk Kecskemétre. Idegenforgalmi szakemberként végeztem, tanultam és dolgoztam Angliában, majd felsővezetői asszisztensként, üzletfejlesztésben és orvosi műszerekkel itthon. Nyilvánvaló volt, hogy a gyerekek születése után másként kell folytatnom. A gyerekek kettő és fél, illetve öt éves kislányok. Most nagyjából 60 család vasalni valóját intézzük.

Ha jól értem vállalkozásban működtök, vagyis a „magad ura vagy”.

Igen, én osztom be az időmet, ami nagy áldás.

Vasalas_be_1

A munkahely

Úgy tudom, hat éve vasalsz profi szinten. Töretlen lelkesedéssel?

Picit kijavítanálak. Eleinte én vasaltam, ma már van egy állandó alkalmazott, aki segít. Én a hirdetés és a marketing részét viszem a dolognak. Az online marketing lett a hobbim. Egyébként én veszem fel a telefont, nyitok ajtót és veszem át az ügyféltől a ruhát. Eredetileg az volt a cél, hogy mire a gyerekek ovisok lesznek, addigra tudjam magam függetleníteni. Más kérdés, hogy végül itthon ovizunk. Gyermekeink a Clonlara globális, személyre szabott tanulási programjában vesznek részt.

Hogyan tudod összeegyeztetni a vállalkozói létet a családi élettel?

Úgy alakítottuk ki a napirendet egész kicsi koruk óta, hogy bizonyos időkben csak a gyerekekkel foglalkozom, aztán amikor tudom, hogy most maguk is eljátszanak vagy alszanak, akkor ránézek az üzenetekre, intézem, amit kell. Lévén későn fekszem és korán kelek, nem olyan bonyolult összehangolni.

Akkor nem sok időd marad pihenésre…

Nagyon tudatosan gazdálkodom az időmmel, ezért arra, ami engem kikapcsol, megnyugtat, mindig jut idő. Hat éve egyáltalán nem nézek tévét, a Facebookot csak üzleti dolgokra használom, nem igazán böngészek a neten. Így spórolok időt tanulásra, konferenciákra. A vállalkozással kapcsolatban az állandó tervezés, készenlét folyamatos motivációban tartott. Ha nagy horderejű munkám van, akkor igénybe szoktam venni kipihent felnőtt társaság segítségét, akik általában az ismerőseink nagylányai. Másrészt van egy blogom a( „Háztartásból jeles” )és annak egy zárt csoportja a Facebookon (Asszonysutyorgó), amiket szintén én intézek. Ez nekem teljes kikapcsolódás, felüdülés. Havonta egyszer élőben is sutyorgunk, általában a hónap legnagyobb port kavart témáit beszéljük át egy vacsora és egy ital mellett. Az a misszióm, hogy fiatal kezdő háziasszonyokkal megosztom a tapasztalataimat, próbálok segíteni nekik a háztartás, gyereknevelés kérdéseiben.

Vasalas_be_2

A munkaeszköz

Hol hirdeted magad/magatokat?

A Facebookon. Ahogy fentebb is említettem on-line marketing párti vagyok. Természetesen néha előfordul nálunk is off-line verzió, pl. szórólapozni szoktunk bizonyos időközönként.

Milyen határidővel dolgozol, ha vasalásról van szó?

Legtöbbször 24 órán belül készen vagyunk, néha 48 óra kell. Szélsőséges esetben 3 napra van szükség. Általában elég kiszámíthatatlan, hogy milyen mennyiségű ruha érkezik, milyen időközönként.

Mikor/ki hívhat? Milyen a kapacitásotok?

Reggel hat és este 9 között lehet telefonálni és általában személyesen is akkor lehet jönni. Csak magánembereknek dolgozunk, nem is cél üzleti partnereket keresni (ezért bírjuk a strapát, van kapacitásunk). Aki először jön, az általában nagyon sok ruhát hoz, de aztán ha rendszeressé válik a szolgáltatás, akkor őt sem borítja el a vasalatlan, illetve nekünk sem olyan megterhelő a munka.

Ha én most úgy döntök, hogy igénybe veszem a szolgáltatást, akkor mi a teendőm?

Először is egyeztessünk időpontot telefonon! Ha ez megtörtént, akkor kétféleképpen folytathatjuk: vagy elhozod ide a ruhákat és el is jössz érte a megbeszélt időpontban (ez esetben 990ft/kg) a szolgáltatás ára. Ha mi megyünk érte, akkor 4 kg felett kell legyen a mennyiség. Elmegyünk, elhozzuk, kivasaljuk, visszavisszük. Ilyenkor 1190 Ft/kg. Hétvégén viszont nem dolgozunk, ez fontos.

Mire vagy a legbüszkébb?

Arra, hogy amit megterveztem, ahhoz tartom magam és szüretelem a gyümölcsét. Kitartóan és nehéz munkával sikerült elérnem és fél évvel megelőznöm a terveim. Közben folyamatosan tudtam fejlődni, tovább képezni magam. Ráadásul nagy fegyelemre és következetességre nevelt ez a projekt.

Jövőbeni tervek?

Kidolgozás alatt van, hogy átadjuk/eladjuk a vállalkozási ötletet. Azt tapasztaltuk, hogy igény van rá. Úgy tűnik, hogy számunkra nem a franchise rendszer a járható út, hanem az üzleti modell eladása. Szervezünk egy két napos workshopot, ez lesz a termék. Mindent átadok, amit én a hat év alatt megtanultam. Havi díjas rendszerben pedig felvállalom a leendő partnerek marketingjét. Természetesen első sorban kisgyermekes anyukákat szeretnék ebbe belevonni. Meg szeretném mutatni, hogy napi hat óra mellett hogyan tud egy elfogadható jövedelemre szert tenni úgy, hogy közben megőrzi a szabadságát, a függetlenségét.

Ehhez a szép zárszóhoz én sem tudok mást hozzátenni. Köszönöm szépn a beszélgetést!

Önök pedig kedves olvasók, ha tehetik, bízzák szakemberre a vasalást!