Ha a gyerek válasza csak ennyi: IGEN, NEM, NEMTUDOM, JA, AHA … és csend!

Érezted már szülőként a tehetetlenség érzését akkor, amikor bármit kérdezel a gyereked csak egy szavas választ ad, és nem tudsz meg semmi érdemlegeset? Próbálkozol így-úgy, de a legtöbbször ugyanazokat a válaszokat kapod? Majd észreveszed, hogy néha nagyon jókat beszélgettek, megnyugszol, mert látod, hogy meg tudja oldani a problémáját! Aztán persze minden kezdődik elölről!

Miért van ez így? Miért nem tudunk mindig egy jót beszélgetni?

Sajnos az egyik ok mi magunk vagyunk és az érzéseink! Sokszor fáradtan érünk haza, és mi magunk is frusztráltak vagyunk. Ha ilyen állapotban érzékeljük a bajt, és nem úgy viselkedik a gyerek, ahogy várnánk, ha háromszor szólunk és nem történik meg, amit kérünk, elragadhatnak az érzelmek. Félelem, aggódás, düh, harag, stb…

szulo-gyerek1

Ilyenkor pont otthon, a szeretteink között tudunk a legkevésbé szeretetteljesen viselkedni, még ha tudjuk is, hogy nem úgy kellene. Otthon biztonságban érezzük magunkat, gondolván, hogy a családunk szeret annyira minket, hogyha nem is úgy viselkedünk, akkor is megbocsájtanak. Így aztán hozzuk az ösztönös viselkedési, nevelési, kommunikációs mintázatainkat. A gyerek ugyanígy tesz!

Ha mi magunk nem vagyunk jól, jót akarni beszélgetni a gyerekünkkel eleve halálra van ítélve.

Érzelmi befolyás alatt számonkérőek vagyunk, zárt kérdéssel kérdezünk, a hangsúlyunk kemény, esetleg hangos, sőt sértő. Ilyenkor sokszor csak osztjuk az észt, a tanácsokat, és az utasításokat. Lássuk be, ez eleve nem válthat ki nyitottságot és őszinteséget gyerekünkből. Az emberek, így a gyerekek is utálják, ha utasítják őket! Amikor direktbe mondjuk meg, hogy mit tegyen, hogy viselkedjen, tapasztalhatjuk, hogy pont az ellenkezőjét teszi. Inkább fejjel megy a falnak, mintsem azt csinálja, amit kérünk tőle.

Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Először is végezzünk önvizsgálatot. Ha nem vagy jól, akkor ne kezdj vitába a gyerekeddel. Ne szidd, ne minősítsd, ne utasítsd. Ha nem tetsző dolgot tapasztalsz, hatékonyabb, ha elmondod neki, hogy milyen volt a napod, hogy érzed magad, és mennyire nincs most türelmed. Nem tetszik az, amit látsz, ugyanakkor nem akarod megbántani, mert úgy érzed, most nem tudnál vele másképp beszélni. Nagyon aggódsz és szeretnéd majd ezt megbeszélni vele akkor, amikor tudsz rá teljesen figyelni.

szulo-gyerek

Hidd el, ezek után ő is visszább vesz.

Amikor pedig az első adandó és alkalmas pillanat eljön, akkor üljetek le és beszélgessetek.

Fontos, hogy mond el, hogy mit láttál és éreztél, majd kezdj el kérdezni. Akard megtudni a probléma valódi okát. Ehhez az kell, hogy kérdezz és hallgass. Tudom, hogy nagyon sok élettapasztalatod van, és sokszor előre kitalálod, hogy mi lehet a probléma hátterében. De nem az a cél, hogy megmond neki. Az a cél, hogy ő maga jöjjön rá a problémákra, következményekre és megoldásokra.

Forrás: www.calivita.com