A DPD Hungária Kft. többségi tulajdonosa, a GeoPost SA nemzetközi csomagszállító cég drónok használatát tesztelte szeptemberben.

DPD drón tesztA dél-franciaországi CEEMA (Centre for Autonomous Model Testing and Studies’) központban valós körülmények között lebonyolított teszt során a drón sikeresen teljesítette a teljesen automatizált légi csomagszállítási művelet feladatait: felszállást, repülést, landolást, majd a visszatérést a bázisra. A GeoDrone project részeként kifejlesztett, hat elektromos hajtóművel felszerelt drón, a teszt során egy 2 kg-os csomagot szállított el 1200 méter távolságra. A teszt igazolja a GeoPost és az Atechsys által követett stratégiát, melynek révén az új technológiának köszönhetően a drónokkal olyan más módon nehezen megközelíthető helyszínekre – például hegyekre, szigetekre – is juttathatnak majd csomagokat, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

Ez főként vészhelyzetekkor jelenthet majd óriási segítséget. A GeoPost a dél-franciaországi, automata rendszerek fejlesztésére specializálódott Atechsys céget bízta meg a prototípus kifejlesztésével. Együttműködésük eredményeként jött létre ez a drón, mely képes egy 4 kg-os csomag automatizált elszállítására bármilyen domborzati adottságokkal rendelkező célpontra, 20 km távolságon belül.

A drón-tesztet bemutató video megtekinthető ezen a alábbi linken.

A DPD

Európa egyik vezető csomagszállítmányozási szolgáltatójaként naponta átlagosan mintegy 2,5 millió küldeményt szállítunk. Az egyik leghatékonyabb hálózattal rendelkezünk és kapcsolataink révén világszerte eljutunk minden fontos gazdasági térségbe. Több mint negyven országban, nyolcszáz kiszolgáló központtal több, mint 24 000 fős létszámmal és több, mint 18 000 járművel működünk.

A DPD Hungária Kft.

A nemzetközi DPD hálózat tagjaként a hazai piac szakértőjeként 2003-óta vagyunk jelen Magyarországon. Dinamikus fejlődésünk eredményeként ma már 19 vidéki nagyvárosi és egy központi, budapesti depóval rendelkezünk és több mint, 300 járművel szolgáljuk ügyfeleink igényeit a belföldi és nemzetközi csomagszállítás területén egyaránt.

A GeoPost

A Franciaországban első helyet elfoglaló GeoPost, Európa második legnagyobb csomagszállítója 2013-ban 4,391 milliárd euró forgalom mellett 841 millió küldeményt szállított szerte a világban. A GeoPost Csoport olyan, a saját piacukon elismert leányvállalatokból áll, mint a Chronopost Franciaországban és Portugáliában, az Exapaq and Pickup Services Franciaországban, a SEUR Spanyolországban és a DPD a legtöbb olyan országban, ahol a Csoport jelen van. GeoPost hatékonyan integrálja a legjobb európai közúti szállítmányozási hálózatot a légi szállítási hálózattal, melyen keresztül több, mint 230 országban biztosítja szolgáltatásait szerte a világon.