Nagyon hasznos és tanulságos téma következik. Sajnos veszélyes világban élünk. Néha felröppen a hír egy lesötétített autóról is ….. Reméljük, nincs ilyen autó! DE azért nem árt magunkat és a gyerekeinket is felvértezni egy kis önvédelemmel kapcsolatos tudással!

Napjainkban is számos hírt lehet olvasni nőkről, akiket megtámadtak az utcán. Nagy port vert fel a pesti egyes villamos táján történt esetek, de igazából senkinek nem kell sokáig kutakodni, hogy felhozhasson példaként egy esetet. Még csak sötétnek se kell lennie ahhoz, hogy veszélybe kerüljön az ember lánya. A futás, sikítozás se megoldás sokszor: egyrészt ha fel vagyunk pakolva napi bevásárlással, gyerekkel, akkor a futás eleve nem megoldás, másrészt sajnos eljutott addig az emberi közöny, illetve a lovagias segítő ellen forduló hatóságoktól való félelem, hogy az emberek sokszor inkább elfordulnak. Vagy épp ott sincsenek.

Lehet persze mindenféle küzdősportra is járni hónapokon és éveken keresztül, de az edzőtermekben jól begyakorolt technikák a való életben egyrészt nem feltétlen mindenhatóak, másrészt több, esetleg felfegyverkezett támadóval szemben nem biztos, hogy olyan szuperül mutatnak, mint egy akciófilmben. A Linda sorozatot persze én is szerettem, de az élet nem annyi, hogy leugrunk a Babettáról, kilépünk a klumpából, és mindenkit lerúgunk.

Akkor hát mit vigyünk magunkkal? Kiképzett kutyánkat? Legutóbb egy kiképzett belga juhászt rúgott le a villamosról egy suhanc, de úgy hogy napokig kereste a fél facebook, pedig az egy komoly kutya. A TEK-nél szolgáló férjünk? Az jó ötlet, de néha dolgoznia is kell. Meg annyi legény nem szolgál ott, hogy mindenkinek jusson.

Lássuk tehát a lehetőségeket!

Elemlámpa

Küzdelem_zseblampa

Vegyünk egy kicsi, nagyjából maroknyi hosszú, nem túl drága darabot. valami erősebb házú kínait, hogy azért ne sajnáljuk, ha baja lesz. Olyat érdemes venni, ami ha marokra fogjuk, a feje kiér a tenyér élünkön túl, és pl. a végén lehet kapcsolni. Kb. egy ezres körül is lehet már olyat kapni, ami fókuszálható, jó erős fényű (bevilágít jó darabon egy sötét utcát), hétköznapi ceruzaelemmel megy, van fogazás az elején, és van rajta villogó funkció is. A villogó funkció nagyon hasznos, mert a gyanús alakokat az éjszakában remekül el lehet vele vakítani, ezzel értékes perceket nyerve magunknak a meneküléshez. A fogazott fej pedig igen hasznos, ha nem sikerül elslisszolni. Az ezzel okozott sérülések a támadó arcán nem lesznek súlyosak, de egy homlokseb vérzése elvakítja a támadót, és nagyon megkönnyíti a rendőrök dolgát a támadó kézre kerítésében! Persze ne feledjük: egy lámpácska a békés hétköznapokon is nagy segítség! Persze fontos, hogy kéznél legyen, ne a retikül alján, belefolyt elemmel…

Gázspray

Küzdelem_gazspray

Nagyon sok féle kapható, szintén ezer és négyezer forint közötti tétel. A legegyszerűbb is elegendő hogy megállítson egy átlagos támadót, de vannak háromszoros CS töltetű, vagy lemosáskor még jobban égető CR töltetű flakonok is. Az iskolás lányunk se engedjük el nélküle! Kezelésük egyszerű, a dezodorok használatához nagyon hasonló (csak itt van biztosító is általában). Kövessük figyelemmel a szavatosság lejáratát, ilyenkor illik a régit gyakorlásként valami semleges szabad téren kifújni (a hajfestéshez is használt nejlonkesztyű amúgy sok kézmosást megspórol), és venni (ha megmaradt a szimpátia, akkor ugyanolyan kezelésűt) frisset. Persze a régit már csak akkor fújjuk el, ha megvettük az újat helyette. Ezek a dezodorok kiválóak a problémák diszkrét lerendezésére. A támadónak semmilyen sérülést nem okozunk, ugyanakkor kb. fél óráig nagyon fog fájni, ha ki akarja nyitni a szemét, és a szájban, illetve orrában keletkező váladékon fog csúszkálni… Szóval, ha gáz van, akkor csak bátran tessék fújni a gázt, nem spórolni, fél flakont nem tárolgatni, tartogatni. Kóbor kutyafalkák ellen is jól jöhet…

Folyadéksugár, ha fújna a szél…

Kapható több féle folyadéksugár kilövő is hazánkban. Ezek is szabadon vásárolhatóak, viselhetőek. Előnyük, hogy szélben, esőben is hatásosak. Több típus pisztolymarkolattal is rendelkezik, segítve a célzást. Hátrányuk a magasabb ár, 10000-35000 is lehet egy ilyen beruházás, illetve a kevésbé elfogadott kinézet. Míg egy sima gázspray-re az öltőzőben a kolleganőnk azt kérdezheti, hogy „de jó, hol vetted”? a Guardian Angel szappanformájára meg azt hiszi, hogy valami érdekes epillátor, vagy újfajta huncut szex kütyü, addig a pisztolymarkolatosoktól már kitörhet a hiszti meg a frász, bár még rámondhatod, hogy a kisfiad/tündér keresztfiad új játék pisztolya.

Rambó néniknek: gázpisztoly

Küzdelem_gazpisztoly

Ez a legdrágább, de leguniverzálisabb eszköz. Az ára magas, itt már egy komplett beruházás (fegyver, töltény, tok, viselési engedély) bizony negyven- ötvenezer forint körüli tétel, típustól függően. Ugyanakkor egy revolver (merthogy önvédelemre forgópisztoly való) gáztöltényenként egy-egy flakon gázspray hatóanyagát juttatja ki egy pillanat alatt a támadó irányába, a dezodorokhoz képest háromszor olyan messzire, tehát kb. 3 méterre. Ha pedig igazán gyakorlott fegyverforgatóként Ripley hadnagy vagy Sarah Connor e világi megtestesülése vagyunk, bátran válasszunk gumilövedék kilövésére is alkalmas típust. Igaz, ez már gondosabb célzást kíván, de letaglózó hatása és időjárástól való függetlensége teljesen más értelmet ad a gumival való védekezés fogalmának. Itt is, mint minden eszköznél, fontos, hogy gyorsan hozzáférjünk, de pl. láttam olyan megoldást, ahol egy olcsó, tépőzáras Dobos féle gyöngyvászon toknak a retikül belső rekeszére varródott egy tépőzáras ellendarab, mindig fixen kézre tartva a markolatot… Persze ma már a farmer derékszíjjal se olyan nagy divatbaki a hölgyeknél… Egy laza blézer alatt meg eltűnhet egy kicsi, könnyű revolver egy jó övtokban. Meg kell jegyezzük ugyanakkor, hogy a gázriasztó fegyverek vásárlása bár szabad, a tartásuk is, viselésük azonban egy egyszerű engedélyhez kötött, melyről bővebben a www.gazpisztoly.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak.

Bicska? Igen! Védekezni vele? Ne, ha nem muszáj!

Küzdelem_bicskak

Mindenképp meg kell említenünk a zsebkéseket. Nagyon praktikusak, és nem csak az igazi férfiemberek mindennapi viseletei, de vannak nagyon hasznos, igazi nőcis bicskák is, körömcsipesszel, körömreszelővel, kis pengével… A zsebkések 8 cm-es pengehosszúságig szabadon viselhetőek, a felett elcsomagolva oldható meg a szállításuk jogszerűen. Persze 8 cm alatti, egykezes, vagy nyitásrásegítéses zsebkésekkel is ki lehet zsigerelni valakit egy pillanat alatt. Kellő képzettség, lélekjelenlét és szerencse birtokában. Ugyanakkor ez már nehezen áll meg a rendőrségen jogos önvédelemként, és könnyen okozhatunk vele ugyan súlyos, akár maradandó sérüléseket, amik viszont inkább csak felbőszítik a támadót.  Így aztán általános javaslatom, hogy bár legvégső esetben egy zsebkés még mindig jobb a puszta kezünknél, és lehet, hogy elég magas rizikó a támadónak, hogy elmenjen a harci kedve, de ha bármi más út járható, akkor azt válasszuk, és a bicskát hagyjuk meg a mindennapi feladatokra, mint körömigazítás, csomagbontás, étkezés…

Remélem hasznos, megszívlelendő tanácsokat adtam a kedves női olvasóknak, anyáknak, hogy mivel lássák el magukat, nagylányaikat (vagy akár férjük és fiaikat). Veszélyes világot élünk, ne legyünk feleslegesen áldozatok, hiszen egy elszenvedett támadás után nem csak a telefonunk, készpénzünk, értékeink vagy testi épségünk szenvedhet károkat, de akár soha be nem gyógyuló lelki traumánk is lehet. Ugyanakkor egy sikeres védekezés, vagy csak a támadók kedvének elvétele egy védekezőképességünk tudatában történt magabiztos fellépés hatására is olyan tartást ad a későbbiekre, ami egy életen át elkísér!

Szőrös Zoltán, a www.kalasnyikov.hu kézifegyver és haditechnika portál tulajdonos-szerkesztője