Az én drágám már két hete rágja a fülem: – „Ugye megcsinálod az autómat? ”….. – „Természetesen” – és bőszen bólogatok. Húzom az időt, ahogy csak bírom, de itt van már a november, most már neki kell állnom. Akkor kezdjük:

Felszerelni a téli gumit (egyik defektes). Irány az autószerelő, aki régi, jó barát. Rám néz, csendesen mosolyog és felteszi a NAGY kérdést: „akkor mindent?”. Én csendesen rábólintok: – „persze”.

Tél_be

Mi is az a minden, amit így a tél beállta előtt szükséges ellenőriztetni? Sorolom:

  1. Téli gumik centírozása, felszerelése. (Ha tehetjük, külön felnin legyenek a téli gumik, mert a sok le és felszerelés rontja a gumik állapotát (sérül a pereme és leereszthet). A leszerelt gumit mindig sötét helyen tároljuk, mert a napfény árt neki.
  2. Fagyálló folyadék ellenőrzése, pótlása
  3. Akkumlátor, (ha nem gondozásmentes) savszint ellenőrzése
  4. Zárak átolajozása
  5. Szélvédő mosó feltöltése (-40 celsius fokig)
  6. Ablaktörlő lapátok átvizsgálása, esetleg cseréje.
  7. Kézifék ellenőrzése
  8. Ködlámpák, helyzetjelzők ellenőrzése

Természetesen már nem a szerelő dolga, de azért készítünk be az autóba pokrócot, egy kevés homokot, jégoldót és jégkaparót, egy pár kesztyűt és egy kisseprűt a pótkerék mellé, hogy az autót ezzel le tudjuk törölni.

A barátom ezek után egy kevésbé szolid számot súg a fülembe, amitől kiráz a hideg. De nem kérdés, ennyit megér a család biztonsága és a családi béke. (El tudjátok képzelni, mit kapnék én a páromtól, ha ez nem lenne meg minden ősszel?)