Szőnyeg helyett bambusz parketta

Egy helyiség arculatát leginkább a nagy felületek határozzák meg. A hálószoba megtervezését éppen ezért érdemes a padlózattal kezdeni. Ha tehát változtatni szeretne, kezdje ezzel. A szőnyeg, a parketta klasszikus darabok és igazán könnyű tisztántartani őket, de ha valami eredetibbre vágyik, akkor ajánljuk a bambusz padlót. Ez a természetes alapanyag igencsak ellenálló, jól bírja a napfényt és az egyéb külső hatásokat is. Természetesen ezen is jól mutat egy-egy kisebb, hosszú szálú szőnyeg is.

Természetesség a falakon is

A hálószoba összképét a falak színe is meghatározza. Ebben az évben a földszínű árnyalatok az uralkodóak, amelyeket egy-egy kontrasztos szín egészíthet ki. Ha a hálószobában tehát a bézs, a fahéj vagy a szürke szín dominál, akkor érdemes az egyik falat türkiz vagy akár sárga színnel feldobni. A tapéta esetében ugyanakkor érdemes vissza fogottabbat választani, sokkal kellemesebb hatást kelthet ugyanis otthonában. Ha trendkövetőek, bátran ajánljuk a természetes anyagok használatát is a falakon. A rusztikus fa és kő falburkolatoknak köszönhetően a hálószoba olyan lehet, mintha csak most „lépett volna ki”a katalógusból. Vigyázat! Ezeket az anyagokat azonban csak a nagyobb terekben ajánljuk.

Halo_2

Minimalista stílusú ágy, extra kiegészítőkkel

Abban, hogy a hálószobában jól érezzük magunkat, az ágy kiválasztása is szerepet játszik. Idén ismét a tömör fa alapanyag hódít. Ha puhább fából készült ágyat választunk, mint a luc- vagy fenyő, akkor kíméljük a pénztárcánkat, ha bükkből, nyírből vagy tölgyből készült fekvőhelyet, akkor kicsit jobban megterheljük a családi kasszát. „Idén az egyértelmű, jellegzetes ugyanakkor egyszerű vonalak dominálnak. Ha egy egyszerűbb ágyat választunk, többet tudunk kísérletezni a kiegészítőkkel” – tette hozzá Ambrózai Zsuzsanna a mabyt.hu bútor webáruház munkatársa.

Az egyik legkedveltebb kiegészítője a hálószobának az állótükör, amely optikailag növeli a teret. Ám a fémből, acélból, sárgarézből készült kiegészítők mellett sem szabad elmenni, jellemzően itt a lámpákra érdemes koncentrálni. Legyen az asztali vagy álló, esetleg éjjeli lámpa, biztosan jól mutat majd a szobában.

Halo_1

Matracból is természeteset

Az alvás minőségéért elsősorban az ágyrács és a matrac felelős. Mindenki más testarányokkal, illetve igényekkel rendelkezik, ezért a franciaágy esetében érdemes két külön matracot vásárolni. „Az ágy hosszának minimum 25 cm-rel kell meghaladnia a magasságunkat. A szélessége attól függ, hogy egy- vagy kétszemélyes ágyat vásárolunk. Míg régebben a párok részéről a 140 cm-es ágyak iránt volt érdeklődés, addig ma nagyobb az igény a kényelemre. Ez azt jelenti, hogy jellemzően a 160-180 cm-es szélesség iránt érdeklődnek” – mondja Ambrózai.

Egyre népszerűbbek a légáteresztő matracok, amelyek szilárd maggal rendelkeznek. Fontos a pontrugalmasság, ami azt jelenti, hogy a matrac csak ott süllyed le, ahol nyomást gyakorolunk rá. Az ún. bio habok pedig igazán környezet kímélőek, ugyanis szójakivonatból készültek.

Halo

Durvább alapanyagok, nem csak a kertben

Az egyszerűség, a tisztaság, a természetességhez való visszatérés az ágyneműknél is megjelenik. Egyre gyakrabban találkozunk organikus pamut huzatokkal, valamint liba- illetve kacsatollból készült dunyhákkal. Ha a helyiségben inkább a visszafogott árnyalatok uralkodnak, akkor válasszuk élénk színű huzatokat, kispárnákat és más kiegészítőket.

Az idei trendeknek megfelelően egyáltalán nem lesz szokatlan látvány a hálószobákban a durvább alapanyag megjelenése sem. Egyáltalán nem kell meglepődnünk, ha zsákvászonból varrt díszpárnákkal vagy szövetből készült függönyökkel találkozunk.

A mabyt.hu.-ról

A mabyt.hu egy új magyar webáruház, amely az online bútoreladásra specializálódik. A nyilvánosság számára 2016 februárjától érhető el, látogatottsága naponta növekszik. Kínálatukban nagyjából 3000 bútor található, ám ez folyamatosan, napról-napra növekszik. A legtöbb terméknél lehetséges a szín, a nagyság, a kárpitozás típusa és egyéb paraméterek kiválasztása is.