Nagy Anna Jászai Mari-díjas színművész és lánya, Huszárik Kata 65 percnyi igazi „lázárevines” csodát varázsol nekünk színpadra.

Lazar_Ervin_fenyjatekA Lázár Ervin-meséken felnőtt generáció tudja: mesteri nevettető ő, akinek humorán nem fog az idő. De most anya és lánya, a két művész valami egészen más oldaláról mutatja be ezeket a meséket. Az olvasóknak Huszárik Kata mesél az estről és arról, hogyan született meg a „lázárervines” gondolat.

Amikor megfogalmazódott Önökben ennek a műsornak a gondolata, miért a felnőtteket célozták meg?

Viszonylag kevesen tudják Lázár Ervinről, hogy nagyon komoly felnőtt írásai is vannak és néhány gyönyörű novelláskötete, regénye is megjelent, melyeket sokkal kevesebben ismernek, mint a Négyszögletű kerek erdőd. Pedig ezek az írások legalább olyan komoly értéket képviselnek. Szerintem nyugodtan kaphatott volna irodalmi Nobel díjat is – mosolyog Kata. Ennek az estnek van egy olyan küldetése, ha nagy szavakat akarok használni, hogy megismerjék az emberek Lázár Ervinnek ezt az oldalát is.

Lázár Ervin férfiszemmel írta meg történeteit. Mennyire ragaszkodnak az előadásban az ő szeméhez? Csempésznek bele egyáltalán lehet-e, vagy kell-e belecsempészni valami nőieset?

Azt gondolom minden igazán nagy művész, olyan kérdéseket vet fel, amiben teljesen lényegtelenné válik az, hogy aki a kérdést felteszi az férfi-e vagy nő. Hiszen a probléma az érdekes és ez nemtől független. Miután én Lázár Ervint igazán nagy írónak tartom, azt gondolom, hogy ő is így írta meg ezeket a műveket, hogy lényegtelen, hogy ezek férfi vagy nő írások-e. Nyilvánvalóan mi nők vagyunk, s ily módon óhatatlanul is belecsempésződik valami nőies.

KettenJó választás volt Lázár Ervin?

Az egyik legjobb választás. Azt gondolom, hogy egy ilyen kaliberű írótól, az ő műveiből egy estet összeállítani a legjobb választás. Egyszerűen nem lehet rossz, hiszen ezek olyan magas szintű írások.

Kacérkodnak-e – esetleg -,másik meseíróval is?

Az estünkben elsősorban nem a mesék dominálnak, bár Lázár Ervin meséi legalább annyira szólnak felnőttekhez is. Hiszen a mesékben is ugyanazok a komoly kérdések merülnek fel, amit lehet, hogy a gyerek meseként értelmez. De azt gondolom, hogy a gyerekeknek is fontos, hogy gyerekként is lehet komolyabb témákkal foglalkozni. Felnőttként, hogy most olvasom Gergőnek a Lázár meséket, mindig találok bennük olyat, ami számomra fontos, ami nekem felnőttként is egy élmény és egy felismerés. Más meseíróval nem szemeztünk, ez az ötlet is úgy jött, hogy nagyon szeretjük Lázár Ervint, ismertük is őt, olvastunk tőle néhány olyan novellát, ami miatt úgy éreztük, hogy ez fontos, közünk van hozzá, személyes tud lenni és fontosnak tartom azt is, hogy ezt mások is láthassák.

Hol láthatják a nézők és miben Önöket?

Anyu, a Nemzeti Színházban játszik a Vitéz lélek című előadásban láthatják a pódiumestünkön kívül. Én pedig a Maladype Színházban vagyok látható.

Köszönöm a beszélgetést.

Orbán Erika