A lakás leggyakrabban átrendezett helyisége a nappali, amelynek meghatározó eleme a kanapé, az ülőgarnitúra. Ez olyannyira igaz, hogy otthonunk berendezésekor a legelsők között választjuk ki, sőt, tízből hatan a kanapé stílusához igazodva rendezik be az egész szobát. Kiválasztása körültekintést igényel, hiszen figyelembe kell venni nemcsak a szoba méreteit, hanem az ablakok és ajtók elhelyezkedését is. Néhány hasznos tanács megkönnyítheti a választást.

 Az életkor és az életstílus döntő lehet

A megfelelő kanapé, ülőgarnitúra kiválasztása több tényezőtől is függ. Az Apartment Therapy által készített felmérésből kiderült, hogy az egyik meghatározó faktor az életkor. A 35-50-es korosztály a nagyobb méretű ülőhelyeket részesíti előnyben, ebből adódóan számukra a nagyobb ülőgarnitúrákat ajánljuk. A fiatalabb generáció ezzel szemben a kisebb, könnyen mozdítható bútordarabokat kedveli, mobilitásuk ebben is megmutatkozik.

kanape

A tágas terekben az ülőgarnitúráké a főszerep

Napjainkban a nyitott terek és a nagy, tágas nappalik az igazán modernek és egyre inkább közkedveltek. A nagy nappalik központi eleme épp az ülőgarnitúra, ezért nem ajánlott közvetlenül a falnál elhelyezni. „Manapság a bútorgyártók számolnak azzal, hogy a kanapé központi helyre kerül a szobában. A modern kanapék minden szögből mutatósak, így többféleképpen is elhelyezhetőek a térben. A tágas otthonokban a nem szokványos, például U-alakú ülőgarnitúra is tökéletes választásnak bizonyulhat” – magyarázta Ambrózai Zsuzsanna, a hazai mabyt.hu bútor webáruház munkatársa. A tágas helyiségekben a hangsúlyos vagy sötét színektől sem kell tartanunk.

A kis tereken segít, ha optikailag növeljük azokat

Ha kisebb a nappalink, akkor a kanapét a falnál vagy a sarokban ajánlott elhelyezni. Ezzel a módszerrel optikailag növeljük a teret. A tükör – amelyet az ablakkal szemben vagy a mennyezeten helyezünk el – szintén ezt a célt szolgálja. A kisebb nappalikban kerüljük a feltűnő színű kanapét. Helyette válasszunk vintage stílusút tompa színekben vagy valódi bőr kanapét, amely igazi luxus hatást kelt.

kanape_1

A kanapé elhelyezése

A szoba méretétől függetlenül néhány alapszabályt mindenképpen érdemes betartani a kanapé elhelyezésekor. „A kanapét ajánlott az ajtótól legalább másfél méteres távolságra elhelyezni, így az nem zavar majd a szobába való belépéskor sem” – tanácsolta Ambrózai Zsuzsanna, a mabyt.hu webáruház szakembere. S hogy milyen távolságra helyezzük el a kanapét a televíziótól? Az általános szabály azt mondja, hogy 3-szor vagy 4-szer akkora távolságra, mint amekkora a készülékünk átmérője. Megszívlelendő jó tanács, hogy az ülőgarnitúra sose legyen az ajtónak háttal. Ajánlatos úgy elhelyezni, hogy onnan az egész helyiség jól belátható legyen. Az ablak alatti részt is kerüljük, hiszen így nemcsak a kilátástól fosztjuk meg magunkat, de a napfény visszatükröződik a TV képernyőjén is.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a nappali a család társasági életének központja. Fontos az is, hogy beszélgetés közben egymásra, illetve egymás szemébe tudjunk nézni. A feng shui ebben az esetben azt tanácsolja, hogy az egyes ülőhelyeket egymástól 90 fokos szögben helyezzük el.