Az Alkotónők magazin soha nem politizált és most sem fogunk. De nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy ma, a világsajtó két nő nevétől hangos. Egyikőjük az Egyesült Államok lehetséges elnöke Hillary Clinton, aki keményen küzd azért, hogy ne csak úgy emlegesse majd a történelem, mind az államok első lehetséges elnökét, hanem úgy, mint az államok első női elnökét. Hamarosan kiderül, hogy küzdelmét sikere koronázza-e.

A második nő nem más, mint Theresa May, a britek második női miniszterelnöke, a Brexit támogatója. A hölgyet ma már sokan csak a második Vasladyként emlegetik. Lehet is ebben némi igazság, tekintve, hogy igencsak kemény kézzel látott neki a kormánya felépítésének. Csütörtöki intézkedései közül Michael Gove Brexit-párti igazságügyi miniszter menesztése döbbentette meg a választókat, majd alig csillapodtak a kedélyek, amikor az is kiderült, hogy George Osborne egykori pénzügyminiszter sem önszántából távozott egy nappal korábban.

De kicsoda is Theresa May és hogyan került kapcsolatba a politikával? A második vaslady Theresa Mary Brasier néven látta meg a napvilágot 1956. október 1-jén. Anglikán lelkészcsaládba érkezett a Sussex megyei Eastbourne-ban. A kis Theresa jó tanuló volt, nem is adta alább az oxfordi egyetemnél, ahol 1976.-ban a St Hugh’s College-ban szerzett diplomát földrajzból és ez idő alatt ismerkedett meg későbbi férjével, Philip May-jel is.

Theresa_be

Az egyetemi évek után Theresa a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozott, és éveket töltött a Bank of England – a brit jegybank – alkalmazásában is, majd a politika felé fordult. 1986-tól 1994-ig a londoni Merton kerület önkormányzati képviselője volt. Az 1997-es választásokon Maidenhead parlamenti képviselőjévé választották. 1999 és 2010 között a konzervatív árnyékkormányban töltött be különböző tisztségeket. Eközben 2002–2003-ban a Konzervatív Párt elnöki tisztjét is betöltötte. Amikor a konzervatívok a 2010-es választás nyomán átvették a hatalmat, David Cameron kormányában Home Secretary, azaz belügyminiszter lett. A kormány első két évében a női és esélyegyenlőségi ügyekért felelős miniszter tisztjét is ő töltötte be. Mára ő lett a brit politikatörténet utóbbi egy évszázadának leghosszabb ideig hivatalban maradt belügyminisztere, ugyanis bár a brit belügyi tárca vezetői korábban sűrűn váltogatták egymást, Theresa May miniszterelnöki kinevezéséig e poszton maradt.

A miniszterelnök asszony közismert arról, hogy nem lelkes híve a külföldi uniós állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának. Valószínűsíthető, hogy ez lesz a kilépési tárgyalások során az első komoly konfliktusa az Európai Bizottsággal, amennyiben meg akarja őrizni London hozzáférését az unió belső piacához.

Attól tartok nagy hobbijára a főzésre nem nagyon marad mostanában ideje, de tekintve a sűrű protokolláris tevékenységeit cipőgyűjteményének bemutatására annál több lehetősége lesz.