Ezek a szavak Hitter-Tepfenhart Márti szájából hangzottak el az interjú végén. Az olvasók nagy része talán tudja, hogy a kecskeméti család kétéves kisfia, Balázs, súlyos betegség miatt (leukémia) a Szegedi Kórház „lakója” és kis betege a nyár eleje óta. Telefonon érdeklődtem a kisfiú állapotáról az édesanyától.

Az előzményeket sokan ismerjük. Júniusban derült ki, hogy Balázs leukémiás. Hogy van most?

Köszönöm szépen, jól van. Most éppen játszik a kockákkal, az autókkal. Néha közbe fog csacsogni, remélem, nem baj!

Dehogy baj! Sőt! Örülök neki, mert ez azt jelenti, hogy a kisfiú jobban van. Meddig kell kórházban lennie? Hány kezelés vár még rá?

Elvileg a jövő héten befejezzük az u.n hosszabban tartó kezeléseket. Ez persze a holnapi vérvételtől is függ (fontos a sejtek száma és a vérkép).

Tepfenhartmartiesbazsi_1

Ki az, aki ilyenkor mellettetek van/támogat? Kire lehet számítani?

Elsősorban a családomra, a barátainkra és a szomszédasszonyokra számíthatok. A férjemre, aki próbál minden nap vagy minden másnap meglátogatni bennünket. Az anyukámra, aki nagyon bölcs és jó ember. A nagy távolság miatt vele skype-n beszélünk mindennap és ez elképesztően sok erőt ad nekem.  A kórházban is maximálisan támaszkodhatunk mindenkire.  Nagyon szeretik Bazsit és a lehető leglelkiismeretesebben teszik a dolgukat. Bartyik Katalin doktornőről sugárzik, hogy azért él, hogy ezeket a gyerekeket meggyógyítsa. Ő volt az, aki a kezdeti nagyon nagy riadalom után megnyugtatott, hogy ez ma már egy viszonylag jól gyógyítható betegség. Büszkén mondhatom, hogy azokra a barátainkra is számíthatok, akik – akárcsak mi – tagjai a Szent Család Plébániának. Az ottani asszonytársak összefogtak és kétnaponta főznek a nagyfiamra és a férjemre, továbbá sokat imádkoznak értünk. Köszönöm nekik is!

Mikor és hova mehettek/mentek haza?

Építkezni akartunk mielőtt kiderült a betegség, úgyhogy eladtuk a lakásunkat. Az a szerencse, hogy úgy adtuk el, hogy abban az építkezésig benne maradhatunk albérlőként. Szóval oda megyünk haza, Bazsi megszokott környezetébe. Itt szeretném ismét hangsúlyozni, hogy hála a Jó Istennek és a barátainknak, tudjuk fizetni a bérleti díjat. Annyian, de annyian segítettek, hogy meg tudjuk oldani. El sem tudom mondani, mennyi mindenki állt mellénk. Nagyon hálás vagyok ezért ismerősnek és ismeretlennek egyaránt.

Mikor derül ki, hogy a kezelés mennyire volt hatásos?

A kezelésnek megvan a maga sorrendje. Az eleje szteroid és kemoterápia. Aztán egy kéthetes ciklus következik, majd egy egyhetes, stb. Közben folyamatosan ellenőrzik a vérképet. Ha megvan a megfelelő sejtszám, plusz jó a vérkép, kezdődik a másik-fajta kezelés. Utána kapunk két hét „szabadságot” majd úgy indul a következő, hogy négy nap kezelés itt a kórházban, de utána 10 napot otthon tölthetünk. November-december körül befejeződik, de januártól ismételni kell a legelső szakaszt (körülbelül 6 hét). Utána már „csak” a fenntartó vizsgálatok lesznek. Vérkép, lumbálás, stb. Szóval, még messze van a vége, de ha minden nagyon jól megy, akkor Bazsi jövő ősszel talán már mehet oviba, két év múlva pedig talán gyógyultnak nyilvánítják.

Haza menetel után hogyan tovább?  Tudod folytatni a munkát?

Ezen még nem mertem gondolkozni, mert azt tapasztaltam, hogy csak rövidebb időintervallumokra szabad tervezni. Plusz úgy gondolom, hogy legyünk ezen túl és majd utána eldöntöm, merre tovább.

Mi hogyan segíthetünk? Vigyázhatunk pl. Bazsira, amíg te tanulsz a nagyobbikkal?

Igen. Egy egészséges „átlagember” vigyázhat majd rá, ha ez a valaki elég mobil és megbeszéljük előre az időpontot.

Márti mesélte, hogy milyen nehéz volt elfogadni az első időkben az adományokat, hiszen korábban nem volt szükségük ilyesmire, sőt! Ők adakoztak/segítettek ahol, és akin csak tudtak. Most pedig a százszorosát vagy talán az ezerszeresét kapják vissza. Tehát továbbra is hiszi és vallja, hogy JÓNAK LENNI JÓ!

Köszönöm a beszélgetést!

 

Aki adománnyal szeretné segíteni a Hitter-Tepfenhart családot, az alábbi számlaszámra utalhatja adományát:
Erste 11600006-00000000-27252987
Számlatulajdonos: Hitter Tepfenhart Attila