A női egészség védelme kiemelt feladat minden hölgy számára, ez pedig több területen kell, hogy megvalósuljon. A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokon túl minden nap tennünk kell azért, hogy az intim területek egyensúlyát fenntartsuk. A rendszeres testmozgáson, az egészséges táplálkozáson, a stressz-kerülő életmódon túl van még valami, amit célszerű minden hölgynek beiktatnia napi rutinjába.

„A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is” – mondja dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa, aki röviden ismertette, hogy a hölgyek intim egyensúlya rendkívül könnyen megborulhat.

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a hüvelyben egy regenerációra képes összetett rendszer működik. Ennek egyik része a hüvelyhám kórokozókra nem specifikus védekező rendszere, a Lactobacillus flóra, azaz a „jó baktériumok”, a másik pedig az immunrendszer kórokozókra specifikus sejtes elemei, valamint ellenanyagok. „A stressz, a táplálkozási szokások változása, a műszálas fehérneműk használata, betegség, antibiotikum-kezelés, székrekedés hatására a hüvelyflóra bakteriális egyensúlya könnyen felborul.” – magyarázza.

supakdorina3

Dr. Supak Dorina

Bár a hüvely öntisztuló tulajdonsággal bír, a külső nemiszervet naponta legalább egyszer szükséges megmosni. Nem mindegy azonban, hogy mivel tesszük mindezt. „A bőr pH-értéke 5,5 körüli, vagyis enyhén savasnak tekinthető, a hüvely kémhatása ennél savasabb, 3,8-4,2 között mozog egészséges, termékeny nők esetében” –mondja dr. Supák Dorina. Mivel a szappanok és tusfürdők lúgos kémhatásúak, így az intim területeken való használatával könnyen felboríthatjuk az egyensúlyt, kedvező feltételeket teremtve a fertőzések elterjedésének.

A Lactobacillusok által termelt tejsav segít a savas pH-érték fenntartásában, mely gátolja a patogén baktériumtörzsek, azaz a kórokozó rossz baktériumok elszaporodását. A szülész-nőgyógyász klinikai orvos szerint éppen ezért napi egyszeri alkalommal javasolt az enyhén savas kémhatású, tejsavakat tartalmazó intim mosakodók külső használata, melyek segítenek a pH-érték fenntartásában, ezáltal a fertőzések távoltartásában.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. A Neutromed termékei figyelembe veszik a hormonális változások okozta pH-értékek eltérését, ezáltal kínálva megoldást a különböző életszakaszban járó nők számára a belső egyensúly megtartásához. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.