Míg korábban az egyes helyiségeket a nyomtatott katalógusok alapján rendeztük be, addig ma az internet nyújthat ebben óriási segítséget, hiszen itt napról napra követhetjük a trendeket. Új légkört teremthetünk otthonunkba, és mindezt anélkül, hogy az egész lakást átalakítanánk. Sokszor elég ugyanis egy-egy jellegzetes elem, ahhoz, hogy új lendületet kapjon az otthon. Az alábbiakban a három legelterjedtebb lakberendezési stílus megteremtéséről szólunk, amelyeket néhány kiegészítő segítségével Ön is könnyen kialakíthat odahaza.

A vidék, a természet, avagy a rusztikus stílus alapjai

A rusztikus stílus az angol és a francia vidékiségből merít, inspirálódik. Azok kedvelik igazán, akik szeretik a természetes alapanyagokat. Legtöbb esetben ugyanis tömör fáról beszélünk, azon belül is a tölgy és a cédrus népszerű alapanyagként. A rusztikus stílusban berendezett helyiségekben megállja a helyét a kő, az égetett tégla és a fém anyag is. A fapadló és a szekrények gyakran érdesebb felületűek vagy repesztő lakk fedi.

  Lak_1

„Az utóbbi években nőtt az érdeklődés a rusztikus stílusú bútorok iránt, ugyanis otthonos és kellemes légkört teremtenek. A vásárlók leggyakrabban rusztikus stílusú, tömörfa ágyakat választanak“ – mondta el Ambrózai Zsuzsanna, a mabyt.hu bútor webáruház munkatársa. Akár színekkel is segíthetünk ennek a stílusnak a kialakításában, például ha sötétzöldet, barnát vagy szürkét használunk, ezt a jelleget erősítjük a lakásban. A hatást még inkább fokozhatják a természetes anyagokból készült kiegészítők, ilyenek a fonott kosarak, tárolók, de a fűszernövények is nagyot tesznek hozzá a stílushoz.

Tippünk: Ha nem szeretnék az egész szobát átalakítani, akkor a rusztikus stílus jellegét egy feltűnő bútordarabbal is megalapozhatják. Figyelemfelkeltő például egy tölgy árnyalatú dohányzóasztal, amelyet jól célzottan a nappali közepén helyezünk el.

A retro stílus a színekben és a korhű kiegészítőkben jelenik meg

A retro stílus a múlt század ’50-70-es éveibe repít bennünket vissza. A magyar otthonokba az ezredfordulón tért vissza ez a stílus, amelynek jellegzetes anyagai a vinil, a króm, a műanyag és a fémes felületek. Ilyen stílusú bútor kiválasztásánál azonban nem árt az óvatosság, ugyanis vékony határ választja el a dizájnos bútort a giccses elemektől. Továbbá nem minden ’50-es évekbeli bútordarab állja meg a helyét a mai modern retro stílusban.

Ez a stílus a feltűnő színkombinációkban és kontrasztokban jelenik meg, akár a falakon, akár a bútorokon. Jellegzetes színek például a kék, a sárga vagy a narancs. Hogy a benyomás hiteles legyen, nem szabad megfeledkezni a részletekről sem, mint a tapéták a falakon, a hippi stílusú virágminták, a korabeli poszterek vagy festmények, fém edények, a hordozható rádió vagy az eredeti konyhai eszközök és edények.

Lak

Tippünk: Stílusos retro dizájnt varázsol a nappaliba egy egyszerű TV asztal is. Ha nagyobb összeget szánunk átalakításra, érdemes a kanapék között nézelődni. A ’70-es évek világát idézi például egy visszafogott színű kinyitható, tárolóhellyel rendelkező kanapé. Az élénk színek ilyenkor a kiegészítőkben jelennek meg.

A skandináv stílust a letisztult vonalak jellemzik

Az északiak lakáskultúrája egyre népszerűbb az egész világon. A 20. század közepétől belső építészek egész sorát inspirálja. Úgy tudja kombinálni a különböző elemeket, jegyeket, mint ahogy egyetlen más stílus sem – az eleganciát az otthonossággal, az egyszerűséget a maximális funkcionalitással, az üdeséget az időtállósággal. Az alapanyagok közül a skandináv stílus a fát, a fémet és az üveget helyezi előtérbe. Jellemző jegye a letisztultság mind a bútorok, mind a kiegészítők terén.

A világos színek uralják ezt a stílust, amelyek tágassá varázsolják a teret és visszaverik a természetes nappali fényt. „Bár népszerű a világos árnyalatú skandináv stílus, mégis a fehér színtől az emberek nagy része ódzkodik. Pedig a természetes nappali fény 96%-át képes visszaverni, legyen szó akár a falfelületről vagy a bútorokról. A sötétebb színek, amelyeket manapság gyakrabban választanak, ezzel szemben épp ellenkezően reagálnak. A fény 4%-át verik csak vissza” – magyarázza Ambrózai Zsuzsanna a mabyt.hu webáruház munkatársa. A skandináv stílus kiegészítői minimalista jellegűek – természetes szövetek, virágok, gyertyák jellemzik.

Lak_3

Tippünk: Egyetlen egyedi darabbal is az otthonába csempészheti a skandináv stílust. Letisztult és visszafogott jellemzőinek köszönhetően ez a stílus leginkább a hálószobába illik. Jól mutathat itt egy dizájnos éjjeliszekrény, amely tömör bükkfából készült. Ha többet engedhetünk meg magunknak, akkor ajánljuk hozzá az ágyat is, amely nemcsak kiváló helyet biztosít a pihenésre és a kikapcsolódásra, hanem praktikus tárolóhellyel is szolgál.