A kandalló drága, beépítése bonyolult, sok helyen pedig egyáltalán nem lehetséges. De ekkor sem kell teljesen lemondanunk róla! Az úgynevezett látványkandallók a kellemes hangulatot éppúgy megteremtik, mint hagyományos társaik, némelyekkel pedig még fűteni is lehet.

A tűz fénye minden helyiségben meghitt hangulatot teremt – de van, ahol nem egyszerű megvalósítani. Ha történetesen panelházban lakunk, vagy épp kis alapterületű hálószobánkat tennénk romantikusabbá a tűz fényével, a fatüzeléses kandallóról csak álmodozhatunk. De a táncoló lángok keltette kellemes hangulatról nem kell lemondanunk!

Látványkandallóktól a valódi fűtőberendezésekig

Az úgynevezett látványkandallók olyan „kandallónak látszó tárgyak”, amelyek üzemeltetéséhez nem szükséges kémény. Többségük a tűz látványát szimulálja valamilyen módon, így hőt nem is ad le. Egyesekben megvilágított, forgó henger vetíti a lángokhoz hasonló fényét a hátfalra, másoknál színes szalagokat lebegtet egy apró ventilátor. Ezek azonban csak távolról tűnnek valódi tűznek.

latvanykandallo1

Az elektromos kandallóból is létezik olyan megoldás, ami megszólalásig hasonlít az igazi lángokra. De ezekbe akár a kezünket is beledughatjuk, hiszen valójában egy ultrahangos párásító berendezés, néhány élethű fahasáb és halogén lámpák jól átgondolt társításáról van szó – rántják le a leplet a titokról az újHÁZ Centrum szakértői. Aki melegre is vágyik, olyan típust is választhat, amelyben a látványkandallót az elektromos fűtőrendszerrel kötötték össze. A tűz látványát viszont akár a legnagyobb hőségben is élvezhetjük, ugyanis a fényjáték és a hozzá kapcsolódó fűtőrendszer nem csak együtt, hanem külön is üzemeltethető.

Biokandallók néhány tízezerért

Akkor is van megoldás, ha nem csak a valóságra nagyon hasonlító, hanem valódi tüzet szeretnénk látni, de kéményt nem tudunk hozzá biztosítani. A bioetanollal működő nyitott tűzterű látványkandallók működtetéséhez nincs szükség rá, sem szakhatósági engedélyre. A bioetanol égése során ugyanis nem keletkezik sem füst, sem pedig egyéb káros anyag – mondják az újHÁZ Centrum szakértői. Ezek az eszközök tehát nagyjából akkora veszélyt jelentenek, mint néhány gyertya meggyújtása. De micsoda különbség van a látványban!

A falra szerelhető, besüllyeszthető, vagy a legújabb trendeknek megfelelően tábortüzet idéző, a szoba közepére elhelyezett biokandallók akár a megszólalásig hasonlíthatnak a hagyományos, fatüzelésű testvérre, viszont tiszták és könnyen szabályozhatók. Mindemellett azonban az sem elhanyagolható körülmény, hogy az elektromos látványkandallókhoz hasonlóan a biokandallók is elérhetőek akár már néhány tízezer forintért. Fűtési teljesítményük jelentősnek tekinthető, nagyjából 1-5 kW között mozog, kémény hiányában pedig a hő teljes mértékben hasznosul.

latvanykandallo3

Ha minden kötél szakad…

Ha tényleg a látvány és a kandallópárkány jelentette végtelen dekorációs lehetőség a legfontosabb tényező a design-elem telepítésére, akkor akár egy hagyományos kandalló keretet is elhelyezhetünk a lakásban anélkül, hogy tüzet gyújtanánk benne. Néhány nagyobb gyertya csoportba rendezve hasonlóan hangulatossá teszi a teret, de használhatunk LED-es fényfüzért is.

Ha teljesen lemondunk a tűzről, a belső tér egymásra halmozott, dekoratív könyveknek, magazinoknak, vagy éppen a hátsó falának támasztott képeknek is remek helye lehet. A tűz látványáért pedig kapcsoljuk a huszonnégy órában kandallót sugárzó csatornára a televíziót…