Mit tehet manapság az a nő, az a pár, akik felelősen gondolkodnak a fogamzásgátlásról, a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni védekezésről és a saját testükről? Nem könnyű megoldást találni.  Az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

 • hormonális fogamzásgátlás, szájon át szedhető tabletta vagy hüvelygyűrű
 • hormon-injekció, illetve a bőr alá beültetett hormon-implantátum
 • óvszer
 • pesszárium
 • méhen belüli fogamzásgátló eszköz, népszerű néven spirál
 • a test-tudatosságra épülő módszerek, például a „hőmérőzés”, azaz a test hőmérséklet-változásának pontos mérése és ennek alapján a peteérés napjának kiszámítása
 • naptár-módszer, amelyet manapság ötvöznek a „hőmérőzéssel”, meglepő sikerrel
 • spermicid anyagokat tartalmazó hüvelykúpok, zselék használata
 • megszakított közösülés
 • petevezeték elköttetése
 • ondóvezeték elköttetése

A következő cikk-sorozatban ezeket a lehetőségeket szeretném körüljárni, tapasztalatokkal és jó tanácsokkal ellátni titeket a fogamzásgátlás lehető legjobb módjainak kiemelésével. Közben említésre kerül majd a szexuális úton terjedő betegségek köre is, mert nagy vesszőparipám ez a kérdés, és mert a fogamzásgátlás mellett a védekezés ezen területe is nagyon fontos.

Hormonális fogamzásgátlás, szájon át szedhető tabletták

Fogamzásgátlás_pirula

A 60-as évekbeli szexuális forradalom egyik alapvető feltétel volt a hormonális fogamzásgátlás lehetősége a nők számára. Sokan áldották, ma már sokan átkozzák ezt az időszakot. Akkoriban úgy gondolták, hogy minden megoldódott, éljen a szabadság, ráadásul a nők kezében van az irányítás, hurrá, eljött a felhőtlen szex ideje. Sajnos, nem így történt. Sok káros mellékhatásra utólag derült fény, bár ezeket mai napig gondosan titkolják. A káros mellékhatások nem csak a hormonális egészségünk területén, hanem számtalan hosszabb és rövidebb távú betegség-kockázat és egyéb, több szálon futó hatás területén is hosszas elemzést, leírást érdemelnének. Sajnálatos, hogy a mai napig felírják a tablettákat akár tizenéves kislányoknak is, menzesz “szabályozására”, és a korai szexuális élet feltételezésével fogamzásgátlásra is. Mindezt különösebb megfontolás és az ajánlott vizsgálatok elvégzése nélkül.

Nem fogok kertelni – a hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatosan elfogult vagyok. Nem csak azért, mert jómagam is sok nyavalyát szedtem össze az alatt a kb. 2 év alatt, amíg szedtem, hanem azért is, mert igen sok panaszt okoz a nőknek, akik ezzel a módszerrel védekeznek a nem kívánt terhesség ellen. Az emésztési panaszoktól, bélgyulladástól kezdve a krónikus húgyúti gyulladásokig, a depressziótól a vágy-hiányig, a hormonrendszer egyéb területein tapasztalható egyensúly-felbomlásig sok mellékhatást mondanak el a vendégeim a problémáik feltárása kapcsán. A leginkább tragikus a keringési rendszerre gyakorolt hatásuk, amely akár súlyos betegséget és drámai végkifejletet is okozhat. A minimális elvárás az lenne, hogy az orvos, mielőtt felírja a fogamzásgátló tablettát, egyrészt részletes tájékoztatást adjon minderről, másrészt néhány alapvető vizsgálatra elküldje a páciensét.

Mit kell tudnunk a fogamzásgátló tabletta felírása előtt?

Vannak, akik a fogamzásgátló tablettát úgy szedik, és úgy alkalmazzák, mintha cukorka lenne. Felíratják a szomszédasszonnyal, vagy csak bekopognak a nőgyógyászhoz a következő adagért, és fogalmuk sincs róla, milyen gondosan kellene megválasztaniuk a fogamzásgátlásuk módszerét. Az egyik fontos információ, hogy sosem 100 %-os egy fogamzásgátló tabletta vagy hormonális egyéb fogamzásgátló módszer. Dajkáltam már olyan gyerekeket, akik a hüvelygyűrű vagy a tabletta ellenére megfogantak és megszülettek… Szóval itt van az első nagy információs hiány: a hormonális fogamzásgátlás hatékonysága 92-93 % körüli. Bármilyen beavatkozás, gyógyszerezés történik a szervezetedben, az elsődleges szempont mindenben, ami a testedet érinti, a test-tudatosság. Nőként a saját női működésed értése, figyelemmel kísérése, és ez által a saját kezedben tartása azoknak a döntéseknek, amelyek jelentősen befolyásolják az életedet és az egészségedet. Ilyen kérdés a hormonális fogamzásgátlás kérdése. Ha úgy döntesz, hogy a hormonális fogamzásgátlókat választod – és ebbe a kategóriába a tablettán kívül a hormon-tapasz, implantátum, a hormonális injekció, a hüvelygyűrű és némelyik spirál is beletartozik -, akkor tudnod kell a kockázatokat és az előnyöket egymás mellé állítani.

Néhány szempont a bölcs és az egészség védelmét szem előtt tartó választáshoz

fogamzásgátlás_dilemma

Mikor nem javasolt a hormonális fogamzásgátló tabletták alkalmazása?

– Visszatérő, ismétlődő migrén esetén nem szabad ajánlani

– Látás-zavar esetén szigorúan tilos fogamzásgátlót ad

– Ösztrogén-tartalmú fogamzásgátló nem adható 35 év feletti, és/vagy dohányzó, elhízott, magas vérnyomásban szenvedő, emlőbetegségben szenvedő nőnek, valamint trombózis-gyanú esetén
– Progeszteron-tartalmú fogamzásgátló adható szoptató nőnek, valamint 35 éve feletti nőnek (gestagén hormon)

– A spirál kockázata nagyobb a bővebb vérzés, gyulladások megjelenése és a meddőség kialakulása szempontjából (a spirál kérdését azért említem itt, mert vannak hormontartalmú spirálok is, illetve általában a spirál alkalmazásának a kockázatát szükséges megemlíteni)

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni a fogamzásgátló tabletta felírása előtt?

– előzmények feltárása, anamnézis, események, betegségek, örökölt betegségek

– trombózis hajlam feltárása, fiatalkori trombózis volt-e a családban

– trombózis hajlamnál ösztrogén tartalmú fogamzásgátló nem adható (és az ösztrogén bevitelre is ügyelni kell, lásd: szója)

– Leiden-mutációra vérvétellel tesztet kell kérni (genetikai eredetű véralvadási zavar)

– Homocisztein anyagcsere-zavarra vérvétellel tesztet kell kérni

– PTT teszt: véralvadást vizsgáló teszt, vérrög-keletkezési hajlamot ki lehet vele szűrni

– máj-enzim teszt (vérvétel)

– diabétesz teszt (vérvétel)

– dohányzók kiszűrése

– számít, hogy milyen korú a fogamzásgátló tablettát alkalmazni kívánó nő

Ezeknek az adatoknak a birtokában lehetne egy személyre szabott hormonális fogamzásgátló tablettát felírni. Sajnos igen ritka, hogy ezeket a vizsgálatokat és ezt a tanácsadást elvégzik felírás előtt. Legyél te a saját tested-lelked őrzője, felelős döntéssel bíró személye! Ha úgy döntesz, hogy a hormonális fogamzásgátlást választod, ezekkel a kérdésekkel és feltételekkel keresd fel a nőgyógyászodat.

Megfontolt fogamzásgátlási döntéseket kívánok!

Bíró Tünde

Tanár, szexuálterapeuta

Természetes gyógymódok terapeuta

www.biotunder.info