Néha úgy érzem, hogy a különféle gépek szinte uralkodnak felettünk. Nem, nem afféle sci-fire gondolok, egyszerűen csak arra, hogy háztartásunkban manapság milyen sok masina található. Lassan mindenki megbékél a turmixszal, egyre elterjedtebb a mosogatógép, sőt a szárítógép is sok helyen fordul már elő. A reklámok, a különböző főzőműsorok mind-mind azt sugallják, hogy vegyél smoothie makert, aprító gépet és tojásfőző automatát, hiszek ezek nélkül nem élet az élet.

Az elmúlt évtizedekben voltak ketyerék, amelyek szinte divatba jöttek, majd szép lassan leáldozott a csillaguk. Ebbe a sorba tartozott a kenyérsütő is. Enyhe kifejezés tehát, hogy szkeptikus voltam, amikor először hallottam a „befőző automatáról”. – Mi van? Mi ez a legújabb szédült szeszély?

Hus

A hóbort gyorsan valósággá változott, amikor nővérem vásárolt egy ilyen szerkezetet. Szabályosan meg volt őrülve érte, hiszen nagyon sok jót hallott róla. Őszre, vagyis nyolcvan üveg paradicsommal és ugyanennyi uborkával később, számomra is kiderült, hogy ez a berendezés nem az ördögtől való. Lényege abban áll, hogy hőkezeléssel és a csírátlanítással, jóval egyszerűbbé teszi a tartósítószer mentes befőzést. Már hallom, ahogy néhányan mélyebben veszik a levegő, esetleg fel is szisszennek: „de hiszen nincs új a nap alatt, dunsztoltak már dédnagyanyáink is!” Természetesen ez így van, ám jelen esetben az egyszerűségen és a gyorsaságon van a hangsúly. Engedjük most el néhány mondat erejéig a befőző automatát azzal, hogy el hisszük, hasznos kis jószág, és térjünk át a bio részre.

Először is leszögezem, hogy nem vagyok egy biomami. Egyszerűen azért nem, mert úgy hiszem, hogy ma a Földön nem hozható létre „steril” környezet. Oxigénpalackkal a hátunkon kellene rohangálnunk, lehetőleg fürdés, étel és ital nélkül élni, ha meg akarnánk óvni magunkat minden szennyeződéstől, káros anyagtól. Ugyanakkor vallom, hogy ne ártsunk többet a kelleténél. Ha valaki kicsit is tájékozódott már az egészséges táplálkozás témakörében, akkor tudja, hogy a legegészségtelenebb ételek sorában a felvágott az első. A legtöbb tartósítószert, adalékot ezek tartalmazzák. Felsorolni sem egyszerű, de íme, néhány, amelyet egy kenőmájas fóliáján biztosan olvashatunk: nátrium glutamát (ízfokozó), emulgeálószer, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer, stb. Némelyről elképzelni sem tudjuk, hogy mi is az, néhányról hallottunk, olvastunk már, hogy az aztán káros és rákot okoz. Tényleg? Fogalmunk sincs, de nem kecsegtetnek semmi jóval, addig legalábbis biztosan nem, amíg az élelmiszeripar „ipar” marad.

Hus_1

Egyszerűen nem tudtam tehát elszakadni a gondolattól, hogy egy szelet felvágottas vagy kenőmájasos kenyérrel esetleg mérget adok a gyerekeimnek. Aki egy kicsit is figyel a táplálkozásra, biztosan egyetért velem abban, hogy jó lenne minél nagyobb ívben elkerülni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Na, de ember legyen a talpán, aki leéli az életét nyers zöldségen és gyümölcsön.

Van nekem egy igen finnyás lányom, így amikor egyszer pizzát sütöttem a darált húsos ragut leturmixoltam, ugyanis, ha darabos, akkor már nem feltétlenül eszi meg. Mondhatni, hogy kicsit sokra sikerült ez a „húskrém”, így a használjuk el a maradékot elv mentén haladva, másnap reggelire meleg szendvicset készítettem belőle. Olyan keletje volt, mintha az istenek eledelét szolgáltam volna fel nekik. Egyöntetű volt a vélemény: ilyet ők kérnek máskor is. Ekkor indult meg a vezérhangya az agyamban. Lehetne ezt májasan is, meg zöld fűszeresen? Viszont ki az, aki a napi főzés, munka és a többi elfoglaltság mellett, minden másnap képes hús- vagy májkrémet készíteni.

Ekkor bukkant elő képzeletem egyik eldugott szegletéből a befőző automata… Ha egyszer elkészítenék egy nagyobb adagot és azt kis üvegekben tartósítanám, akkor akár két-három hónapra megoldanám a problémát. Utánajártam a kérdésnek, mondhatom megérte. A befőző automata alkalmas ilyen jellegű készítmények tartósítására is. A teljesség igénye nélkül, összegyűjtöttem néhány egyszerű krémet, ami elkészíthető ebben a formában.

– húskrém (többféle húsból, nagyon sokféle módon lehet ízesíteni, csak a fantázia szab határt!)

– májkrém,

– padlizsán krém (Szerintem a legegyszerűbb változata egyben a legfinomabb is, így én nem használtam hozzá se majonézt, se tejfölt.)

– zakuszka

– gombakrém

– avokádó krém

– cukkinikrém

Az olíva olaj kivételével – még a fűszerek esetében is – én friss, nyers alapanyagokat használtam, a feldolgozott élelmiszereket pedig igyekeztem elkerülni.

Semmiképpen nem gondolom azonban, hogy innentől kezdve minden háztartásban befőző automatában gyártják a krémeket, de úgy vélem, néha mindenképpen megéri kiváltani a kenyérre valót, egy-egy házi készítésű finomsággal.