Nagyjából egy hónapja kezembe került egy szórólap EGY nyers és vegán ételeket készítő ételbárról. Megnéztem a kínálatot, nagyon megtetszett és meg is kóstoltam az egyik fogást. Aztán úgy döntöttem, hogy a velük kapcsolatos információt meg kell osztanom az olvasókkal. Bogdánné Ubornyák Borival, a Vitál Élőételbár tulajdonosával beszélgettem ételekről, életmódról, változásokról.

Amibe belefogtál a nyáron, az teljesen más terület, mint amit eddig én tudtam Rólad. Hogy kerül a csizma az asztalra? Vagyis egy könyvelő a nyers – vegán ételek birodalmába?

„Mindig foglalkoztatott a kérdés, miszerint idős korunkra hogyan tudnánk megőrizni rugalmasságunkat, egészségünket, hogy nyugdíjas éveinket ne az egészségügyi intézményekben töltsük. Ennek az útkeresésnek a kapcsán ismerkedtem meg Victoria Boutenko – Nyersétel csodája című könyvével, amelyet Urbán Vali fordított magyar nyelvre és alkalmazott, így hozva át nyugatról a nyersétel készítés alapjait. Neki köszönhetően találtam rá az élőétel táplálkozásra, amely radikálisan megváltoztatta az életemet. A könyv írója megdöbbentő tényeket sorakoztat fel, hiszen azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek átesnek a főzési folyamaton, gyakorlatilag elvesztik vitamintartalmuk ötven százalékát, továbbá enzim tartalmuk száz százalékát. Amit a természet adott nekünk, hogy elfogyasszuk és tápláljuk vele a szervezetünket, azt mi elpusztítjuk a főtt-sütött ételformában és más egyéb adalékanyag, színezék alkalmazásával bevisszük szervezetünkbe, azt várva, hogy egészségesek maradjunk tőle.”

kaja_1

Nyilván itt is csapatban dolgoztok. Ki van a Vitál Élőételbár mögött?

A Vitál Élőételbár mögött egy 4 főből álló team dolgozik. 3 fő az ételek készítésében, csomagolásában, az alapanyagok megrendelésében vesz részt, 1 fő pedig az étel kiszállítást végzi.

Hogyan találkoztál Ilonával vagy honnan tudtad, hogy őt is ez a kérdéskör foglalkoztatja?

Ilonával egy nyersétel készítő workshopon találkoztam Lénárt Gittánál. Egyértelmű volt, hogy mindketten „fertőzöttek „vagyunk a nyers táplálkozás iránti érdeklődéssel.

Mi a lényege az általatok képviselt táplálkozásnak vagy inkább életmódnak?

A nyers étkezés vagy élő enzimekben gazdag étkezés nem divatirányzat, hanem a lehető legegészségesebb étkezési forma. Térhódítása szükségszerű, hiszen egyre több a beteg és túlsúlyos ember, aminek többnyire a helytelen és rendszertelen táplálkozás az oka. A lényege az, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat, zöld leveles növényeket, magvakat, olajos magvakat és csírákat természetes formájukban, minden olyan eljárás kiiktatásával  fogyasztjuk, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti őket. Ezugyanis az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak. A sütés-főzés, a magas hőmérséklet tönkreteszi az ételeket, mivel lényeges tápanyagok, enzimek mennek veszendőbe. Pont azok, amelyek vízzel és oxigénnel látják el a sejtjeinket, amelyek folyamatosan körforgásban és sejtmegújító folyamatokban vesznek részt. Az élelmiszer-feldolgozás során szervezetünk számára számtalan emészthetetlen kémiai vegyület keletkezik, amelyek méreganyagok formájában rakódnak le, a test különböző részein. A hevítési folyamatok során keletkezett salakanyagok a vérkeringéssel eljutnak a sejtekhez, ott felhalmozódnak, és tömítéseket okoznak. Ez anyagcserezavarokhoz vezethet, aminek egyenes következménye az elhízás, az emésztőszervi, kiválasztó szervi és keringési problémák állandósulása, a test korai öregedése, majd idő előtti elhasználódása.

kaja_2

Kinek ajánlanád?

Ajánljuk mindazoknak, akik laktóz, glutén, tojás érzékenyek, fogyni szeretnének, diétáznak, asztmásak, fiatalosak szeretnének maradni, vagy egyszerűen kényeztetni szeretnék magukat.

A totálisan hús párti férjemet hogyan vezethetném be (győzhetném meg) ennek a fontosságáról?

Véleményem szerint meggyőzni senkit sem kell. Ez egy tudatos választás. Az én dolgom az, hogy hogyan tekintek a testemre: egy poros fészer, ahova válogatás nélkül mindent bedobálok, vagy egy szent hely, amit megtisztelek azzal, hogy jó ételt, italt adok neki!

És hogy milyen finomságok kerülnek ki az ételbárból? Nos, legközelebb arról is beszámolunk! Figyeljék magazinunkat, hogy Önök is megismerkedhessenek ezekkel az ételkülönlegeségekkel.