Horváth Éva diplomata szülők gyermeke. Ám a címmel ellentétben nem a diplomaták világáról lesz szó. Sokkal inkább arra voltunk most kíváncsiak miért lesz egy diplomata lánya viselkedés tréner?

Éva, miért nem a diplomáciát választotta hivatásának, hiszen oda – valószínűleg -, egyenes út vezetett volna, tekintve a családi hátteret.

Visel_1

Éva munka közben

Sosem fordult meg a fejemben, hogy diplomata legyek. Úgy tekintettem a diplomáciára, hogy benne élünk, de, ahogy lejár apu szolgálati ideje, úgy vége. Sokáig orvos szerettem volna lenni, sebész vagy virológus, de a fizika nem ment túl jól, így meg sem próbáltam a felvételit. A nyelvérzékem jó volt, imádtam, ahogy most is, olvasni, így jött a bölcsészkar ötlete. Aztán úgy alakult, hogy ahogy lediplomáztam, az orosztudásom révén rögtön hívtak a reptérre dolgozni, s így kerültem az idegenforgalom sűrűjébe.

Tulajdonképpen mit „tanít” egy viselkedés tréner, és miért van ma erre szükség?

A jó benyomás kialakításával foglalkozom összességében. Ennek része a külalak, kommunikáció, helyes viselkedési normák elsajátítása, udvariasság, testbeszéd. Nem az a cél, hogy tökéletesen viselkedjünk, hanem az, hogy az adott helyzetnek megfelelően, attól függően, mit szeretnénk elérni.

Mi ma az emberek viselkedésében a legnagyobb hiba?

Az, hogy nem figyelünk a másikra, nem tiszteljük. Találkozunk valakivel, de kézfogás közben már máshoz beszélünk, megkérdezzük valakitől, hogy hogy van, de nem is érdekel minket igazán, türelmetlenek vagyunk és agresszívak. Nem mosolygunk kedvesen a sorban a kasszánál, hanem a másik csípőjének ütögetjük a kosarunkat, hogy menjen már arrébb és még sorolhatnám. Pedig sokszor egy kedves vagy udvarias mosoly, mondat vagy gesztus varázslatra képes.

Visel_2

Képes lekötni a gyermekek figyelmét

Mi a legfontosabb tanácsa az átlagember számára az utcai viselkedés területén?

Legyünk figyelmesebbek egymással. Ha látjuk, hogy egy kismama kínlódik, hogy felvigye a babakocsit a lépcsőn, segítsünk neki. Ha tömegközlekedésen utazunk és rálépünk valakinek a lábára, kérjünk elnézést egy mosoly kíséretében. Tartsuk az ajtót a mögöttünk jövőnek. Ezek apró dolgok, de a kedvesség, köszönet és mosoly, amit cserébe kapunk, boldogsághormon termelésére készteti szervezetünket. Azaz nekünk ez nagyon jó fizikailag is, nem csak lelkileg. Ráadásul ez pozitív spirálként működik: minél többet csináljuk, annál inkább jó érzést vált ki.

Láttam, hogy amolyan országokat megismertető tréningeket is tart. Miért érezte ennek szükségességét?

Visel_3

Élvezettel végzi a munkáját

Sokszor adott országokkal kapcsolatban-sztereotípiákban gondolkodunk, ezért nem érdekelnek minket. Volt nemrég egy könyvsorozat, a Miért nem bírjuk a(z)…. (angolokat, franciákat, németek, stb.) címmel. Viccesen mutatta be az adott népre, országra vonatkozó negatív sztereotípiákat. Én inkább azt szeretném hangsúlyozni, miért lehet megszeretni egy bizonyos országot, népet, nyelvet, s ehhez teremtek lehetőséget az országismereti kurzussal. A márciusi kurzuson például volt egy édesanya, kamasz fiát hozta el, aki oroszul fog tanulni, azért, hogy jobban megismerje az országot, népet, melynek nyelvét megtanulni készül.

Hol találkozhatnak Önnel olvasóink, ha többet szeretnének tudni Önről, illetve beiratkoznának egy tanfolyamára?

Havonta tartok a jó benyomás keltésével kapcsolatos tréninget, s úgy tervezem, hogy havonta – kéthavonta lesz ország ismereti kurzus is. Az időpontokkal és tematikával kapcsolatban weboldalamon – viselkedestrener.hu tájékozódhatnak. Iskolai előadásokat is tartok országszerte, mert szeretném, ha minél több diák úgy gondolná, hogy udvariasnak, kedvesnek, figyelmesnek lenni trendi és jó dolog.

 

Orbán Erika