Óvszer-körkép
Szerencsére ma már – főként a fiatalok – sokan használják az óvszert a szexuális úton terjedő betegségek ellen és a nem kívánt terhesség megelőzésére. Ezt a szokást követendőnek és üdvözítőnek tartom, és mindenkinek javaslom, hogy mindig tartson magánál óvszert. Még akkor is, ha úgy gondolja, hogy őt nem érheti utol a romantika – csak azt tudom erre mondani, hogy láttam én már karón varjút…

Fogam_be

Milyen problémák ellen véd ez az egyszerű, mindig kéznél lévő megoldás?

– Alkalmi kapcsolatoknál sok veszély, betegség és nem kívánt terhesség ellen megóvhatod magad
– Tartós kapcsolatokban is jó megoldás, mindenképpen jobb, mint a hormonális fogamzásgátlók használata. Bár a férfiak egy része tiltakozik ellene, azt azonban nem tartja problémásnak, hogy a barátnője szintetikus hormonokat visz be a szervezetébe, illetve felesleges kockázatokat vállal mind a nem kívánt terhességgel, mind a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatosan

– A férfiakat nem hozza nehéz helyzetbe, nem lesznek kiszolgáltatottak egy nem kívánt terhesség révén

– A szerelmi élet felszabadultabb, kreatívabb lehet, mindkét fél számára belső nyugalmat hozhat ez a védekezési forma

Mire kell ügyelni, ha óvszert használsz?

– Ha elszakad, akkor élni kell a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségével, azaz „esemény utáni tablettát” kell alkalmazni 72 órán belül. Ha alkalmi kapcsolatban szakad el, akkor a nemi úton terjedő betegségekre is. gondolni kell, fel kell keresni a nemibeteg-gondozó intézetet, és a megfelelő vizsgálatokat el kell végezni.

– Milyen minőséget választasz? A minőség, ár-érték arány igen fontos. Úgy tapasztalom a visszajelzések alapján, hogy minél olcsóbb az óvszer, annál nagyobb a kockázat. Az elszakadt óvszer nem óvszer, hanem egy következményekkel járó komoly probléma. Ezért itt is, mint sok más esetben, az olcsóbb lehet könnyen a drága.

– A méretet gondosan kell kiválasztani. Nem megfelelő méretű óvszer esetén könnyebb az elszakadás esélye.

– A tasak felbontására. Van, aki éles eszközt, vagy a fogát használja a tasak kibontásakor, és nem veszi észre, hogy megsérti az óvszer anyagát is.

– A síkosítókra, amiket az óvszer használata idején alkalmazol. Vannak síkosítók, amelyek gyengítik az óvszer anyagát, és újra előkerül az elszakadt óvszer problémája.
– A tárolás módjára. Erős hőnek kitett óvszer, vagy gyűrött, rongált tasak kockázatot jelent.
– Az óvszert nem lehet „újrafelhasználni”! El sem hinnénk, de sokan megpróbálják többször is felhasználni. Ez a megoldás határozottan helytelen!

– A szavatossági időre. Az óvszernek is van szavatossági ideje, ha már régóta a szekrényedben/táskádban lapult, érdemes megújítani a készletet. (Bridget Jones is így lett várandós…

– A szakszerű, tapasztalt használatra. Gyakorold, ha még nem tudod, hogyan kell felhelyezni. Az interneten oktató videókat is találsz.

– Már az aktus elejétől kezdve használni kell az óvszert. Van, aki csak később, az aktus közben használja, és ezzel a fertőzésveszélyt és az esetleg az aktus elején is jelen lévő spermiumokat is figyelmen kívül hagyja. Igen, az aktus elejétől „érkezhetnek” spermiumok!
– Vannak, akik érzékenyek, allergiásak az óvszerek kenőanyagaira, vagy magára az óvszerre. Túl gyakori használat esetén főként a nők hüvelyi nyálkahártyáján okozhat irritációt, érzékenységet, folyást, allergiás reakciókat az óvszer anyaga vagy adalékai. Számukra, és mindazok számára, akik szeretnék vegyszermentessé tenni a szerelmi életüket, javaslom a bio-natúr óvszereket. Több cég is kínál alapanyagában és a hozzáadott sikosítók, kezelő anyagokban vegyszermentes változatot.

Fogam_be_1

Kik térnek át a vegyszermentes óvszerekre és síkosítókra?

Akik a tudatos életmód mellett döntöttek, és a kozmetikumaikban, élelmiszerükben, környezetük védelmében a természetes megoldások mellett tették le a voksukat, számukra az sem lesz közömbös, hogy milyen fogamzásgátló eszközt használnak. A szexuális egészség védelme is lehet bio!

Az óvszerek és síkosítók többsége parabéneket, vegyszereket tartalmaz, amelyek, mint fentebb is írtam, sokaknál érzékenységet okozhat. Ha gyakran használ valaki óvszert, akkor a nyálkahártyán keresztül elég sok felszívódhat ezekből az anyagokból. Gyakori panasz, hogy hüvelyfolyás, viszketés, nyálkahártya-kiszáradás tüneteiről számolnak be az óvszereket használók. Hozzáteszem, hogy még mindig kisebb a kockázata ezeknek a tüneteknek, mint a védekezés nélküli szexnek, vagy a hormonális fogamzásgátlóknak, így inkább az óvszerekben érdemes a vegyszermentes változatokat is kipróbálni.

Fontos tudni, mit tartalmaz az a termék, amit használsz

Az óvszerek általában latexből készülnek, és spermicid anyagokkal, síkosítókkal vonják be ezeket. A spemicid anyagok a spermiumok életképességét gyöngítik, egy plusz fogamzásgátló hatást jelentenek az óvszer-használat mellett. Ezek az anyagok a nyálkahártyáról a véráramba kerülnek a szexuális együttlét során. Néhány kémiai anyag allergiás reakciókat válthat ki a használók bármelyikéből. Csökkent spermium-szám, gyulladások, nőknél hüvelyproblémák, folyás, nemi szervek toxicitása lehet a következmény.

A szexuális „játékszereknél” is fontos ügyelni arra, hogy milyen anyagból készülnek, mert hasonló tüneteket idézhetnek elő, különösen az ízesített, illatosított síkosító készítmények. Ezek a síkosítók vazelint, azaz kőolaj-származékot tartalmaznak, ami tovább terheli a szervezetet. A vibrátorok, egyéb „játékszerek” anyagát is érdemes ellenőrizni, mert allergiás reakciókat idézhetnek elő.

Fogam_be_2

Vannak-e toxin-mentes termékek?

Szerencsére a sok visszajelzés, allergiás reakció miatt a fogyasztók nyomást gyakorolnak a gyártókra, így azok kénytelenek az egészségesebb megoldások felé fordulni.

Mit ajánlok azoknak, akik a szerelmi életükben is tudatosak, toxin-mentesek szeretnének lenni?

– Teafás bio óvszer

– Tiszta shea vaj vagy kakaóvaj = vigyázat, az óvszert károsíthatja

– Szűz kókuszolaj = az óvszert nem károsítja, de ügyelni kell arra, hogy valódi szűz kókuszolajat használj

– Jóni és Lingam olaj, aromaterápiás készítmény = figyelem! Óvszer használatához nem ajánlott, mivel az aromaterápiás illóolajok kárt okozhatnak az óvszerekben!
– Bio síkosítók az interneten is találhatóak, különböző webáruházakban. Az összetevőket alaposan tanulmányozd át, mielőtt kiválasztod valamelyiket.

 

Bíró Tünde

Tanár, szexuálterapeuta, holisztikus életmód tanácsadó

biotunder.info