Amikor meghallottam ezt a szót, szemei előtt megjelent egy nagy alakítható valami, amibe bármit beletehetek. Aztán rájöttem, hogy ez a „bármitartó” ettől sokkal több. Először is, mert horgolva van! Ugyan-ugyan! Nem a nagyi horgolja! Hanem egy bájos fiatal nő, Szentesi Eszter.

Eszter hogyan indult a Bármitartó – modern horgolmányok vállalkozás?

Először az egész pólófonalas horgolás hobbinak indult. Magamnak és a családnak, barátoknak készítettem ezt-azt. Azonban folyamatosan azt éreztem, hogy szeretném, ha nem csak hobbi lenne, mert amellett, hogy a horgolás nagyszerű időtöltés, szerencsére tetszik az embereknek, amit csinálok. Folyamatosan fejlődtem, tanultam, kutakodtam, teszteltem a technikákat, a különböző márkájú és fajtájú fonalakat, míg végül kialakult az én színes, vidám, saját stílusom. Tudtam, hogy ez az én utam lesz. A többi meg jött (szinte) magától. Mármint, ami a hivatalos részét illeti. Vállalkozóvá kellett válnom, a szó abban az értelmében is, hogy vállalni bizonyos plusz feladatokat, ami nem a klasszikus értelemben vett alkotás. Vagyis magát a vállalkozást is meg kellett alkotni lépésről-lépésre, annak minden kreatív és bürokratikus részével együtt.

Fonal_1

Tulajdonképpen mire használhatók ezek a „bármitartók”? Hiszen valójában fonalból vannak, tehát a laikus ember azt gondolja nem túl erős, elázik, elszakad stb.

A pólófonal jóval vastagabb, mint a hagyományos horgoló fonalak. Az igazi előnye is ebben rejlik, vagyis sokkal masszívabb, tartósabb dolgok készíthetők belőle, de mégis magában rejti azt a rusztikus, otthonos érzést, amire vágynak az emberek. Eredetileg a ruhaipari felesleg felhasználása hívta életre ezt a fonal fajtát. Valójában azonban sokkal több ennél: lehet tároló kosár a gyerekek játékának, kaspó a legszebb virágunknak, dobozka a kedvenc ékszereinknek, szőnyeg a kényelmes kanapénk előtt vagy akár fekhely a cicánknak. Készítettem belőle már szinte mindent, mégis a kosár, amihez mindig visszakanyarodtam. A Bármitartó kifejezés is ezt a sokszínűséget hivatott tükrözi. Tegyél bele azt, ami neked leginkább megfelel, töltsd meg tartalommal, mindenféle szempontból. A te otthonod, a te stílusod, a te saját tárgyaid teszik azzá, ami kiemeli a Bármitartókat az egyszerű tároló kosarak közül.

Fonal_2

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig szembesültél a munkád során?

A legnagyobb kihívás nem fizikai értelemben volt. Azt éreztem, hogy annyi technikai tudást halmoztam fel, amivel kezdeni kell valamit, mert igény volt és van rá. A nehéz kérdés az volt, hogy milyen irányba menjek tovább? Adjam el ez a tudást valamilyen formában vagy osszam meg bátran és önként bárkivel? Szerencsére az utóbbi mellett döntöttem. Létrehoztam a Pólófonalazz Velünk! facebook csoportot és ezzel párhuzamosan indítottam egy Youtube csatornát is, ahol saját készítésű, technikai videókat osztok meg folyamatosan. Így bárki elkészítheti a saját bármitartóját. Hogy miért jó ez nekem? Jó részese lenni egy ilyen közösségnek, örülnek a sikereimnek, én is az övéknek. A minden napjaim részévé váltak ezek az emberek, fantasztikus a visszajelzés tőlük. Néha el is pirulok, amikor olvasok egy-egy kedves hozzászólást.

Hogyan találod ki egy – egy tartó formáját, színvilágát?

A színeknél abszolút az intuíció működik. Próbálgatom a gombolyagokat egymás mellett, mi mihez passzolna igazán. Mivel a legtöbben a sajátos színvilágomat dicsérik, ezért úgy érzem, ez valahogy ösztönből működik nálam. Gyakran kerülnek össze olyan színek egy-egy alkotásnál, amiket mások elsőre biztos nem válogatnának össze, vagy oda nem illőnek éreznek. Mégis látva a kész művet, helyére kerülnek a részletek. A formája már egy kicsivel érdekesebben alakul mostanában. Wood Stitch Collection néven ugyanis útjára indult az első önálló kollekcióm. Az elnevezés nem kész termékeket takar, hanem olyan különböző formájú és méretű horgolható fa alapokat, amik amellett, hogy igazán stabillá teszik a kosarakat, szabadon dekorálhatók, festhetők, a legkülönbözőbb technikákkal díszíthetők. Nagyon szeretik a horgoló társak, igazi büszkeség ez számomra. Új dimenziókat nyitott a pólófonalas horgolás területén.

Fonal_3

Hogyan látod a vállalkozásod tíz év múlva?

Őszintén, ezen még nem gondolkodtam. Tíz évvel ezelőtt sem tudtam, hogy itt és így leszek, ahol most. Mindenképpen szeretném, ha valami kreatív tevékenység venne körül majd akkor is. Az sem lenne baj, ha sok-sok színes gombolyag formájában…

Kedves olvasó, ha kedvet kapott egy Bármitartóhoz látogasson el a Eszter oldalára, ahol kedvére válogathat a szebbnél-szebb alkotások között.

 

Elérhetőségek:

facebook oldal: https://www.facebook.com/barmitarto/

Pólófonalazz velünk! csoport: https://www.facebook.com/groups/polofonalazzvelunk/

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC8zhZ0ouNgAgoXXIMBdYk4Q