A 2017. szeptember 24-én megrendezésre kerülő III. Újbudai EgészségPart kapcsán Király Nórával, a XI. kerület alpolgármesterével beszélgettem. Egészségről, sportról, családról és hivatásról… Király Nóra a rendezvény megálmodója és védnöke, öt gyermek édesanyja, emellett napi szinten sportol, és a városrész életében olyan kiemelkedően fontos területek felelőse, mint az egészségügy és a közbiztonság. Kemény világban mozog, de úgy tűnik nem hajlandó választani. Vagyis éppen ellenkezőleg! Nagyon is választ: családot és karriert, együtt.

Kiraly_Nora

Király Nóra

Gondolom, nem könnyű összeegyeztetni az emberek fejében örök ellentétként szereplő pozíciókat. Tudom, hogy mindenki megkérdezi, de engem sem hagy nyugodni: Hogyan tudja harmonikusan működtetni a kettőt? Mi a legnagyobb feladat, amivel napi szinten meg kell küzdenie?

Rengeteg szervezéssel és logisztikával. Nem mindig könnyű összeegyeztetni a munkát és a családot, de szerencsére rengeteg segítséget kapok, leginkább a szüleimtől, akik napi szinten jelen vannak az életünkben. Emellett persze a férjem is hadra fogható. Segítség nélkül nem menne, nem is mertük volna vállalni az öt gyereket, ha nem kapnék ilyen mértékű támogatást.

 Felborul néha az egyensúly?

Természetesen. Habár igyekszem kordában tartani a dolgokat, napi és heti rendet dolgoztam ki magamnak, ennek ellenére a lelkiismeret-furdalás állandó. Mint a nőkben általában, bennem is felmerül, hogy vajon elég jó anya vagyok-e? Amikor a gyerekekkel töltöm az időm, akkor eszembe jut az a rengeteg munka, ami vár rám, és fordítva is igaz. Amikor dolgozom, akkor pedig a gyerekeimre gondolok. A kollégáim például tudják, hogy a hivatalos ügyeimet délután háromig intézem, utána a gyerekekkel vagyok. Ennek az ára viszont az, hogy este be kell fejeznem az elmaradt feladatokat. Éppen ezért az én életemből teljesen kimarad a kanapén ülős tévézés, hiszen sokszor éjszakába nyúlóan dolgozom.

Kiraly_Eü

Szűrés

Az egészséges életmódért nem csak a területért felelős alpolgármesterként, de öt gyermekes édesanyaként is elkötelezettnek kell lennie. Úgy hiszem, hogy első körben a személyes példa lehet a legmeghatározóbb. Mit tesz magánemberként önmaga és családja egészségéért?

Ebben nevelkedtem, ezt kaptam otthonról, így számomra már megvolt az irányvonal. Fontosnak tartom, hogy egészségesre neveljük gyerekeinket is. Magánemberként és anyaként is elkötelezett vagyok a tudatos táplálkozás és a sport irányába. Úgy hiszem, hogy jövőnk egy egészséges társadalom létrehozásában rejlik.

 Mi adta az EgészségPart ötletét?

2014-ben, amikor alpolgármester lettem már hosszú távú terveim között szerepelt egy ilyen rendezvény, amely mára hagyománynak tekinthető. Szerencsém van, hiszen a munkám és az érdeklődésem egybeesik. Rendezvényszervezést is tanultam, ehhez értek. Az egészségügy pedig a szívügyem. Értem ezalatt az egészséges étkezést és a mozgást. Az egészségügyet ugyanis én nem az orvosok tevékenységében látom, hanem a megelőzésben.

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, a legtöbb ember mégis akkor megy orvoshoz, amikor már baj van. Ön szerint egy ilyen rendezvény segít megváltoztatni az emberek gondolkodását?

Nem hiszem, hogy varázsütésre megtörténne a csoda, de azt igen, hogy a kezdő lökést megadhatja rendezvényünk. Minél inkább hangsúlyozzuk a szűrővizsgálatok fontosságát, annál nagyobb rá az esély, hogy az emberek ráébrednek, tényleg fontos a rendszeres szűrés. Ha most vasárnap tíz emberből csak egyetlen egy elkezd szűrővizsgálatokra járni, akkor megérte.

Kiraly_pala

Egy kis egszséges főzés

Sokan túlgondolják a sportot, mindenképpen idő- vagy eszközhiányra hivatkoznak. Mi lehet a megoldás? Mit javasol? Milyen sporttal kezdjen, aki eddig csak a karosszékből nézte a futóversenyeket?

Csakis példamutatással. Nagyon büszke vagyok arra, hogy többen miattam, az én személyes példám miatt kezdtek el sportolni. Voltak, akik különböző eseményeken odajöttek hozzám, de volt, aki egyszerűen csak írt, hogy megköszönje. Ezek az emberek úgy gondolták, hogy ha én ötgyermekes anyukaként el tudok járni kocogni, akkor bizony nekik is bele kell hogy férjen a mindennapokba a testmozgás. Itt látom a közösségi oldalak pozitív hatását, hiszen ezeken keresztül könnyebben meg lehet szólítani az embereket, akár személyes példamutatással is előjárni. Ugyanakkor ebből a szempontból is bízom az EgészségPartban. Ez egy családi rendezvény, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják az őket érdeklő programokat. A legkisebbeket például gyerekkoncertek várják. El tudom képzelni, hogy valaki egy előadó miatt látogat ki a Feneketlen – tó partjára, de meglátja, hogy több százan futnak körülötte, és kedve támad bekapcsolódni.

Király Nórának továbbra is jó egészséget és sok erőt kívánok magánéletéhez és munkájához egyaránt!