A múlt héten beszélgettünk Nagy Szaffina vegán táplálkozási szakértő és életmód tanácsadóval, aki olyan sok információval látott el bennünket, hogy egy interjúba nem fért bele. Lássuk hát a folytatást.

Mennyit lehet a tanítással, az online tanfolyamokkal átadni abból a tudásból, amit te összegyűjtöttél?

Vegán ételFelmerülhet az emberekben, ha online letölthető formában kapnak egy információs csomagot, akkor az vajon milyen mértékben tudja majd az ő tudását fejleszteni. Nos, kétféle ember létezik: akit motiválni kell, és aki motivált és motivál másokat. Akit mindennap noszogatni kell, hogy „eddzen már”, hogy „csináljon már valamit”, azon egy személyes tanfolyam sem fog segíteni… elmegy, jól érzi magát, kap rengeteg energiát, de hazamegy és leül szépen, mint a befőtt… Mint minden itt is a tudatosságon dől el hova jutunk.

Aki elég kitartó, állhatatos, és elszánt, hogy önmaga igenis megtanulja a leckét, annak mentor kell és nem ”bébi csősz”. Annak nem kell folyton fogni a kezét, hanem egy idő után elengedhetjük, járja saját útját. Én speciel azért szeretem az online tanfolyamunkat és ajánlom jó szívvel, mert a mai rohanó világunkban az emberek örülnek, ha este fáradtan hazaérkeznek… ha van egy csipetnyi idejük… legfőképp önmagukra.

Online mindenki a saját tempójában halad, ahogy jól esik, ahogy éppen ráér, ahogy engedi ideje… Továbbá megszűnnek a határok. Nem kell elutazni, nincs utazási, vagy teremdíj. Élj akár Hawaii szigeteken, vagy Magyarhonban, bárhol a világon hozzá tudsz jutni, csak internet szükséges hozzá. Az anyagok letölthetőek, és minden anyaghoz adunk több órás hanganyagot is, így hallhatják a hangom, továbbá interneten keresztül elérhetőek vagyunk senki nincs magára hagyva.

A tanfolyamnak részei a receptes könyvek és az ételkészítő videók is, ahol lépésről-lépésre elsajátítható minden alap nyers fogás, mint a fasírozottak, torták, sütemények, tejföl, túró, sajt, tej, élő rizs, stb… Nagyon jók a visszajelzések, és kifejezetten örülünk mikor külföldi magyar tanfolyam hallgatóink is vannak, Angliából, Írországból, Amerikából, Erdélyből, akikhez nem jutottunk volna el, ha nem vagyunk online. Sőt a legtöbb magyar el sem jutott volna hozzánk, ha kötve lennénk egy adott városhoz.

Természetesen igény szerint van lehetőség személyen is tanulni tőlünk, és előadásainkon országosan is találkozhatnak velünk. A tanfolyamban mindent összeszedtünk, ami ahhoz kell, hogy valaki teljesen nyers életmódot alakítson ki önmaga és családja számára. Nagyon sok információ már nem kapható… pl: könyvek, amiket régen mi beszereztünk. A tudásunk legjavát adjuk át, ez természetesen nem jelenti azt, hogy mi nem képezzük magunkat, hiszen tanulni sohasem lehet eleget.

Kik azok, akik a leginkább érdeklődnek az e fajta táplálkozás iránt?

Nagy Szaffina interjúAhogy említettem, két fő ok lehet: a fájás és a vágy. Az érdeklődök 90%-a az előbbi csoporthoz tartozik, és sajnos már akkor érdeklődnek, mikor elég nagy a baj. De ahogy tanítóm is fogalmazott, „minden rossz végül is a jóhoz vezet” (Bruno Gröning) én hálát adok ezekért a jelzésekért, mert ezáltal fejlődnek és változnak az emberek.

Tanítóm azt is megtanította, hogy nem szabad panaszkodni, ezzel lesajnáltatjuk magunkat, tovább erősítve a nem jót, a betegséget, és az emberek rosszindulatát, pletykálkodását indítjuk el. Amennyit rááldozunk a panaszkodásra épp annyit rá áldozhatunk önmagunk erősítésére, megnemesítésére és acélosítására, gyógyítására.

Ezt hívjuk önszuggesztiónak. Én senkinek nem engedem, hogy panaszáradattal éljen felém. Egyszer elmondhatja, tárgyilagosan, és megpróbálunk segíteni, de nem gyógyítunk, vagy kezelünk, és orvosi segítséget ajánlunk, vagy hivatásos természetgyógyászt. Aki továbbra is csak panaszkodik, és nem tesz semmit, annak csak energia szükséges, (ők az energiavámpírok) ezért velük továbbiakban nem foglalkozunk. Szigorúan hangzik, de nem különb egy betegnél egy böjt, vagy diéta, és az önfegyelem.

Ha ez nincs meg, nem tudunk segíteni. Egy szülő sem tudja a gyermeke helyett megtanulni a leckét. A második csoportba tartozók, akiket a vágy mozgósít, ők érettebb lelkek, ők tudatosabban kívánnak élni, segítve a Föld tisztulását, ők spirituális úton vannak már, és általában segítők, adók csoportjába tartoznak. Számukra, ahogy számunkra is egyértelmű a testünk: a lelkünk templomának tisztán tartása és az energiánk, a rezgésszámunk növelése.

Ők érettebbek, letisztultabbak, és velük gyorsan is tudunk haladni. Tisztában vannak a karma fogalmával, hogy minden okkal történik és azzal is, hogy itt hagyjuk ezt a porhüvelyt, de attól még Földi utunkon érdemes tisztán tartani, ezáltal tisztább gondolatok, megérzések, intuitív gondolatok jöhetnek. A csakra tisztítása, a lélek feloldása, a test kikúrálása mind összefüggnek, és tudják ezt jól. Ám még mindig vannak olyan spirituális ”mesterek”-nek mondott ”vezetők”, akik nem tartják fontosnak a test tisztán tartását.

Olyan ez, mintha mindenki gyors tempóban megszeretne világosodni, de közben sárban tapicskol. Ha az alsó csakrák nincsenek jól működésben hogyan várhatnánk el a felsőbb csakráktól a kiváló teljesítményt? Valóban a szellemi energiák fontosabbak, mint a fizikai, a príma matéria, ám, ne felejtsük el fizikai miben létünket. Nem ok nélkül vagyunk itt a Földön, fizikai megvalósulásban.

Te személy szerint kinek és miért javasolnád ezt a fajta étrendet?

Mindenkinek. A nyers étkezés, a legtermészetesebb életforma. Mivel anatómiailag ugyanúgy vagyunk felépítve, így hasonló pozitív tapasztalatok érzékelhetők minden embernél. Kutatások bizonyítják, hogy a humanoid faj növényevő, a fogazata, nyelve, bélrendszere, mind erre van kifejlesztve, csak hogy volt némely törzs, akik valóban áttértek az állati húsevésre, és a kannibalizmusra is.

A nyers étkezésben lényeges, hogy nem alakítjuk át, nem főzzük meg, és nem tartósítjuk, színezzük, és fokozzuk E-származékokkal és egyéb más idegen anyagokkal az ételeinket. Leegyszerűsítve táplálkozunk, mindent úgy, ahogy Föld anya ad eledelül, ugyanakkor isteni finom, ínycsiklandozó, és szemet gyönyörködtető szín kavalkádot tudunk létre hozni nyers zöldségekből, gyümölcsökből, magokból is.

Mivel természetes életforma, ezáltal a test visszanyeri eredeti önmagát, úgy mond, visszaállítja, reformálja a szervezetet, ezért tud hatékonyan működni egy-egy betegség és abból való gyógyulás esetén. Ez ilyen egyszerű. Legyen cukorbetegről, fogyni vágyóról vagy daganatos betegségről szó, a végső fizikai megoldás a gyökere, a tisztítás és karban tartás. A vesének, a májnak olyan regeneráció ez, mintha extra olajat öntenénk az autónkba az addigi vacak helyett.

Kiemelném a fizikai szintet! Említettem, hogy szinte egy csoda a nyers étkezés, mert valóban Földünk egy csodája, kincse, ami itt megterem, ám nem csodaszer a szó szoros értelmében, és habár erősen hat a szellemi és lelki, energetikai szintünkre is, kiemelném, hogy nem egy olyan csodaszer, ami mindenre gyógyír! Nem. Előfordulhatnak olyan betegségek, amelyek gyökere mélyebb lelki traumához vezethető vissza, ilyen esetekben a regressziót és hipnózist ajánljuk.

Tulajdonképpen minden betegség egy megoldandó feladat, és lelki, szellemi vonatkozású, csak hogy nem mindegy hogy karmai kínnal van dolgunk, vagy egyszerűbb fizikai szinten is orvosolhatóval. Ezért nem szabad(na) általánosítani, hogy minden embernél egyformán ugyanúgy hat a búzafű, a zöldlevek, a nyers koszt.

Mindenkinek ajánlom szeretettel, jó szívvel, tapasztalja meg áldásos hatását! Az első tapasztalat a nyersről a főttre visszatérés a garantált bedugulás és benyálkásodás lesz, már önmagában ez is egy érv, amiért visszatérnek az emberek a nyers kosztra. Minden embernek való, ezt vallom, ám ugyanakkor még sem mindenkinek. (Ilyenkor szoktak a szkeptikusok vagy a komfortzónájukat elhagyni nem akaró emberek fellélegezni J)

Azért nem való mindenkinek ez az életforma, mert szellemileg fel kell nőni, meg kell rá érni, és lelkileg, energetikailag hozzá kell idomulni. Akiben ez a fejlettségi fok még nincs meg, annak időt kell hagyni. Nem kevesebb ő, … csak más. Ezt tiszteletben kell tartani, eljön az ő ideje is. Azoknál is így működik, akik jelenleg sült krumplin és kólán élnek, és meg nem innák a búzafűlét… nem egy ilyet láttunk már, aki lenézte ezt a táplálkozást, és hamarosan felkerestek minket hogyan tudnánk segíteni a daganatukon, vagy más egyéb krónikus betegségükön. Ahogy tanítóm mondta: „minden rossz végül is a jóhoz vezet” (Bruno Gröning)

Namaste!

Nagy Szaffina

Táplálkozás és Életmód tanácsadó, író és előadó

Gasztro Blog

Gasztro Weblap

Facebook