A kávé íze, minősége és aromája a kávékeverék összetételétől függ. A XX. század elején, egy apró torinói élelmiszerbolt laboratóriumában, Luigi Lavazza kísérletezett elsőként a különböző kávéfajták keverésével. A vállalkozó kedvű piemonti bolttulajdonos éveken át tanulmányozta a kávékeverék-készítés művészetét, tesztelte a kóstolási technikát és a pörkölési folyamatot. Tevékenysége nyomán különleges kávéreceptek születtek: különböző fajtájú és eredetű, előpörkölt, főzésre kész kávékeverékek, amelyek teltebb és harmonikusabb íze rövid időn belül forradalmi változásokat eredményezett a kávéfogyasztásban és a fogyasztók ízlésében.

Ma a világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé az eszpresszó. Ez az eredeti olasz kávé megtestesítője, amelynek jelentése annyit tesz: „rendelésre készült”. Az eszpresszó főzése a többi koncentrált kávétípusokéhoz hasonlóan gyors folyamat. Készítésének módja az olasz kreativitást dicséri. Az őrölt kávéból forró vízzel előállított egyszerű főzet a maga nemében egyedülálló konyhaművészeti alkotás, amely a világon mindenütt népszerű és nagy megbecsülésnek örvend.

A kávéfogyasztás ma már a Föld minden részén a reggeli szertartás része – a legjobb módszer, hogy jól induljon a nap! A világ népessége több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt el évente, a Lavazza pedig minden reggel köszönti a kávérajongókat, és egész napon át elkíséri őket. Az életöröm, a dinamizmus és az aroma kombinációja és a sokféle íz folytán a kávéfogyasztás olyan élvezet és jutalom, amit az ember másokkal is megoszthat. De ki állítja, hogy a kávé csak forrón az igazi? A nyár kezdete kiváló alkalom arra, hogy egyszerű ám nagyszerű jegeskávé-receptekkel csábítsuk el a fogyasztókat – az ízlelőbimbókat vacsora után kényeztető, gazdag italoktól a sokféle aromával elkészíthető, bulizáshoz ideális hűs kávés koktélokig.

caffe_alla_salentina_gallery

Olasz Mandulatejes Jegeskávé

 Ez a Salentina módra készült kávékülönlegesség egy igazán frissítő nyári ital kávéból és mandulatejből. Fontos hogy fogyasztás előtt néhány órával elkészítsük, hogy a kávé megfelelő hőmérsékletűre hűljön.

HOZZÁVALÓK 1 adag

50 ml eszpresszó, 300 ml mandulatej

ELKÉSZÍTÉS

Főzzünk le egy eszpresszót . Tegyünk 6-7 db fagyasztott mandulatej kockát egy nagy üvegpohárba, öntsük rá a kávét anélkül hogy megédesítenénk. Szívószállal fogyasszuk.

Fagyasztott mandulatej kockák. Töltsük a mandulatejet jégkockatartóba és tegyük a mélyhűtőbe legalább 3 órára

espresso-martini_gallery

Eszpresszo Martini

Egy elegáns kávékoktél. 1984-ben egy meleg nyári napon Londonban egy csinos hölgy besétált egy bárba és rendelt magának egy hideg élénkítő italt. Ekkor egy Eszpresszó Martinit szolgáltak fel neki. A Lavazza által újragondolva, hagyományos piemonti Frangelico likőrrel az idei nyár slágere lehet.

HOZZÁVALÓK 1 adag egy csésze eszpresszó

30ml vodka, 30 ml Frangelico, 6 jégkocka, 5g cukor, ½ Gianduiotto csokoládé

 ELKÉSZÍTÉS

Készítsünk egy eszpesszót, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot. Tegyük bele a jeget, a cukros kávét, a vodkát és a Frangelico-t egy shaker-be és jól rázzuk össze. Öntsük az elkészült keveréket egy martinis pohárba

DÍSZÍTÉS

Vágjuk félbe a gianduiotto csokoládét, majd egy apró bemetszés segítségével helyezzük a pohár szélére. Ha szeretnénk, néhány kávészemet is tehetünk befejezésképpen az italra.

granita_espresso_crema_ricotta_gallery

Szicíliai Krém Eszpresszó

A szicíliai kávékülönlegesség frissítően krémes nyári változatal a granita ropogósságát ötvözi a ricotta krém gazdagságával.

HOZZÁVALÓK (4 adag)

500 ml eszpresszó, 100 g cukor, 50 ml víz, ½ vanilla rúd, 125 g ricotta sajt, 25 g porcukor, 4 szelet édes briós

ELKÉSZÍTÉS

Elsőként készítsük el a granitát

Főzzünk le egy presszókávét. Főzzük fel a vizet a cukorral és egy kis darabka vaníliarúddal. Fokozatosan adjuk hozzá a kávét, majd tegyük a mélyhűtőbe és félóránként kevergessük meg egy villával

A ricotta krém és a briós elkészítése

Egy elektromos habverővel keverjük el a ricotta sajtot a porcukorral addig, amíg krémes keveréket nem kapunk, majd tegyük a masszát a hűtőbe. Tegyük a brióskarikákat 5 percre a 180 fokos sütőbe

TÁLALÁS

Először a granitát töltsük üvegpohárba, majd tegyünk a tetejére egy kanál hideg rikottakrémet és egy karika brióst.

iced_mocha_gallery

Jeges Mokka

Remek recept jó minőségű kakaóból és tejszínből. A klasszikus tejszín és kakaó ízkombinációja keveredik a kávéval, amelyből nagyon finom frissítő ital készíthető.

HOZZÁVALÓK (1 adaghoz) 50 ml presszó kávé

50 ml hideg kakaó, tejszínhab, 6-7 db jégkocka, 1 l tej, 175 g cukor

ELKÉSZÍTÉS

Főzzünk egy presszót.

Tegyünk jeget egy koktélpohárba, majd öntsük rá a lehűtött kakaót. Adjuk hozzá a kávét, a tetejére pedig halmozzunk egy jó nagy adag tejszínhabot.

A kakaó elkészítése

Forraljunk fel 1 liter tejet. Keverjük össze a kakaóport a cukorral és adagoljuk a tejhez. Csökkentsük a hőmérsékletet, majd fokozatosan hűtsük le a mixet a kívánt állag eléréséig.

 

A Lavazza

Az 1895-ben Torinóban alapított olasz kávépörkölő cég négy generáció óta a Lavazza család tulajdona. A kávépörkölés szegmensében jelenleg a világ hatodik legnagyobb szereplőjének számító Lavazza Csoport több mint 90 országban van jelen leányvállalatokon és disztribútorokon keresztül. Termelése mintegy 55%-át exportálja. A Lavazza kb. 3000 embernek ad munkát és a 2015. évi becsült árbevétele meghaladta az 1,4 milliárd eurót. Működése első éveiben a Lavazza készített elsőként a piacon kávékeveréket, azaz kombinálta egymással a különböző földrajzi térségekből származó kávéfajtákat.

Lavazza-logo

A mai napig ez a Lavazza legtöbb termékének a megkülönböztető jegye. A vállalat 25 év tapasztalattal rendelkezik a kapszulás kávéfőzőrendszerek és termékek gyártása, illetve értékesítése terén. Olaszországban a Lavazza jelent meg elsőként a piacon kapszulás presszókávé-rendszerrel. A Lavazza minden piaci szegmensben jelen van: az otthoni, a vendéglátóipari és az irodai kávékészítés terén, ahol az innovatív fogyasztási technológiák és rendszerek használatát állítja középpontba. A Lavazza márkastratégiájának fontos pillére a nemzetközi elismertség növelése, és ezzel összhangban jelen van a sport világában pl. a Grand Slam tenisztornákat támogatja, valamint a művészet és a kultúra terén, ahol olyan rangos múzeumokkal működik együtt, mint a New York-i Guggenheim Múzeum vagy a velencei Musei Civici Veneziani.

További információ: www.lavazza.com