Az újHÁZ Centrum a múlt héten megrendezésre kerülő Szakma Sztár Fesztivál egyiktámogatójaként az ács szakma népszerűsítését segítette közösen az építőanyag-kereskedelmi hálózat egyik tagjával, a Merkbau Kft-vel, amely a döntős versenyzők számára álláslehetőséget is kínált. Ennek oka egyrészről, hogy a saját bőrükön érzik az ágazatban jelenlévő munkaerőhiányt, másrészről pedig Jót tenni jó elnevezésű kampányukhoz hűen így kívánják felkarolni a tehetséges fiatalokat.

Több mint negyven szakmában mérték össze tudásukat az ország legjobb szakmunkástanulói a Szakma Sztár Fesztiválon. Az eseményre 5700 diák jelentkezett, közülük kerültek ki a döntőben szakmájuk legjobbjai. Az újHÁZ Centrum, Jót tenni jó kampányának keretében idén a hiányszakmának számító ácsmesterséget támogatta faanyaggal, munkaruházattal és Ajándékutalványokkal. Építőanyag-kereskedelmi hálózatuk tagja, a kiskunhalasi székhelyű Merkbau azonban ennél is tovább ment: biztos munkát kínál mind az öt döntőbe jutott fiatalnak.

Szakma_1

Torma Szabolcs, a Merkbau Kft marketing- és PR vezetője szerint az egyik legnehezebb feladat a fizikai munkaerő megtalálása, közülük is – csökkenő számuk miatt – az ácsok felkutatása a legnagyobb kihívás. „Aggódunk a szakma utánpótlásáért, hiszen gyakorlatilag kihalóban van a mesterség. Ezért is állunk oda minden olyan rendezvény mellé, mely népszerűsíti a szakmunkás képzést és ezért is kínálunk álláslehetőséget a Szakma Sztár ács döntőseinek” – mondja. Hozzáteszi: hiányszakmaként szinte biztosan könnyedén találnának munkát a fiatal tehetségek, de azt szeretnék, hogy pályakezdőként ne kelljen az első munkahelyük keresése miatt aggódniuk, és tapasztalt emberek mellett tanulva, a fortélyok elsajátításával később ők is területük mestereivé válhassanak.

Szakma_2

Az újHÁZ Centrumnál és a Merkbaunál is azt szorgalmazzák, hogy egyre több vállalat álljon a szakképzés támogatása mellé, hiszen meggyőződésük, hogy ma már nem elég, ha csak az iskolák népszerűsítik az egyes szakmákat. „A gyerekeknek kell a példa, a jövőkép. Tudniuk kell, mit is kezdhetnek a megszerzett tudással az iskola befejeztével. Hol láthatnák ezt jobban, mint egy több évtizede sikeresen működő vállalatnál?” – teszi fel a kérdést Torma Szabolcs, majd aláhúzza: nem csak a Szakma Sztár ad jó alkalmat arra, hogy támogassák a szakképzést. Aktív résztvevői a budapesti és Bács-Kiskun megyei, az építőipari mesterségek bemutatásáról és támogatásáról szóló rendezvényeknek, emellett szoros kapcsolatot ápolnak a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiumával. A marketingvezető hangsúlyozza azt is: évről évre egyre több gyakornokuk végez mesterembereiknél az ács mellett a kőműves, az asztalos és a szerkezetlakatos szakmákban is. A vállalat vezetői bíznak abban, hogy együttműködő partnereik száma az évek során bővülni fog és közös misszióként tekintenek majd a szakmunkásképzésre, hiszen, ahogy Torma Szabolcs fogalmaz: a jövőnk záloga a fiatalok kezében van.

Szakma_3

Az újHÁZ Centrum 2016-ban indította útjára Jót tenni jó elnevezésű kampányát a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy tagjaik a lokálpatriotizmus és az emberségesség jegyében milyen jó ügyek mellé állnak. Így kívánnak másokat is motiválni arra, hogy közösségük aktív tagjaként tisztelettel és segítő szándékkal forduljanak egymás felé.