Tavaly szeptember elején a fiam nagy lelkesedéssel jött haza az iskolából, mondván, hogy szeretne programozást tanulni. Programozást? Rendben, hiszen ez a jövő, és ha már úgyis a gép előtt ül, „legalább csináljon valami hasznosat is” – gondoltam én akkor. Eltelt egy év, a gyerek lelkesedése nem hagyott alább, sőt! A nyári tábor még inkább „feltüzelte”. Ezek után már az én érdeklődésemet is felkeltette a dolog. Az álom megálmodójával és megvalósítójával, Dr. Breuer Anitával beszélgettem.

Mi az a Logiscool, mit jelent a név?

A Logiscool gyerekeknek alapított programozó iskola (7-18 éves korig). Van egy kis játékosság a névben, utalva a logikus gondolkodásra, illetve kicsit az iskolára (scool), de még inkább arra, hogy próbáljuk az egészet nagyon élvezhetővé, szerethetővé tenni számukra (angolul „cool”).

Anita az ötletgazda a Logiscool elindításában?

Igen. Egyszer olvastam egy újságcikket arról, hogy nincsenek gyerekeknek szánt program nyelvek. Ez szöget ütött a fejemben. Aztán a lányom iskolájában pont akkoriban szűnt meg az informatikaoktatás (2013). Úgyhogy el kezdtünk dolgozni és 2014-ben elindult az első iskola Budaörsön.

Olvastam a honlapon, hogy új, kreatív módszereket használnak. Ez mit jelent?

Azt jelenti, hogy azonnali sikerélményt biztosítunk. Már az első óráról úgy mennek haza a gyerekek, hogy elkészítették az első játék programjukat. Ráadásul nem egy szokványos tanteremben oktatunk, hanem egy szép, nagyon színes a szobában. Természetesen saját laptopja van a gyerekeknek és fiatal, lelkes egyetemista diákok oktatják őket, akik korban közel állnak a gyerekekhez. Nagyon jól működik ez a párosítás.

Programozás

Hogyan fejleszti a programozás a logikus gondolkodást?

A program = egymás utáni problémák megoldása. Minden gyereknek azzal kell foglalkozni, hogy hogyan működjön a játéka. Elemeire bontja, úgy oldja meg. Ha elakad, akkor sincs baj, hiszen a tanteremben ott van a hozzáértő oktató. Aki természetesen nem csinálja meg a gyerek helyett a programot, hanem rávezeti, hogy miért nem fut le jól.

Melyik városokban tanulhatnak programozást a diákok?

Ma már összesen három országban, 24 helyszínen vagyunk jelen (több mint hatezer diák fordult meg nálunk). A városok pedig: Budapest (Buda, Dél-Pest, Nyugati, Óbuda, Zugló), Budaörs, Debrecen, Dunakeszi, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Miskolc, Siófok, Szeged, Szentendre, Szigetszentmiklós, Szombathely, Tatabánya, Vác. Valamint Bécs és Prága.

Milyen kurzusok indulnak ősszel és pontosan mikor?

Valószínűleg szeptember 12. vagy szeptember 19. lesz az indulás dátuma. Alapvetően programozó kurzusokat tartunk, és általában korcsoportonként osztjuk el a diákokat. A tananyag egymásra épülő modulokból áll, amik több éven át taníthatók. Kidolgoztunk egy saját oktatási platformot – az eddigi tapasztalatok alapján. Új programnyelvet fogunk használni, ami a teszt időszakon már túl van. Lesz egy digitális alapozó kurzus, amit hat éveseknek ajánlunk. Lesz egy programozás, ami számítógépes játékok és egyéb applikációk létrehozását jelenti. Lesz egy u.n. Robotika (Lego Mindstorms EV3). Robotok építésére, programozására lesz lehetőség.

iskola_2

Hogy is van ez?!

Úgy tudom elképzelni, hogy a termeket megtöltik a fiúk.

Többnyire ez igaz is, de egyre több kislány jár, úgyhogy azt tervezzük, idéntől lesznek csak lány csoportok is.

Meddig tartanak ezek a tanfolyamok?

Mondhatnám, hogy soha nincs vége, mindig folytatódnak. Sokáig lehet hozzánk járni (6-18). Az iskolai tanévekhez igazodnak a tanfolyamok, be lehet iratkozni szeptembertől és januárban is indítunk kurzusokat.

Mennyit kell fizetni?

A teljes tanév díját havi részletekben fizetik ki, ami 13.000 forintot. Ezért heti egy alkalommal, kétszer 45 percig okítjuk a diákokat.

Hogyan lehet jelentkezni? Kell-e valamiféle előképzettség?

A honlapon keresztül (www.logiscool.com) lehet jelentkezni és nincs szükség semmilyen előképzettségre.

Olvastam a honlapon, hogy táborokat is szerveznek.

Így igaz. Ezeket általában iskolai szünetekben tartjuk. 3-4 naposak, illetve a nyári szünetben 5 naposak. Az idén, országszerte, több mint 4800 diák vett részt a tematikus programozó nyári táborokban.

suli

Programozás

Milyen terveket sző mostanában?

Szeretnénk a magyarországi hálózatot teljesen kiépíteni és a folytatni a külföldi terjeszkedést. Teljesen világos, hogy tartalmilag folyamatosan meg kell újulni, bővülni. Próbálunk nagyon innovatívak lenni. Soha nem állunk meg, mert az egész iparág nagyon gyorsan változik.

 

Ehhez csak gratulálni tudok. További sok sikert és minden jót kívánunk!