Ötszáz év… rengeteg idő. Ötszáz éve, 1507. – ben, az akkori Magyarországon II. Ulászló uralkodik, s ebben az évben kezdik meg a siklósi vár újjáépítését. Angliában VII. Henrik uralkodik még két évig, trónját 1509.-ben fia, a feleséggyilkolásairól elhíresült VIII. Henrik veszi át.

Apa is és fia is szerették ellenségeiket a Towerbe záratni, melyet még 1078-ban alapították, amikor Hódító Vilmos elrendelte a Fehér Torony építését a városfal délkeleti sarkánál, a Temze mellett. Ez egyidejűleg védte a normannokat a londoni városlakóktól és Londont a külső támadóktól. A legenda szerint, Boleyn Anna királynő, akit 1536-ban fejeztek le VIII. Henrik elleni árulás vádjával, néha a torony körül sétál, hóna alatt a levágott fejével. Számunkra, elsősorban látványosság ez az épület a hozzá tartozó Beefeaterek – hivatalos néven Yeoman Warderek – kel együtt. A jellegzetes, kék-piros (ünnepnapokon vörös és arany) egyenruhájú őrök 1485 óta vigyázzák a Towert, és a korona ékszereket. Beefeathernek lenni, még ma is az egyik legnagyobb kiváltság az Egyesült Királyságban, ezért a pozíciót nem könnyű megszerezni, kemény feladat vár arra, akinek ez a célja. Egy Beefeater-nek több tucat, számszerint 21 különböző szertartást kell betanulnia és naponta végrehajtania, emellett, mint a Tower idegenvezetője, álmából felkeltve is fújnia kell az erődítmény 900 éves történetét, no meg az angol történelmet. Hogy miért Beefeaterek (beef eater,) azaz marhahúsevők? Valaha munkájuk elismeréseként extra adag hús járt nekik.

moira-cameron

Összesen 37 fős a csapat, üresedés csak akkor van, ha valaki nyugdíjba megy, vagy kihal, ennek megfelelően óriási a túljelentkezés. A kiváltság elnyeréséhez a jelentkezőnek 22 év katonai szolgálatot, illetve a Hosszú szolgálatért és jó magaviseletért járó kitüntetést kell felmutatnia. Nők eddig nem feleltek meg ezeknek, a kritériumoknak, mert a családi élet miatti távolmaradás nem számított munkaviszonynak. De most megtört a jég, s Moira Cameron, aki jelenleg főtitkár az angol katonai alakulat 145. brigádjában, megkapta a kinevezését. A 42 éves, Argyllból, Skóciából származó nő lesz az első az Angol történelemben, aki Beefeater lesz. A megmérettetésen öt férfit utasított maga mögé megszerezvén ezzel az állást s a vele járó évi 20,000,- Fontos fizetést. Az összeg ugyan nem sok, de London belvárosában lakást kapni, s a Towerben dolgozni igen nagy kiváltság- mondja Moira.

Cameron kisasszony az elmúlt két hónapot egy intenzív továbbképzésen töltötte, ahol megtanulta a Beefeaterek 21 különböző feladatát, melyeket nap, mint nap el kell végezniük, melybe természetesen beletartozik a kulcsátadó ceremónia is. Feladatai közé tartozik még, a látogatók körbevezetése, s megfelelő információkkal való ellátása a Towerben, valamint a Koronaékszerek biztosítása is. Mindezeket sötétkék – piros egyenruhában fogja végezni, a 3,500,- Font értékű vörös – arany egyenruhát csak ünnepnapokon vehetik fel az őrök.

Az őrök munkáját Hollók „segítik”. Ők évszázadok óta lakják e helyet, jelenleg nyolc van belőlük. II. Károly ugyan elrendelte kiköltöztetésüket, de a legenda még a királynak is parancsolt. Ugyanis úgy tartják, ha a hollók elhagyják a Towert, akkor az elpusztul, mi több vele pusztul a monarchia is. Így senki nem merte megkockáztatni a madarak kitelepítését. Az egyetlen változás a Towerben Moira Cameron.