Van egy olyan orosz közmondás – Язык доведёт до Киева. – ami magyarul így hangzik: A nyelv elvezet Kijevig. (Aki nem rest kérdezni, céljához érkezik.) És valóban! A következő nyárom Moszkvába utazunk a férjemmel. Régóta szeretnénk eljutni az orosz fővárosba, és ha már ott vagyunk, akkor persze Szentpétervárt sem hagyjuk majd ki. Ja, hogy nem beszélünk oroszul? De bizony! Köszönhetően egy igen érdekes úgynevezett jobb agyféltekés orosz tanulásnak.

Ekkor találkoztam Pekkel Edinával, aki kétnapos jobb agyféltekés orosz tanfolyamot tart, egyelőre csak Budapesten. Nagyon tetszett, ahogy Edina beszélt a tanfolyamról, arról, hogy mit és mennyit tanulnak ott a résztvevők, nem is gondolkoztam sokáig, beiratkoztam hozzá egy tanfolyamra.

moszkva_be

A kétnapos tréningen nemcsak orosz mondatokat tanított nekünk, hanem azt is begyakoroltuk, hogyan aknázhatjuk ki mind a két agyféltekénk kapacitásait, és hogyan hozhatjuk domináns helyzetbe a hétköznapokban általában elnyomott jobb agyféltekénket a tanulás érdekében.Ez volt talán az egyik legfontosabb ezen a tréningen, persze a tanulás mellett. Nyilván nem tanultunk meg tökéletesen beszélni a nyelvet, de nem is ez volt a cél, hanem az, hogybelekóstoljunkaz orosz nyelv csodálatos világába. Illetve, hogy megismerjünk egy olyan tanulási módszert, amit bármikor előkaphatunk, ha tanulunk valamit.A képzésen elsajátított kész mondatok segítségével be tudunk mutatkozni, és a családodról is tudunk folyamatosan beszélni. Tudunk útbaigazítást kérni és adni is! Számomra nagyon szimpatikus volt, hogy nem a szórenden, a ragozás volt az elsődleges, nem kellett egyeztetni a melléknevet a főnévvel, mert nem táblázatokat magoltuk be, és nem is egy-egy főnév vagy ige ragozását, mint a verset, hanem csak azt a kész alakot, amire nagy valószínűséggel szükségünk lesz.

moszkva_be_1

Edina remek tanárnak bizonyult, kellemes környezetben, lágy zenei kísérettel tanította meg nekünk a kész mondatokat, a különféle kifejezéseket. Már az első nap után úgy éreztük, hogy többet tanultunk, mint a hagyományos módszerekkel. Minden tanulási modul előtt különféle, úgynevezett agyintegráló gyakorlatokat végeztünk, hogy a két agyféltekénk együttes erejét felhasználva érjük el a kitűzött célt. És a második nap bizony el is értük! Még az a fiatalember is, aki úgy jött oda, hogy nem volt semmi alap tudása sem. Mi az idősebbek – akik még tanultak valaha orosz nyelvet – volt némi fogalmunk a nyelvről, a betűkről, de őszintén szólva mára igen csak megkopott ez a tudás.

A legtöbb, amit ezen a tréningen kaptunk a tudás mellett, az volt, hogy bátran merjünk új dolgokra vállalkozni, mert agyunk kapacitása végtelen, csak jól kell használni a benne rejlő erőt.