Nagyjából egy hónapja kezembe került egy szórólap EGY nyers és vegán ételeket készítő ételbárról. Nem régen találkozhattak itt magával az ételbárral is. Nézzük, milyen ételeket is kínálnak nekünk. Bogdánné Ubornyák Borival, a Vitál Élőételbár tulajdonosával beszélgettem ételekről, életmódról, változásokról.

Említenél néhány fogást a Vitál Élőételbár kínálatából?

Tökfőzelék fasírozottal, bolognai spagetti, pizza, hamburger, töltött káposzta, palacsinta, őszibarack torta – igen ezek mind főzés, sütés nélkül, liszt, tej nélkül, kizárólag zöldségből, gyümölcsből és olajos magvakból.

Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

Zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, csírák.

kaja

Menüs rendszeretek is van?

Igen az étlapon lehetőség van külön–külön is megrendelni egy levest vagy egy főételt, de menüben is rendelhető.

Ha jól tudom, kiszállítjátok a finomságokat, de ha én be szeretnék ülni Hozzátok, azt is megtehetem? Hova szállítotok ki konkrétan?

Jelenleg nem lehet hozzánk beülni, csak ételkiszállítás van. Az ételeket a www.eloetelbar.hu webes felületen rendelhetik meg a kedves fogyasztók. A kiszállítás jelenleg Kecskemét város és Lajosmizse területére korlátozódik.

Hol/hogyan lehet kipróbálni ezt a – számunkra teljesen szokatlan és új – étel kínálatot?

Azt javaslom, hogy kóstolónak egy napi menüt rendeljen az, aki ismerkedni kíván ezzel a táplálkozási formával.

Megkérdezhetem-e, hogy milyen árakkal dolgoztok? Megengedheti-e magának a rendelést egy átlagember?

Az ételek nem alsó kategóriás árfekvésűek. Az alapanyagok 90%-a bio gazdaságból származó termék. A bio alapanyagok árfekvése 1,5-3 szorosa az átlagos zöldség-gyümölcs áraknak. Ez nagyban beárazza a mi ételeinket. És még a házhoz szállítás költsége is az árban van. Az egészség IGEN, sokba kerül, a betegség még többe!

Mi az, amit még fontosnak tartanál elmondani és nem kérdeztem meg?

Nagyon sokat tudunk tenni az egészségünkért, ha napi fél liter zöld turmixot elfogyasztunk.

Az enzimjeink fogynak a főtt ételek miatt.

A zöldturmixok éppen ezért tökéletesen alkalmasak arra, hogy az egészséges működésünkhöz szükséges nyers étel, – ami ideális esetben 70% kellene hogy legyen napi táplálékunknak- mennyiséget már reggel, vagy a délelőtti órákban bevigyük szervezetünkbe. Lehet, sosem rágcsálnánk el egy csokor petrezselymet, friss pitypanglevelet, vagy egy marék bébispenótot a reggeli szendvicsünk mellé, azonban ha almával, érett banánnal, vagy az éppen szezonális gyümölcsökkel (meggyel, eperrel, barackkal, körtével)és vízzel kombináljuk, frissítő-élvezetes italként könnyedén elfogyaszthatjuk. Akár 2 litert is!

kaja_1

A turmixolással pedig feltörjük a rostokat, ezáltal könnyebben emészthetővé és hasznosulhatóvá tesszük, ezen kívül tetemes mennyiségű zöld levelet tudunk elfogyasztani pillanatok alatt, jóízűen. A zöld turmixok elkészítésének csak a fantáziánk és a gyümölcsök, zöld levelek fellelhetősége szab határt. A zöld levelekben, salátafélékben pedig rengeteg a klorofill. Nem léteznénk napfény nélkül. Az élő szervezet számára a klorofill legalább olyan fontos, mint a napfény. A növények a nap energiáját jórészt klorofillben tárolják. Így mondhatjuk, hogy a klorofill folyékony napfény. A klorofill fogyasztásával szinte napfényben fürdetjük szerveinket. A klorofill molekula hasonló a vérben levő egyik hemoglobin molekulához. A klorofill óvja a testünket, tisztítja, gyógyítja szerveinket, sok kórokozó baktériumot és gombát, sőt daganatsejteket is elpusztít sok más előnyös hatása mellett.

A ZÖLD TURMIX napi fogyasztása, a legjobb megoldás a sok klorofill bevitelére, ami segít rendbe tenni és fenntartani a megfelelő bélflórát, így egészségünk helyreállításában és a megelőzésben is óriási szerepe lehet. Méregtelenítő lúgosító hatású. Segít a sav-bázis egyensúly beállításában

Milyen terveket/célokat tűztetek ki magatok elé?

Mivel saját magunk már megtapasztaltuk a nyers-vegán ételek jótékony hatásait, azt szeretnénk, ha ezt az ismeretet átadhatnánk az embereknek, az egészségeseknek és a betegeknek egyaránt.

Ezekkel az ételekkel jókedvűek, energikusak, üdék, derűsek leszünk. Testünk, szellemünk és lelkünk hálás lesz a törődésért, lelkünk elcsendesedik, átértékeli a mindennapok csodáit, az élet fontosságát.

Köszönöm a beszélgetést!