KismaMatiné, kétnapos Dalárnap kórustalálkozó és European Opera Days: május 7-én és 8-án három nagyszabású rendezvényt tartanak az Erkel Színházban és az Operában. Anyák napja alkalmából több száz kismama, az ország számos pontjáról pedig negyvennyolc kórus érkezik az Erkelbe, a kórusfesztiválon dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, DLA karnagy vezényel, míg az Operában egy teljes éjszakát tölthet el negyvenöt játékos kedvű civil operakedvelő.

Opera_1

Május 7-én három jelentős, eltérő profilú rendezvénnyel készül az Opera. A negyedik alkalommal megszervezett KismaMatiné, amely Kodály Zoltán zenei nevelésre vonatkozó hitvallására épül, a kismamákat invitálja előadásra: az anyák napját követő szombaton várandóskönyvvel 2-2 db 300 Ft-os jegyet kaphatnak A varázsfuvola 11 órás matinéjára. Az előző évek sikerei után az esemény idén átkerült a nagyobb befogadóképességű Erkel Színházba, ahová most már akár 500 fiatal pár, család érkezhet. Az előadás után közös, nagyfelbontású fotó készül az Erkel előtt a kismamákról, amely azután letölthető emlékké lesz az Opera közösségi oldalán. A szünetben kitöltött regisztrációs lapok pedig esélyesek a sorsoláson, amelyet a második rész előtt tartanak a színpadon: a szobatisztaságig elegendő pelenkamennyiséget nyerhet meg egy szerencsés anyuka. Az országban egyedülálló közösségi kezdeményezésen Novák Katalin államtitkár mond köszöntőt. A program partnere az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága, a Libero és a Promobox.

Opera_2

Ugyancsak 7-én kezdődik az Erkelben a másik, inkább szakmai jellegű esemény, a Dalárnap. Az Opera által szervezett első amatőr kórustalálkozóra negyvennyolc énekkar érkezik az ország különböző pontjairól. Az összes résztvevő kórus produkcióját követően a műsorfolyam utolsó programjaként a vasárnap délutáni Parasztbecsület előadásban a „Húsvéti kórust” az egész nézőtér énekli a színpadon lévő Opera Kórussal. A program szakmai vezetője a Magyar Állami Operaház karigazgatója, Strausz Kálmán, a nevezetes karbetétet pedig dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, karnagy vezényli. A hagyományteremtő találkozóval Erkel Ferencre is emlékeznek: az Opera első és örökös főzeneigazgatója a rengeteg énekkart egyesítő Országos Magyar Daláregyesület első, tevékeny elnöke is volt.

Opera_3

A május 7-i programdömping operaházi eseménye a European Opera Days sorozathoz kapcsolódik. Az Opera Europa nemzetközi szervezetéhez tartozó intézmények az Európa Napjához (május 9.) közeli hétvégén hagyományosan kitárják kapuikat a nagyközönség előtt. A tagok közül Európában egyedüliként a Magyar Állami Operaház szervez éjszakai programot, amelyen sorsolással kiválasztott egyetemisták és operarajongók vesznek részt. Az interaktív program – amellett, hogy egyedi és nagyon szórakoztató – egy éj leforgása alatt sajátos módon mutatja be a résztvevőknek egy produkció születését a szólamok megtanulásától a díszlet- és jelmeztervezésen, a-kivitelezésen át a „bemutatóig”. Az egész éjszakán át tartó programban élménnyel szolgálnak az Opera mindhárom tagozatának – opera, zenekar, balett – művészei.