Az intim területeink egyensúlya az áldott állapot kilenc hónapja és az azt követő hetekben könnyen felborulhat. A várandósoknak és a gyermekágyi időszakban járóknak fokozottan kell figyelniük intim higiéniájukra, hiszen az esetleges fertőzések súlyos veszélyeket rejthetnek. Dr. Supák Dorinával, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosával beszélgettünk a kismamákat érintő kérdésekben.

Várandósság kilenc hónapja fokozott körültekintést igényel a kismamák részéről jó egészségi állapotuk megőrzése érdekében, a nőgyógyászati fertőzések pedig különösen veszélyesek lehetnek a számukra. Ilyenkor fogékonyabbak a fertőzésekre a hölgyek?

Sajnos ez így igaz. A szervezetet érintő hormonális változások a várandósság alatt és a gyermekágyi időszakban is fogékonyabbá teszik a kismamákat a fertőzésekkel szemben, ráadásul ezek szélsőséges esetben nagyon komoly következményekkel járhatnak, hiszen akár vetéléshez, koraszüléshez is vezethetnek, de időelőtti burokrepedést is okozhatnak.

Supak

 

Mit tehetnek, hogy elkerüljék a fertőzések kialakulását?

Az alapvető intimhigiéniás szabályok betartásával és néhány apró praktikával jelentősen csökkenthető a gombás vagy bakteriális fertőzések gyakorisága. A várandósság alatt is fogyasszunk legalább napi 2,5-3,5 liter folyadékot, kerüljük a cukros ételek, italok fogyasztását, használjunk pamut fehérneműt, és a tusfürdők helyett használjunk intim mosakodót.

Ez utóbbi hogyan tud segíteni?

A pH-érték fenntartásával segíti elő a fertőzések távoltartását. A Neutromed az egyes élethelyzetekre fejlesztette ki intim mosakodóit, a termékek között pedig a kismamák is megtalálják a számukra ideálisat.

Kereteske

Közvetlenül a szülést követően, még a kórházi tartózkodás idején mire ügyeljenek az édesanyák?

A szülést követő időszakban legfontosabb a gáttájék tisztán és szárazon tartása. Ilyenkor még bővebb gyermekágyi folyás észlelhető, így naponta több alkalommal, kizárólag langyos vízzel érdemes zuhanyozni, amelyet egy óvatos szárazra törlés kövessen. Szükség esetén, szárazra törlés után még Betadine-os vattával fertőtleníthetjük a gátsebet.

A gyermekágyi időszakban milyen fertőzéseket kaphatnak el az újdonsült édesanyák?

A gyermekágyas időszak úgy, mint a várandósság és a szülés, nem betegség, hanem élettani folyamat, mely hat hétig tart, s a regenerálódásról és a babával történő összehangolódásról szól. A hormonális változások illetve a bővebb folyás miatt nagyobb eséllyel szaporodnak el a kórokozó baktériumok. Ilyenkor égő, viszkető érzés, bűzös folyás alakulhat ki. A felszálló fertőzés kialakulásának megelőzése érdekében mindenképp forduljunk nőgyógyászunkhoz, hogy a megfelelő terápiát mielőbb megkezdhessük.

Supak_1

Milyen preventív intézkedéseket érdemes megtenni a fertőzések elkerülése érdekében?

Tartsuk szem előtt, hogy ebben az időszakban nem javasolt az ülőfürdő, a házasélet és a tampon használata.

A tampon helyett tehát a betétet preferálják ilyenkor a kismamák. De a betéthasználaton túl hogyan gondoskodjanak a kismamák az intim higiéniájukról?

Az előbb említetteken túl az általános higiéniás szabályok, mint a kéz- és köröm tisztítása, legalább 3 óránkénti betétcsere, pamut fehérnemű használata ajánlott. A legfontosabb, hogy szokatlan tünetek észlelése esetén mindig kérjünk segítséget szülész-nőgyógyász kezelőorvosunktól.