A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztántartása is. Bár a hüvely öntisztuló tulajdonsággal bír, a külső nemiszervet szükséges naponta legalább egyszer megmosni. De miként használjuk az intimmosakodókat, melyiket válasszuk, és honnan tudjuk, hogy nem megfelelő termékre esett a választásunk? A Neutromed szakértője segít eligazodni.

Fontos, hogy az intimhigiénia már kisgyermekkortól szerves részét képezze a mindennapoknak. A hüvely anatómiailag is a fertőzés lehetőségének kitett terület, hiszen a vagina és a végbélnyílás közel helyezkednek el egymáshoz. A bélben található baktériumok a hüvelybe jutva panaszokat okozhatnak, ezért fontos hogy a WC-papírt mindig hüvelytől távolodva használjuk a flóra felborulása, valamint a súlyos nőgyógyászati szövődmények megelőzése céljából.

„Elsősorban az édesanyák feladata az, hogy megtanítsák gyermekeiknek a tisztálkodás alapjait, különös figyelmet fordítva a nemiszervek környékére, ha azonban bármiben is elbizonytalanodnak, bátran kérjenek segítséget a védőnőtől, a gyermekorvostól vagy a nőgyógyásztól” – hívja fel a figyelmet Dr. Supák Dorina szülész-nőgyógyász klinikai orvos. Serdülőkortól kezdve érdemes a lúgos szappanok és tusfürdők helyett intim mosakodókat használni, de szigorúan a szeméremtest külsőleg történő tisztítására alkalmazzuk ezeket, a hüvelybe semmiképpen se juttassuk. „Amennyiben a hüvelybe kerül, megboríthatja annak egyensúlyát, melynek következtében a Lactobacillusok száma csökkenhet, a fertőzésveszély pedig ezzel párhuzamosan nőhet” – emeli ki a Neutromed szakértője.

Intim_be

Az intimmosakodók használata nagyon egyszerű. Nincs más dolgunk, mint egy keveset a tenyerünkre tenni, felhabosítani, majd használat után az intim területeket folyó vízzel alaposan leöblíteni. Napi egyszeri használat ajánlott, de amennyiben lehetőség van rá, érdemes székletürítést követően is langyos vízzel tisztálkodni. Túlzásba sem szabad vinni az intimhigiéniát, kerüljük a mosakodók napi egy-kettőnél több alkalommal történő használatát és az irrigálást, vagyis a hüvely átöblítését is.

Onnan tudhatjuk, hogy a számunkra megfelelő terméket használtunk, hogy mosakodást követően semmilyen zavaró tünetet, viszketést, irritációt nem észlelünk, egyszerűen csak jól érezzük magunkat a bőrünkben. „Intim tájékon észlelt diszkomfort esetén a termék alkalmazását hagyjuk abba, amennyiben az előbb említett panaszok, a viszketés, az irritáció nem múlnak, esetleg fájdalom lépne fel, vagy bővebb kellemetlen szagú és színű hüvelyi folyás jelentkezne, kérjük kezelőorvosunk segítségét” – hívja fel a figyelmet Dr. Supák Dorina, a Neutromed szakértője.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. A Neutromed termékei figyelembe veszik a hormonális változások okozta pH-értékek eltérését, ezáltal kínálva megoldást a különböző életszakaszban járó nők számára a belső egyensúly megtartásához. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.