Az Opera Platform sikerén felbuzdulva az Opera Europa 18 ország 30 operaegyüttesével együttműködésben létrehozta az OperaVision nevű portált. A projektet ismét az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatja.

Opera_figaro

FIGARO

Október 12-én elindult az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő szövetség, az Opera Europa új platformja. Az elsőként megosztott produkciók egyike Verdi Traviatája, melyet a szerző szülővárosából, Bussetóból közvetítenek október 14-én, szombaton. Ezt Debussy Pelléas és Mélisande című műve követi élőben a berlini Komische Operből október 15-én, vasárnap. Az OperaVision egyik célcsoportja a laikusok köre, akikhez a portál a műfajt közelebb kívánja hozni. Az érdeklődők operaszemelvényeket, valamint a művekhez kapcsolódó történeteket és dokumentumokat ismerhetnek meg, valamint felfedezhetik négy évszázad gazdag repertoárját. A vájtfülűeknek az OperaVision lehetőséget nyújt, hogy elmélyedjenek a különböző produkciókban Európa határain innen és túl, olvashassanak az adott előadásokról, és szélesíthessék tudásukat az opera műfajában. Az Opera Akadémia szekció gazdag adatbázishoz biztosít hozzáférést, a próbafolyamatokba betekintést nyújtó rövidfilmektől neves operai személyiségekkel készített interjúkig. A fiatalabb korosztály szüleikkel és tanáraikkal közösen a különböző korcsoportokra szabott különleges tartalmak segítségével ismerheti meg az opera csodálatos világát. Az OperaVision a 2018-as kulturális örökség európai évét gazdag programsorozattal kívánja megünnepelni, amellyel be kívánja mutatni, milyen sokszínű és jelentős az európai opera napjainkban. A részletes programot a szervezők az év végén hozzák nyilvánosságra.

Opera_Pillango

Pillangókisasszony

Az új kezdeményezés az Opera Platform sikerére épül. Az Opera Europa a Kreatív Európa Program társfinanszírozásával létrehozott korábbi projektje hűséges nézőközönségre talált, videóit több mint 3 millióan tekintették meg alig két és fél év alatt. A Kreatív Európa Program újbóli támogatása 2020 decemberéig biztosítja az OperaVision működését.

 

A 2017-es év programja

2017. október 15. Claude Debussy Pelléas és Mélisande Komische Oper, Berlin Élő adás
2017. október 20. Giuseppe Verdi Traviata A Bussetói Festival Verdi
2017. október 28. Richard Wagner A Rajna kincse Opera North, Leeds
2017. november 3. Wolfgang A. Mozart Figaro házassága Garsington Opera
2017. november 4., 11., 18. Richard Wagner A walkür felvonásonként Opera North, Leeds
2017. november 24. Christoph W. Gluck Le Cinesi (A kínai nők) Palau de les Arts, Valencia
2017. november 25., december 2., 9. Richard Wagner Siegfried felvonásonként Opera North, Leeds
2017. december 10. Feliks Nowowiejski Legenda Bałtyku (A Balti-tenger legendája) Poznańi Operaház Élő adás
2017. december 15. Francis Poulenc A kármeliták párbeszédei La Monnaie De Munt, Brüsszel Élő adás
2017. december 16., 23., 30. Richard Wagner Az istenek alkonya felvonásonként Opera North, Leeds
2017. december 22. Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska Magyar Állami Operaház

Ez a nagyszerű kezdeményezés a Kreatív Európa program és 18 ország 30 partnerintézmény együttműködésével valósulhatott meg.

www.OperaVision.eu