Bizony elkotyogom, hogy találtam egy remek kotyogós kávéfőzőt, ami nem csak finom kávét főz, de nagyon elegáns is, ráadásul több színben kapható. Tudni akartam, hogy ma, amikor futunk, rohanunk és szinte mindenünk instant, vagyis azonnal, szinte a gondolatunk megszületése előtt elkészül, hogyan gondolja valaki, hogy lesznek, akik kivárják, amíg a kotyogós kávéfőző kibugyborékolja magából a fekete levest.

A kotty.hu web áruház megálmodója és üzemeltetője, Vassné Uzsoki Mariann. Őt faggatom most, az áruház, a kotyogós kávéfőzők múltjáról, jelenéről és persze a jövőről.

Mariann, ma, amikor tényleg minden gyorsan, mi több azonnal kell nekünk, embereknek, miért gondolták, hogy a kotyogós kávéfőzők és azok tartozékainak árusítása jó üzlet lesz?

Egy picit helyesbítenék, abban, hogy a webáruház megálmodója sajnos nem én voltam, hanem egy ismerősünk, aki Olaszország szerelmese. Ottani tartózkodásai során szerzett élményei – többek között a kávézás – alapján döntött úgy, hogy a „kotyogós” terület talán nálunk, Magyarországon is sikeres lenne. Összeültünk és megalkottuk közösen a kotty.hu webáruházat. Nagymamáink idejében is volt ez a típusú kávéfőző, de az olasz kotyogók szín és formavilága véget nem érő. Gondoltuk itt a lehetőség, vigyünk színt és vidámságot a kávézás perceibe. Egy csésze kávé összehozza a családtagokat, barátokat akár otthon, kávézóban vagy étteremben. Rohanó világunkban megpihenhetünk, lassíthatunk a tempón, ha csak egy fél órára is.

kotty_2

Az induláshoz képest, ma könnyebb vagy nehezebb az áruház élete?

Nem mondanám könnyűnek, de nehéznek sem az áruház életét az induláshoz képest. Az induláskor volt már némi tapasztalatunk, mivel családunk egy másik webáruházat is üzemeltet. Abban az időben az online vásárlás még csak terjedőben volt, azóta rohamosan fejlődik és még nincs vége. Ma már gomba módjára szaporodnak a különböző webáruházak, így valamennyire nehezebb a vásárlók figyelmének a felkeltése, a folyamatos köztudatban maradás vagy a vásárlók bizalmának elnyerése, azonban nem lehetetlen. Fontos a reklám, a jó kínálat és a megbízhatóság. Ma már számos cég segítheti a webáruházak munkáját akár a kezdetektől vagy a marketing területén.

Mi a cél, hova szeretnének elérni a jövőben?

Szeretnénk a webáruházat továbbra is tudásunknak megfelelően üzemeltetni és fejlődni, mert fejlődni mindig lehet és kell is. Kínálatunkat bővítenénk mostani partnereink és további gyártók termékeivel. Terveink között szerepel egy saját márkanévvel ellátott pörkölt kávé forgalmazása is.

A cégen belül milyen terület tartozik Önhöz? És ezen a területen mi okozza a legnagyobb kihívást?

Mivel kis létszámmal működünk tulajdonképpen minden munkafolyamatot ismerek és ahol kell besegítek. Arra is van példa, hogy én végzek el napokig minden teendőt. Fontos pénzügyi és stratégia tervekben párommal közösen döntünk. A beszerzés és a kínálat alakítása a legfőbb területem, de szívesen foglalkozom az akciók vagy reklámok megtervezésével is. Számomra az egész webáruház maga egy kihívás, hiszen a „saját gyerekünk” akinek/aminek a fejlődéséért felelősek vagyunk.

kotty_3

Származott-e valaha előnye vagy hátránya abból, hogy nő? Ha igen, hogyan élte ezt meg?

Az üzleti életben nem mondhatnám, hogy ért valaha is hátrány abból, hogy nő vagyok. A partnerek mindig egyenrangú félnek tekintenek, akár férfiak akár nők, hiszen ők is üzletet akarnak kötni. Női mivoltomat nem szokásom előnynek felhasználni. Igyekszem az alaptermészetemmel érvényesülni, aminek alapja a barátaim szerint a vidámság, a kedvesség és a tapintat.

Cégvezetőként, nőként, mit érez a legnagyobb sikerének?

Cégvezetőként természetesen a legnagyobb sikerem maga a vállalkozás, a kotty.hu. Örülök és szerencsésnek vallhatom magamat, amiért a magam ura lehetek a munkámban. Megtervezhetem előre a napi teendőket, rugalmasan dolgozhatok. Ez nagyban segíti a család életét is, így egyszerre tudok lenni anya és cégvezető is. A munkám mellett időt szakíthatok a szeretteimre és szabadidővel is rendelkezhetek. A vásárlóktól kapott pozitív visszajelzések is sikert jelentenek, jó dolog pozitív kritikát kapni. Persze akad negatív kritika is de ezt mindig építő jellegnek fogom fel, lehet belőlük tanulni, fejleszthetjük belőlük magunkat és a vállalkozást is.

Mondana pár szót a családjáról

Férjemmel több mint 20 éve ismerjük egymást. Van kettő csodálatos gyermekünk, egy 11 és egy 6 éves kislány. Szabadidőnket legtöbbször együtt töltjük el de mindenkinek van lehetősége a saját hobbijának hódolni. Párom aktívan fut és karatézik a kisebbik lányunkkal együtt, a nagyobbik tehetséges táncos és gyönyörűen rajzol. Szeretünk utazni, kirándulni. Jómagam imádom a zenét és a jó könyveket, filmeket.

kotty_4

Mit gondol, vajon a legifjabb nemzedék folytatja-e a megkezdett munkát? Valójában van-e, lesz-e választásuk? Vagy ekkora cégnél ez már nem kérdés, valakinek folytatnia kell…

Párommal bízunk benne, hogy valaki a gyerekek közül tovább folytatja majd a mi megkezdett munkánkat valamilyen formában. Persze a világ folyamatosan változik, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Nagyobbik lányom nagyon kreatív személyiség, valószínűnek tartom, hogy az online világban fogja megtalálni önmagát, mivel már most tervez, alkot, képeket szerkeszt és videókat készít az interneten. Ha mégsem a mi utunkat fogják választani, az sem baj, kívánjuk, hogy ők is találják meg önmagukat és azt a területet, ahol valóban ki tudnak majd teljesedni.