Nemrégiben egy televíziós műsorban betekintést nyerhettünk az extrém fukarok világába. A néha gyomorforgató, máskor groteszken vicces műsor tartogatott pár használható tippet is. Nem mondom, hogy eztán kerékpározzunk több száz kilométert, hogy a parkoló automatákból kiszedegessük az aprót, vagy kínáljunk vacsoravendégeinknek kukából összeszedett ételt, de mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, mi válhat hasznunkra. Engem a költségmentes hét fogott meg leginkább…

Vasarlas

Mára már mindenki tudja, hogy a lehető legkönnyebben a gyomrunkon spórolhatunk. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy meghatározott idő intervallumban – nevezzük költségmentesnek, vagy költség csökkentettnek – egyáltalán nem vásárolunk, vagy a minimumra szorítjuk a bolti beszerzéseket. Én általában heti egyszer megyek boltba, így arra jutottam, hogy kéthavonta hagyhatnék ki egy-egy bevásárlást. Vajon könnyű? Nem! Azt hiszem elég nagy önismerettel és önkritikával rendelkezem ahhoz, hogy meg tudjam ítélni, milyen veszélyeket rejteget magában a fukarkodás ezen módja:

A 6000 Ft-os kenyér.

Ne gondolja a kedves olvasó, hogy én aranylisztből készült pékárut veszek. Ez az az eset, amikor csak egy kenyérért, vagy egy liter tejért ugrunk be, de a spontán kocsiba pakolás következtében mégis több ezer forintot hagyunk a kasszánál.

Mi lehet a megoldás?

Erre a hétre felejtsük el, hogy van bankkártyánk. (Úgyis bebizonyították már, hogy kártyás fizetés esetén kevésbé vagyunk meggondoltak, hiszen a pénzünk nem kézzelfogható. Legjobb esetben is csak néhány számot látunk egy SMS-ben, így nem fáj annyira tízezreket kiadni, mint készpénzben.)

Kérjünk meg mást ezen tétel beszerzésére. (Gyerek, férj, kolléga, barát) Ha esetleg ki is számoljuk a rá szánt összeget, akkor gyerekünk sem fog mást venni, csak, amit mi kértünk. Elképzelhető, hogy a költség csökkentett, vagy mentes hét után többet fogunk fizetni. A következő bolti látogatás alkalmával igyekezzünk szinten tartani a bevásárlást. Menjünk előre tervezetten, listával a kezünkben. Másrészről, ha valójában így is történik, és magasabb a végösszeg, azt nézzük meg, hogy vajon költöttünk-e annyival többet, mint amennyit az előző héten félreraktunk. Ha a mérleg pluszos, megérte!

Vasarlas_2

A háztartás is egy mini kereslet kínálat alapján működő piac. Egyik részről túlkínálat van, irányítsuk át a keresletet a felhalmozott készletre. Egy-egy ilyen héten előkerülhet a húsvéti bejgli, vagy a karácsonyi halászlé a fagyasztóból, attól függ, kinek mi van a tarsolyában. Vannak alapdolgok, amelyek sajnos nélkülözhetetlenek. Mindenkinél más. Ebből a termékből mindenképpen legyen otthon. Ám, ha éppen a joghurt fogy el, akkor legyünk kreatívak, jöhet a jó öreg tejberizs, tejbedara, zabkása, hónapok óta porosodó pudingpor.

Érdekes és érdemes lehet kipróbálni. Nem csak azért, hogy takarékoskodjunk, – persze a fő cél ez – hanem mert ez a technika növeli a találékonyságunkat, feszegeti korlátainkat, ugyanakkor egyfajta tudatosságot is nyerhetünk vele.